Skocz do zawartości

Opony 28c na obręczy 13

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Rama myślę że pomieści bez problemów (stary poczciwy Reynolds 501 😁), hamulce to Shimano Sante, myślę że też dadzą radę. A jeszcze pytanko w takim razie, czy warto przesiadać się z 23c na 25c ? I jaka jest różnica w wygodzie pomiędzy 25c a 28c  ?

Edytowane przez Aweii

O tu bym tak sceptycznie nie podchodził, bo ramy na 501 i 531 znam. Niektóre 25 wchodzą na styk,a to dlatego iż w czasach kiedy z tych rur budowano ramy to 23c to był spoooory rozmiar :)

W moim odczuciu przesiadka z 23c na 25 jest podyktowana odcinkami brukowymi, a to z powodu takiego, aby czasami koło nie zakleszczyło się w szczelinie co tez kilka razy miałem w przypadku węższych 23c. Natomiast komfort był ten sam.

Dlaczego:

To co odpowiada za parametry opony to mieszanka jak została do jej produkcji wykorzystana. Co z tego , że jest szeroka i ma niższe ciśnienie, na sztywnym kabanie jak ma wytelepać to i tak wytelepie.

Przy Vittoriach Rubino Pro G+ różnicy w komforcie nie ma pomiędzy 23c, a 25c, podobnie jest z GP4000sII mimo różnych ciśnień, Michelin Sport 28c v GP4000sII lub wspomniane Rubino komfort jest lepszy podstronie tych węższych. Nawet na tanich Lugano 23c będzie wygodniej jak na tych Michelinach.