Skocz do zawartości

SR Suntour XCR LOR AIR - serwis.

kretox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam , widelec taki jak w opisie i mam pytanie czy ktoś mógłby przybliżyc 

opis serwisu,  nie wiem czy wlewa się olej w golenie dołem czy wogóle go się wlewa i ile, ktoś coś pomorze ??

tutoriale znalazłem ale nieco innych i wiem jak go rozebrać ale co dalej :>??

W środku masz takie tuleje ślizgowe teflonowe, trzeba je przesmarować, oraz delikatnie przesmaruj uszczelki te gumowe.
Oczywiście  jak są w środku, gąbeczki kurzowe warto  wyczyścić i przed montażem następnie zamocz w oleju, w rock shox używam oleju 15w

Edytowane przez Gość
błąd ort
  • 1 miesiąc temu...
4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

A może dlatego że do wyczyściłeś? 

Osobiście uważam że lagi są lepiej nasmarowane i dlatego chodzi lepiej, w rockshokach jest olej i chodzą płynej niż santoury miedzy innymi z tego powodu 

w każdym bądz razie polem każdemu taki upgrade

2 minuty temu, Szlesik napisał:

Osobiście uważam że lagi są lepiej nasmarowane i dlatego chodzi lepiej, w rockshokach jest olej i chodzą płynej niż santoury

Nie zgodzę się. Na ten przykład Recon. Wcale nie chodzi lepiej od Raidona z racji zalanych dolnych lagów.

W dniu 16.10.2018 o 18:45, Szlesik napisał:

Osobiście uważam że lagi są lepiej nasmarowane i dlatego chodzi lepiej, w rockshokach jest olej i chodzą płynej niż santoury miedzy innymi z tego powodu 

w każdym bądz razie polem każdemu taki upgrade

Jak mogą być lepiej nasmarowane jak ten olej leży na dnie dolnych lag. Olej ten wtedy się rozpryskiwuje i powoduje smarowanie lag podczas szybkiej pracy amorka czyli w dziale Enduro. gdzie chłopaki wykorzystują pełen skok.

Gdybyś ty wykorzystał pełen skok z zalaną lagą od strony tłumika to ten kartridż od razu możesz wyrzucić

W XCR-ze nie ma w ogóle gąbek olejowych. Kolega musi się w nie zaopatrzeć, 

Przepraszam, że męczę temat, ale na  pewno to ważne dla wielu użytkowników.

Skoro Suntour nie montuje tych gąbek, to robi to ze względu oszczędności, czy może uznał że nie są konieczne.

Bardzo szanuje Twoje zdanie jako praktyka i fachowca, mógłbyś rozwinąć temat.