Skocz do zawartości

Budowa koła po Eagla GX - Piasta

wichasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam prośbę o pomoc w doborze piasty koła tylnego. Dostałem okazyjnie napęd Sram Eagle GX. Wszystko pomontowałem ale napotkałem problem w piaście koła tylnego. Mianowicie nie mogę sam ogarnąć doboru piasty pod nowe koło. Rower, który upgrade'uje jest zbudowany na ramie CUBE LTD ams 100, na kołach 26cali. Rama ma wymiar wewnętrzny pod piastę 135mm, oś na szybkozamykacz (10mm +szpilka). Mocowanie tarczy na 6 śrub. Ilość otworów pod szprychy nie jest ważna, ponieważ będzie nowa obręcz. Bębenek piasty musi być w systemie XD i obsłużyć kasetę 12rz (10-50). Szukam piasty w miarę rozsądnych pieniądzach (+/- 350zł).  Sram ma taką ale po 1kzł.  Novatec w katalogu ma ale PL dystrybutor nie ma, chociaż niby można składać te piasty dowolnie. Podobno można kupić piastę DT SWISS i dokupić adaptery ale nie ogarniam tego, jest za mało info w necie o tych piastach. Jeśli znacie jakiś innych producentów, którzy mogą mieć w swojej ofercie przedniotową piastę albo znacie konkretną piastę to uprzejmie proszę o pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tanio nie będzie więc nie ogarniam zdziwienia ceną. Szpilka i XD to już taka archeologia, że aż głowa mała. Zapytaj w 7anna o piastę Hope pro 135x10 XD bo takową kiedyś posiadali w ofercie. Wtedy była pod 11sp ale nie ogarniam czy wejdzie 12-ka Srama. Niech się inni wypowiedzą. A cena też była sroga... 

Opublikowano

Zamiast takiej drogiej piasty zastosuj jakąkolwiek inną tańszą pod bębenek Shimano i kup kasetę z nowego NX Eagle lub od SunRace. CHyba że Ci zależy na koronce 10T...

Opublikowano (edytowane)

Właśnie tak powoli przekonuję się do takiego rozwiązania. Szczególnie że nx to niecałe 400zł, a sunrace jeszcze mniej. Nie wiem tylko czy  moje koło ze standardowym bebenkiem shimanowskim z przed 5lat, na piaście novatec, która nie ma nawet opisanego typu obsłuży 12 rzędowa kasetę. Nie jestem pewien też czy piasta pod 12s nie powinna być węższa w środku i jak to będzie z linią łańcucha. Poza tym mam już kasetę gx eagle 12s i chciałem do niej zrobić koło. 

Edytowane przez wichasty
Opublikowano

Znalazłem taką piastę 

https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/piasty/piasta-tylna-novatec-772-6otw-czarny-mat-135x5qr-xd-46132.html

nie wiem dlaczego ale sprzedawcy podają bardzo skromne informacje odnośnie sprzedawanych części. W tytule i na zdjęciu wszystko ok bębenek XD, 135mm szer i oś 5mm(szpilka). W opisie już skromniej:

oś: aluminiowa 135mm.

Jutro spróbuje do nich zadzwonić.