arczo Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Cześć wszystkim, Chciałbym dokonać zakupu nowego roweru. Zastanawiam się nad rowerem Kellys Soot 30 w rozmiarze M. Byłem w sklepie przymierzyć rower (rozmiar M) ale niestety nie jestem w stanie określić czy było tak jak powinno być. Po prostu mój wcześniejszy rower to coś ala cross/MTB podobnego zakupiony 14 lat temu i nie mam doświadczenia w przymierzaniu roweru. Mój wzrost 168 cm, przekrok 76 cm Producent podaje, że dla wzrostu 164-179 powinien być rozmiar S, natomiast dla 174-189 cm rozmiar M. Geometria ramy Kellys Soot 30 Wrażenia z mierzenia Kellys Soot 30 rozmiar M: - przy dużym skręcie zawadzałem o koło nogą - przy położeniu rąk w najniższym chwycie byłem wyciągnięty, po tym sprzedawca dał mi mniejszy rozmiar klasycznej szosy to byłem jeszcze bardziej wyciągnięty w najniższym chwycie. - nie było jakoś źle, fajnie się jeździło i bardzo lekki rower w porównaniu do tego mojego aktualnego - przy ułożeniu rąk na górze kierownicy było nawet wygodnie, natomiast ten taki oddalony chwyt jakby ciut zza daleko Może ktoś byłby w stanie mi coś doradzić, na co zwrócić uwagę żeby stwierdzić czy ten rozmiar ramy jest ok? Czy nie ma innej opcji i rozmiar S będzie odpowiedni? Chociaż sprzedawca sugerował że dla tego wzrostu odpowiedni będzie rozmiar M (ale nie mieli innych rozmiarów niż M) Dzięki za jakiekolwiek porady :) Arek Odnośnik do komentarza
grzes1ek2 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Masz długi tułów wnioskując po przekroku, mam podobny wzrost (171) i trochę bałbym się Mki ze względu na efektywną długość rury podsiodłowej 552mm podobną miałem w Kross Vento (558mm) i czułem, że jest o 2cm za długa. Myślałbym nad Ska ale poczekaj na pomoc kogoś doświadczonego, pozdrawiam Odnośnik do komentarza
arczo Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 grzes1ek2, dzięki za odpowiedź. Co do S-ki zastanawiam się czy nie będzie w niej bardziej widoczny problem zahaczania butem o poprzednie koło przy mocnym skręcie? Niestety nie mam możliwości przymierzyć S Z tego jak czytam rozmiary w geometrii ramy to S-ka spowoduje, że przy najniższym chwycie będę mniej pochylony a przy najdalszym chwycie bardziej wyprostowany? Dobrze to rozumiem? Odnośnik do komentarza
grzes1ek2 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Tak, chodzi głównie o górną poziomą rurę(w kellys oznaczone jako L), często zdarza się że kupujemy zbyt duży rower i pozycja do chwytu kierownicy jest mocno wyciągnięta a jedyne co można wtedy zrobić to skrócić mostek lub przesunąć siodełko w przód co nie jest zbyt dobre dla kolan. Co do zahaczania butem aż tak bym się nie przejmował w rowerze szosowym, zakręty pokonujemy z taką prędkością że jedynie lekko skręcamy kierownicą a resztę robi nasze pochylenie. Nie traktuj mojej opinii jako czegoś pewnego gdyż sam dopiero raczkuje w tym temacie ale staram się pomóc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Ja w twoim przypadku poszedł bym zdecydowanie w rozmiar S. Od eMki prędzej czy później nabawisz się bólu pleców. Odnośnik do komentarza
arczo Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Dzięki za pomoc. Żeby nie zakładać nowego tematu, czy uważacie, że rozmiar 52 modelu Romet Aspre nie będzie za duży dla wzrostu 168cm i przekroku 76cm? Geometria ramy Romet Aspre W porównaniu do rozmiaru S roweru Kellys Soot 30, to długość górnej rury jest podobna 536mm (Soot) vs 530mm (Aspre). Natomiast jest różnica w wysokości ramy 490mm (Soot) vs 520mm (Aspre). I teraz właśnie czy ta wysokość ramy nie jest za duża w Aspre bo w rozmiarze M Kellys Soota wynosiła ona 515mm więc nawet odrobinę mniej. Akurat tego Aspre ciężko przymierzyć, ale dobrze myślę, że jeżeli rozmiar kół ten sam a wysokość ramy 5 mm wyższa od tego Kellysa Soot 30 w rozmiarze M, który przymierzałem to będę siedzał wyżej na tym Aspre? Czy na to jeszcze wpływają jakieś inne czynniki? Odnośnik do komentarza
grzes1ek2 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Dobrze żebyś znał Stack dla Rometa Aspre a najlepiej wysokość przekroku (standover), istnieje szansa że wysokość ramy 520mm będzie nieco za duża co za tym idzie nie będziesz mógł stać przekrokiem nad ramą. Dla przykładu szosa z pionową rurą 520mm, którą zamówiłem ma przekrok 75.5cm, więc miałbyś tylko 0.5cm luzu a to trochę za mało. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez grzes1ek2 Odnośnik do komentarza
Eremita Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Kolega już na pewno kupił ale dla jak ktoś będzie szukał soot 30 dla siebie ja mam wzrost 176 przekrok 78 i wybrałem M-kę S-ka była zdecydowanie za mała Odnośnik do komentarza
Oloohlsen Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Soot 50 187 cm wzrostu, 85 przekrok. myślicie że L (bo to max) nie będzie za mała? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi