Skocz do zawartości

Niestandardowa blokada suportu

LaryCxb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Szaje,
chcę wymienić suport w prawdopodobnie wiekowym i budżetowym rowerze (Mifa). Problem mam z wykręceniem suportu, a dokładniej nawet nie wiem czym go chwycić. Próbowałem zwykłym kluczem hydraulicznym, próbowałem we wcięcia wkładać pasujące śruby, żeby lepiej chwycić, próbowałem przecinakiem i młotkiem, ale nic nie ruszyło. Gwint zapieczony na maksa. Od razu odpowiadam - tak, kręciłem w dobrą stronę (napędowa zgodnie do wskazówek zegara, hamująca przeciwnie). Ani drgnie. Byłem w serwisie (bardzo polecany w tych regionach), to co się człowiek tam namęczył to szkoda gadać (nie miał odpowiedniego klucza). Jakieś pomysły? Suport przeznaczony na straty jakby co. :)
PS. Ta nakrętka jest z tworzywa sztucznego.

IMG_20180816_221211.jpg

Edytowane przez LaryCxb

Wydaje mi się, że taki suport jest tak rzadko spotykany, że chyba nie da się skusić :D. Tym bardziej, że podobno zajmują się raczej serwisem nowszych rowerów (jakkolwiek brzmi według nich definicja słowa nowszych).

Ale dzięki za znalezienie, szukałem takiego klucza kilka dni temu i nie znalazłem.

Edytowane przez LaryCxb

Planuje rozłożyć jakiś stary, niesprawny rower, który stoi w piwnicy ze stalową nakrętką suportu i po prostu wkręcić i wykręcić do mufy mojego roweru (taktyk 😎). Przelecę wcześniej benzyną. Jeszcze nie jestem pewien czy to ten sam gwint, idę rozkręcać.

No i wszystko wyszło elegancko. Te stalowe blokady suportu (nie wiem jak się to nazywa xD) miały ten sam gwint, więc je wyczyściłem w ropie, spryskałem niezastąpionym WD-40 i wkręciłem w mufe mojego roweru. Weszły bez problemu, więc chyba mogę być pewny, że gwint jest nienaruszony. Zamawiam nowy i jak dojdzie to składam rower.
Dzięki za odpowiedzi i pomoc :) 

EDIT: Sory za dwa oddzielne wpisy, myślałem że połączy :( 

Edytowane przez LaryCxb