Pinifarina Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Pojawił się ciekawy film. Po pierwsze pokazujący jak zmieniać biegi dla manualnego sterowania w przypadku 2x11 i 3x11 bo automat zaprogramowany jest tak aby wykazać najlepszą efektywność A po drugie zwróćcie uwagę na diagram efektywności, o ile traci się skoszeniem łańcucha w skrajnych przełożeniach. Ciekawe jest przełożenie 1x11 gdzie efektywność wzrasta, ale uważam to za pomyłkę i powinna spadać drastycznie tj w przełożeniu 3x11. Czy widział ktoś może wyliczenia dla 1x11? Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Przy 3x11 przekos jest większy niż przy 2x11 a tym bardziej 1x11. I spadek efektywności nie jest "drastyczny". Zwróć uwagę na oś Y. W przypadku 3x11 masz rozpiętość od 97% do (na oko) 98.7%. Zakładając że na korbie masz 250W, to na kasecie będzie 242.5W vs. 246.75W. Różnica zauważalna przez prosów na szosie i być może w MTB na płaskich maratonach, ale oni nie korzystają z 3x11 Przy 2x11 różnica to ~3W. (oczywiście nie biorąc pod uwagę strat na łańcuchu, kółkach przerzutki i ewentualnym błocie) Aaaa i przy przełożeniu 26Tx11T nie wzrasta efektywność - jest najniższa na całym wykresie dla 2x11 - ratio 2.36, niebieska kropa po prawej u dołu. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez nctrns Odnośnik do komentarza
Pinifarina Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja inaczej to sobie obrazuję. Ile to jest 2%?. Jeżeli mam 2,5h maraton i max prędkość rozwijam przez 20% tego czasu to na mecie jestem w plecy 40 sekund. Wolę założyć większy blat z przodu i jechać do 10 koronki Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Pinifarina Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 No jasne, przekosów się w końcu z jakichś powodów unika Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi