vibovit Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Witajcie ! Stoję przed wyborem komputerka rowerowego. Co do wymogów jakie stawiam to chciałbym aby urządzenie obsługiwało ANT+/Bluetooth Smart z racji posiadanych już czujników CAD/ SPD / HR. Znalazłem cztery liczniki tj: Garmin Edge 25 MIO Cyclo 105 SIGMA ROX 11.0 Lezyne Super GPS Od zawsze posiadałem urządzenia Sigmy, były to proste liczniki które wytrzymywały ładnych kilka lat. Natomiast odkąd przesiadłem się na szosę fajnie by było mieć urządzenie z możliwością nawigacji. Proszę o Wasze wypowiedzi który i dlaczego? Ewentualnie być może przeoczyłem jakiś inny warty uwagi licznik. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Zależy Ci na nawigacji czy na rejestrowaniu śladu z gps? Przykładowo: Garmin 25 nie posiada nawigacji jako takiej, ale rejestruje ślad za to Garmin 605/705/800/810/820/1000 posiada nawigację (masz wyświetlaną mapę i możesz jechać zgodnie ze wskazówkami na niej). Odnośnik do komentarza
vibovit Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Szczerze to priorytetem są dla mnie wskazania czujników. Jeśli chodzi o nawigowanie to nie jest ono dla mnie konieczne dlatego że i tak zwykle przed wyjazdem zaglądam do map. Więc raczej chodziłoby mi o rejestrację śladu jako dodatkowy bajer. Znalazłem jeszcze na jednej ze stron Polara V650 za kwotę 680 zł. Odnośnik do komentarza
Rafał OneGear Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Polar działa w bluetooth nie w ANT+ Uważaj na to. Kup sobie Sigmę Rox'a 11 i pozamiatane. Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Tyle że ROX przekracza budżet... W wersji z czujnikami oczywiście Odnośnik do komentarza
vibovit Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Tak się składa że mam czujnik HR z Decathlonu a czujnik kadencji i prędkości Tacx'a bo kupiłem je do Zwifta dlatego też szukam jedynie samego komputerka. Czy wiecie może czy Sigma Rox 11 będzie współpracowała z w/w czujnikami ? Edytowane 6 Listopada 2017 przez vibovit Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 W temacie poświęconym ROX Eldo sprawdził że działa z ROX chiński czujnik CAD i speed więc jeśli twoje mają ant+ to powinny również działać Odnośnik do komentarza
vibovit Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) tak. oryginalne czujniki Tacx'a działają i po ANT+ i po BT Smart, tak samo i pulsometr z Decathlonu Edytowane 6 Listopada 2017 przez vibovit Odnośnik do komentarza
Rafał OneGear Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) No to teraz trzeba do sklepu po Rox 11 wersja Basic za 650zł . Koniec. Głowy sobie czym innym nie zawracaj (Lezyne) Edytowane 6 Listopada 2017 przez Rafał OneGear Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Sam niedawno stałem przed wyborem licznika.... Jest też tańszy Sigma STS23.16 za 4xx zł w komplecie z czujnikami, ale to inny typ licznika. Bez zapisu danych (jest coś po NFC, ale nie wiem jak to działa) czyli taki do odczytu wskazań na bieżąco. 23.16 ma mój kolega z krórym jeżdze na rowerze... Fajne duże wskazanie predkości i 5 innych wartości na ekranie: wysokość, CAD, HR, nachylenie oraz wartość wybrana na dole licznika. Ja wybrałem RoX ze względu na cenę chociaż wolałbym i chciałbym Wahoo Elemnt Jedna tu cena jest ok 1400zł bez czujników. Rozważałem Garmina 520, który był na Ebay w cenie porównywalnej z ROX11 ale jakoś mnie ten kolorowy ekran nie przekonał Edytowane 6 Listopada 2017 przez Jimmy Odnośnik do komentarza
vibovit Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 No dobra. To zrobię tak. W piątek pewnie będą wyprzedaże typu Black Friday więc wstrzymam się do weekendu i jeśli nie trafię na jakimś zagranicznym portalu mega okazji garmina 520 kupuję Sigmę Rox 11. Wg. mnie garmin edge 520 w regularnej cenie jest za drogi w stosunku do swoich możliwości no i to w końcu tylko komputerek rowerowy a nie telefon czy tablet Odnośnik do komentarza
Eldo Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Pod tym tematem jest obszerna recenzja Roxa 11 sa filmy, zdjęcia o mnóstwo opini osób ktore na bierząco wklepują w temat. Od siebie moge dodać tylko tyle ze na szose prowadzenie Roxa po śladzie jest wystarczające i na pewno sie nie zgubisz 😊 Akumulatorka wystarczy Ci na cały dzień kręcenia a jak masz iPhone zobaczysz kto dzwoni i pisze bez sięgania po telefon 😊 ant+ działa bardzo stabilnie i na chwile obecna nie odnotowałem ani raz sytuacji w której czujnik nie podją współpracy z roxem. A miałem ich do tej pory sporo Aktualnie posiadam Rox11 i Garmina Edge Touring Plus wiadomo ze w temacie nawigacji przewagę moze miec tylko Garmin ale wszystko poza tym wg mnie przebija Sigma. Duzo by pisac zrobie chyba o tym osobny temat. Tak czy siak Sigma Rox 11 to godny polecenia licznik gps mimo kilku shiz ktore sie zdążają innym u mnie od roku wymiata jak szalony ! Edytowane 6 Listopada 2017 przez Eldo Odnośnik do komentarza
vibovit Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem Sigmę Rox 11 białą wersja Basic. Jak tylko przyjdzie i przetestuję ją to podzielę się wrażeniami w temacie o sigmach. Odnośnik do komentarza
przemkolar Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Jaki polecacie licznik lub komputer do 600 zł? W ogóle na co mogę liczyć w tej cenie. Chciałbym się zamknąć w tej kwocie, ewentualnie nieznacznie ją przekroczyć, jeśli musiałbym dokupić jakieś czujniki. Jeśli to ma jakieś znaczenie, to jeżdżę szosą. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Chcesz mieć tylko różne dane dotyczące treningu czy również dobrą mapę? Odnośnik do komentarza
przemkolar Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Jeśli zmieściłbym się w budżecie to pewnie, że i mapę. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Czyli przede wszystkim potrzebujesz dokładne dane? Odnośnik do komentarza
przemkolar Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Załóżmy, że tak. Jakie dane mógłbym otrzymać w tej cenie? Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zakupy na aliexpress wchodzą w grę? Odnośnik do komentarza
przemkolar Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 A warto od Chińczyka takie rzeczy kupować? Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 2 godziny temu, przemkolar napisał: A warto od Chińczyka takie rzeczy kupować? Jak to się mówi Cena Czyni Cuda. Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Myślę że podobnie jak z innymi rzeczami np telefony. Jak się wie co i gdzie, to warto. 1 Odnośnik do komentarza
przemkolar Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Ktoś poleca jakiś konkretny model? Odnośnik do komentarza
Medzamir Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Kolega GBike pewnie poleci igpsort50. Lepiej niż najtańsza sigma czy kross, porównywalny z Rider 310. 330 nie ma powiadomień ale oferuje możliwość prowadzenia po śladzie. Niedawno w ofercie Brytona pojawiły się nowe komputerki. Rider410 - taki większy 310 + Glonass i Baidu. Nie wiem czy w tych pieniądzach znajdzie się coś z mapami. Odnośnik do komentarza
DamianKle Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Sprawdź sobie taki model: Igpsport IGS 60, dostępny na Ali, Koniecznie z czujnikiem kadencji, prędkości (z piasty, bez magnesu na szprychę)- przydatny tam, gdzie nie będzie działał dobrze GPS/GLONASS/Beidu oraz z pulsometrem. Mapa w tym modelu jest niedostępna, osobiście wolę mapy Google, albo HERE, natomiast można wgrać ścieżkę, którą sobie opracowujemy na kompie. Format zapisu danych to ".fit", można przy użyciu oprogramowania od Garmin wstawić te dane do filmu, który nagramy zwykłą, sportową kamerą. Warunek jeden: poprawnie ustawiona data i czas w obu urządzeniach. Cenowo to będzie około 620 zł Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi