Skocz do zawartości

Dobór przedniej przerzutki do korby

Luk4S_TV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Korba Shimano Tourney FC-TY301 6-7-8s 48-38-28 170 i nie wiem jaka przerzutkie przednia dobrac do tej korby. Najlepiej shimano lub podobno cenowej półki sprzęt

Opublikowano

jakis noname i jest taki problem ze nie moge wbic lancucha na najwyzsza tarcze

Opublikowano
7 godzin temu, Luk4S_TV napisał:

jakis noname i jest taki problem ze nie moge wbic lancucha na najwyzsza tarcze

To wyreguluj tę przerzutkę zgodnie ze sztuką.

Powinno pomóc.

Pytanie mam jeszcze inne, czy ty składałeś ten rower, czy to jakiś gotowiec?

Bo zdarza się osobom bez doświadczenia to, że kupią za długą oś suportu, co powoduje to, że korba jest zbyt daleko od rury podsiodłowej, a co za tym idzie, cięzko jest wyregulować przerzutkę, tak by wrzucała na największą tarczę.

Opublikowano (edytowane)

Lub źle poprowadzona jest linka w naciągu wtedy też przerzucić się nie da na wyższą koronkę
Pyknij fotkę to nic nie kosztuje
Korby względem przerzutki
Naciąg linki jak idzie linka na przerzutce

Edytowane przez Gość
edycja posta
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,
podpinam sie do postu z nowym zapytaniem.
Planuje złożyć Gravela i obecnie mam tylko korbę FC-MT300-3 (22/32/44) i zastanawiam się jaką dobrać przednią przerzutkę. Z tyłu chcę mieć 10 rzędów. Przegrzebałem trochę internety ale nie byłem w stanie dostać jednoznacznej odpowiedzi.
Obecnie mam następujące opcje:

• klamkomanetka shimano Tiagra ST-4703L z dedykowaną przerzutką FD-4703:
    czy to będzie działać z korbą? Ma za małą pojemność (20T), oraz inną linię łańcucha 45mm (może być mniej miejsca na oponę, ale ja planuje jeździć na 700Cx35 więc może będzie ok?)
  • klamkomanetka shimano Tiagra ST-4703L z przerzutką Alivio FD-T4000:
    to będzie działać z korbą. Ma za dobrą pojemność (22T) i linię łańcucha 50mm, ale czy będzie współpracować z klamkomanetką?
  • zastanawiam się jeszcze nad klamkomanetkami 105 ST-5700 z dedykowaną przerzutką FD-5703 lub Alivio FD-T4000

Wiem że Tiagra 4700 ma inny ciąg lini przerzutki (jak w szosach 11 rzędowych), ale niewiem czy to będzie bardzo dyskwalifikujące w przedniej przerzutce.