KamilSPL Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Cześć Kupiłem jakiś czas temu rower przełajowy, właśnie z takimi oponami (challnege grifo comp). Jeszcze nie złapałem kapcia, ale myślę że to tylko kwestia czasu. W sklepach typu decathlon nie mogę znaleźć dętek pod moje opony - są 25-32 i 35-45. Które będą lepsze? Czy może w ogóle warto kupować typowe do przełaju, w wyższej cenie. I tak przy temacie dętek - warto wydać więcej (> 20zł/szt) na coś lepszego, czy brać najtańsze w promocji (jak się dobrze trafi to i mniej niż 10zł). Na poprzedniej szosie właśnie brałem najtańsze - wychodząc z założenia że opona odpowiada za "nieprzebijalność". Pozdrawiam
iza Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 37 minut temu, KamilSPL napisał: I tak przy temacie dętek - warto wydać więcej (> 20zł/szt) na coś lepszego, czy brać najtańsze w promocji (jak się dobrze trafi to i mniej niż 10zł). Na poprzedniej szosie właśnie brałem najtańsze - wychodząc z założenia że opona odpowiada za "nieprzebijalność". Moim zdaniem nie warto, nie mniej jednak dętka również wpływa na nieprzebijalność, z tym, że paradoksalnie te droższe są bardziej na to podatne, ponieważ, zwykle wraz ze wzrostem ceny idzie spadek wagi, wraz ze spadkiem wagi wytrzymałość na przebicie (mniejsza grubość użytego materiału). Także jeśli nie zależy Ci na wadze jakoś szczególnie, to jak najbardziej te tańsze dętki są bardzo dobrym wyborem. 1
alfine-11 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dętka to nie jest tylko mieszanka gumy ale i zawór natomiast nawet guma gumie nie równa te najtańsze szybciej parcieją , a zawory Presta mogą być wykonane z bardzo lichych materiałów , jedno i drugie ma wpływ na czas ich użytkowania, polecam dętki uznanych producentów w niewygórowanym zakresie cenowym 1
KamilSPL Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi. Jakich producentów można uznać za godnych polecenia? I pozostaje temat co lepsze do 700x33?
Rekomendowane odpowiedzi