sajekk Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Cześć, Z jaką siłą dokręca się zębatkę do ramienia korby? Gdzieś znalazłem informację, że 12-14Nm ale wydaje mi się to dużo. W serwisie dokręcone zostały z siłą 5 Nm i siedzi mocno, ale chciałem się upewnić jednak, bo jeden gwint już przekręciłem :/ Jeśli to zależy od konkretnej korby, to w moim przypadku chodzi o SLX M7000 i zębatkę również SLX, śruby XT (bo dłuższe i ratują sytuację z przekręconym gwintem :)) Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Godzinę temu, sajekk napisał: Z jaką siłą dokręca się zębatkę do ramienia korby? Wszystko zależy od materiału z jakiego jest wykonana śruba/kominek. Poza tym dokładnie wszystko jest opisane w specyfikacji producenta korby. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 A najlepiej z głową. Do oporu i jeszczę odrobinę. Z wyczuciem poprostu a nie ile siły w rękach. Gwinty przedtem nasmaruj. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 7 minut temu, GBike napisał: Wszystko zależy od materiału z jakiego jest wykonana śruba/kominek. Poza tym dokładnie wszystko jest opisane w specyfikacji producenta korby. Aluminium. W manualu Shimano znalazłem właśnie te 12-14 Nm, ale wydaje mi się to po prostu dużo i boje się przekręcenia gwintu :/ 1 Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 33 minuty temu, sajekk napisał: W manualu Shimano znalazłem właśnie te 12-14 Nm, ale wydaje mi się to po prostu dużo i boje się przekręcenia gwintu : Jeśli manual tak przemawia znaczy tak ma być. Nic nie zniszczysz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi