Skocz do zawartości

Kaseta Sunrace mx8 vs shimano M8000

Fishkebab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
posiadam nowy rower z używanym "tylnym " napędem. mam nową korbę i łańcuch ale starą kasetę.
czy ktoś używał tych 2 kaset? chodzi mi o samą płynność zmiany biegów, mam teraz m8000 ale już się skończyły 3 biegi z dołu, a ich cena to połowa nowej kasety (i chyba raczej kupie slx bo nie spie na pieniądzach)

wracając do tematu chodzi mi o samą płynność, wiem ze są rożne ilości zębów miedzy biegami itp. ale to nie jest dla mnie problem.

pytam bo nie znalazłem takiego tematu na forum a nie wiem którą zamówić (cena i waga to praktycznie to samo)

2x11

przód deore+ przerzutka slx.
tył m8000+m8000

Teraz, SpiderMAN napisał:

przestrzegam przed wersją czarną, szybko anoda się ściera.

tez o tym czytałem podobno nawet po 100km już wyglądają jak paździerz,

dzięki za opinie, nic czekamy aż sie wypowie ktoś kto jeździł na obu.

8 godzin temu, Fishkebab napisał:

mam teraz m8000 ale już się skończyły 3 biegi z dołu, a ich cena to połowa nowej kasety (i chyba raczej kupie slx bo nie spie na pieniądzach)

W niemieckich sklepach kupisz M8000 w dobrej cenie. Zwykle wychodzi tak jak SLX u nas albo kilka złotych mniej. 

23 godziny temu, pitmax napisał:

ja najmniejsze koronki (11,13,15) w M-8000 wymieniłem na nowe i jest git, koszt około 80 zł

moja kaseta jest w tragicznym stanie, dlatego wole dopłacić drugie 80zl i kupić nowego slx. jak się wymieni zakrętkę to jest tylko 35g cięższy od xt

Panowie, chcę przypomnieć ze co innego mnie interesuje ;)

Mam prawie nowego SLX M7000. Jak chcesz to sprzedam go za połowę ceny. Zdjąłem ją bo 46zębów z korbą 34Z było za twardo. W zamian kupiłem SUNSHINE 11-50 ze względu na wagę 370g w stosunku do 600g SUNRACE

A wygląda to tak i jest promocja za chwilę https://pl.aliexpress.com/item/Darmowa-wysy-ka-sunshine-mtb11-pr-dko-ci-11-50-t-ta-ma-365g-automatyczne-recyrkulacji/32883502455.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.267.32fa3c00kfiCx2 

Opinia z jazdy: Po 2ch tygodniach jazdy już nie mam 2ch zębów w zębatce 32T, a że jest zintegrowana z 3-ma innymi zębatkami więc nie da się nic z tym zrobić. Nie widać drastycznego zużycia. Zęby się wyrwały pomimo zachowania uwagi i dobrej techniki zmiany biegów, ale identycznie dzieje się z innymi kasetami poprzez skrzywienie zęba gdy wieniec jest stalowy lub wyrwanie aluminiowego. Nie uważam kasety SUNSHINE za gorsza niz XT czy SLX lub Sunrace. Konsekwencją posiadania wieńców aluminiowych jest to że trzeba uważać aby przy schodzeniu łańcucha nie cisnąć 350W w pedały. 

Najgorzej oceniam M8000 a raczej jej poprzednika M771, tak szybko jak zniknęła mi tamta kaseta to nie widziałem nigdy (2 miesiące). Zamieniłem ją na HG81 SLX i starczyła na 10x dłuższy przebieg. Gdyby zużycie było na pierwszych koronkach to powiem, że ten typ tak ma, ale zużyła się na 7,8,9 koronka równocześnie, a z tego co mi wiadomo i HG81 jak i 771 mają je te same koronki i różnią się tylko karbonowym pająkiem. (ale chyba nie takie same)

Dlatego w napędzie 11x nie kupiłem już kasety M8000  

M7000 przejechała od kwietnia do lipca i stopień zużycia oceniam na 2% więc jest super wytrzymała. Wada to ciężar i przełożenie.  

20180618_171119.jpg

Sunrace MX8 bym się nie obawiał bo wcale gorszy od SLX nie bedzie a cena na Allie 11-50 to tylko 40$ ~160pln

A wracając do sedna Twojego pytania. Nie widzę różnicy pomiędzy M7000 a MX8 w zmianie przełożeń. (SUNSHINE ma zębatki od 5-11 biegu z SUNRACE), a przełożenia co 3 zęby uważam nawet za zaletę co opisałem w poście 1x11 VS utrata mocy 

Edytowane przez Pinifarina
  • Lubię to! 2
  • 1 rok później...

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek aby uniknąć zakładania kolejnego.

Otóż, dzisiaj odebrałem po reklamacji trenażer Wahoo, który to został wymieniony na nowy. Pełen zapału zaraz po powrocie do domu chciałem zamontować rower i sprawdzić trenażer po wymianie. Złożyłem wszystko i już miałem zacząć kręcić gdy zorientowałem się, że coś "nie gra" tak jak powinno. Gdy zakręciłem korbami do tyłu wyraźnie czułem, że łańcuch dziwnie przeskakuje. Gdy się przyjrzeć to widać, że łańcuch na najmniejszej zębatce co jakiś czas jakby haczył o zębatkę większą.

Na filmie nie widać tego idealnie, ale coś tam można zaobserwować.

Gdy zdjąłem rower z trenażera okazało się, że producent chcąc zapewne zaoszczędzić nieco zielonych montuje teraz kasetę Sunrace zamiast jak wcześniej Shimano 105 R7000.

Kaseta niby powinna być kompatybilna z napędem 105 R7000, ale może niekoniecznie tak jest? Gdy zakładam koło z kasetą od 105 wszystko jest gitara, całość pracuje jak trzeba.

Ktoś może spotkał się z przypadkiem, że Sunrace nie współpracuje jednak z Shimano lub też ma ktoś może pomysł jak to ewentualnie wyregulować?

Zmiany przełożeń są takie bardzo twarde, ale to jakby przeskakiwanie łańcucha występuje tylko na najmniejszej zębatce.

Z góry dzięki za pomoc.

• 4 tygodnie później...

Dziś zirytowany słabą kulturą pracy kasety SunRace w Wahoo postanowiłem wsadzić zamiast niej moją 105-tkę - znacznie poprawiła się akustyka w pomieszczeniu 😎, szczególnie na niektórych przełożeniach. Zauważyłem, że SunRace ma dziwnie ukształtowane niektóre zęby, co może być powodem zwiększonego hałasu.

2 godziny temu, korea83 napisał:

Na kasecie 105 jest dużo, dużo lepiej. Jednej z drugą nie ma co porównywać ;)

Trafione w sedno,ja miałem dokładnie to co z wątku.

Pokusiłem się na MX8,bo ładna czarna i fajnie wygląda ze srebrnym łańcuchem.

Porażka na całej lini.Nie dało ustawić się zmiany z 4 na 3,co jakiś czas łańcuch chrobotał i nie chciał wejść na większą.Po powrocie do M8000,sytuacja zażegnana 

• Lubię to! 1