Skocz do zawartości

20 letni Arkus Target- doinwestowanie czy lamus?

Gornik42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od komunii jeżdżę tym rowerem :) zwiedziłem nim sporo, przeżyłem masę wspaniałych chwil. W tym roku będę kupował nowy rower ale z sentymentu chciałbym zostawić "Targeciątko". Wciąż nadaje się do jazdy. Wsiadam i jadę 50km bez problemu (nie licząc bólu związanego z bike size'ingiem) Aby działał jak igła potrzeba wymienić: przednie koło, łożyska w głowce ramy, pedała, napęd (jest od nowości ten sam), możliwe że wkład suportu też. Czy jest sens to robić? Nie chodzi mi o aspekty finansowe tylko o zastosowane technologie. Czy dostanę jeszcze części do niego ?

20180823_140258.jpg
Opublikowano

Znajdziesz cześci bez problemu. Jeśli chodzi o naprawę ustarek a nie modernizacje to jak najbardziej jest sens.

Opublikowano

W takim razie zabiorę się za to pewnie zimą. Tylko jakich jakościowo części szukać? Kupować w miarę nie najtańsze ale nie z wyższej półki, bo rower będzie służył jako drugi środek transportu . Czy w tak "starym" sprzęcie nie będę miał już wyboru co do jakości?

Opublikowano (edytowane)

Kupuj to na co Cię stać ale czasem też nie warto oszczedzać. Lepiej kupić dobre i na lata niż kiepskie i co chwile. Mnie na tanie częsi nie stać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja mam jeszcze swoje cudo czyli Mongoose Sycamore z 1995 roku i z sentymentu utrzymuję go przy życiu za pomocą zwykłych pasujących części, które mają w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym. Chłopaki sprzedają po prostu to co schodzi w małym mieście i na co jednocześnie nie mają zbyt wielu reklamacji. Mam przynajmniej pewność, że wszystko będzie pasować i działać i widzę, że są to po prostu przyzwoite części w normalnej cenie - w sam raz do roweru o takim przeznaczeniu. Wydaje mi się to dobrym sposobem na nieumoczenie kasy w niesprawdzone komponenty i jednocześnie chroni przed niepotrzebnym inwestowaniem w rower.

Opublikowano (edytowane)

To moje dwa rowery. Ten po lewej dostałem od rodziców w 1999 roku. Jest ciężki ogromny i przejechałem na nim pół świata. Jakiś czas temu wymieniłem napęd a w trakcie użytkowania praktycznie wszystko inne. Rower pomimo kilku mankamentów jeździ i ma się dobrze. Obecnie służy mojej żonie. Z jednej strony trudno byłoby mi się z nim rozstać i jeszcze rok temu zastanawiałem się czy jest sens z niego rezygnować a teraz jak się nim przejechałem to nie wiem jak ja mogłem tyle lat na nim jeździć ;) Wymień to co zużyte w starym rowerze, przesmaruj łożyska, wyczyść wszystko i jako rezerwówka będzie super. Nie wiem czy nie będę używał go zimą jak będzie mi szkoda obecnego...

IMG_20180901_145240-01.jpeg

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, zibi_j1 napisał:

Ten po prawej dostałem od rodziców w 1999 roku

Chyba po lewej 😉 Swoją drogą kiedyś to było coś. Na dzielnicy miał taki jeden koleżka... z zazdrością patrzeliśmy jak krążył po okolicy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Chyba po lewej 😉

30 lat i jeszcze tego do końca nieogarnąłem ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, zibi_j1 napisał:

30 lat i jeszcze tego do końca nieogarnąłem ;) 

Można po kobiecemu "to drugie prawo" 😀