Skocz do zawartości

SLX m7000 plus tarcza xt 180

Gentlemanone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć szaje

mam zestaw jak w temacie. Tarcza xt z powłoka ice tech. Hamulec przedni jest bardzo słaby. Ciężko zblokować koło gdzie z tylu na zwykłej tarczy za 30 zł jest brzytwa. Przemywałem Ludwikiem klocki i tarcze. Ale jest dosyć słabo. Znajomy ma taki zestaw ale tarcze z xtr i można zrobić fikołka jak za mocna klamkę wciśnie. Macie jakieś pomysły ?

Opublikowano

Najpewniej masz zaolejone klocki, wymień je, przemyj tarcze odtluszczaczem, dotrzyj całość i bedzie ok.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie przypominam sobie momentu gdzie mógłbym je uchlapac olejem właśnie. Może je jakoś opalic zapalniczka czy cos???

Opublikowano

ludwikiem? Czekam kiedy ktoś zacznie hamować patykiem wkładanym w szprychy xD

kup odtłuszczacz do hamulców a ludwika zostaw tam gdzie jego miejsce. Nim możesz ramę umyć na nie odtłuszczać heble. Nie wierz reklamom w tv, usyfione heble to nie tłuszcz ze schabowego 

Opublikowano
Nie przypominam sobie momentu gdzie mógłbym je uchlapac olejem właśnie. Może je jakoś opalic zapalniczka czy cos???
Ja tez nie wiedziałem kiedy mi sie zaoleiły, a jednak u mnie to było problemem. Wymiana klocków kosztuje niewiele, wiec polecam zacząć od tego.

Opublikowano
52 minuty temu, Gentlemanone napisał:

Zapalniczka jest bezużyteczna, jeśli już to nad kuchenką, ale jak to klocki żywiczne to im już nic nie pomoże.

Metaliki i półmetaliki można raz wypalić... więcej nie polecam.

Opublikowano

Jeśli masz jakieś wątpliwości wobec klocków to je wymień, a tarcze jak sugerują słusznie przedmówcy odtłuść, nie płynem do naczyń, nawet nie benzyną ekstrakcyjną, a porządnym odtłuszczaczem. Wypalanie to ogromne ryzyko utraty przez nie właściwości hamujących. Jeśli nigdy tego nie robiłeś to lepiej daj sobie spokój. Szkoda czasu i prądu. 

Układ hamulcowy mógł się urodzić choćby potraktowany wodą z kałuży albo podczas smarowania lub czyszczenia napędu. 

Opublikowano
22 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli masz jakieś wątpliwości wobec klocków to je wymień, a tarcze jak sugerują słusznie przedmówcy odtłuść, nie płynem do naczyń, nawet nie benzyną ekstrakcyjną, a porządnym odtłuszczaczem. Wypalanie to ogromne ryzyko utraty przez nie właściwości hamujących. Jeśli nigdy tego nie robiłeś to lepiej daj sobie spokój. Szkoda czasu i prądu. 

Układ hamulcowy mógł się urodzić choćby potraktowany wodą z kałuży albo podczas smarowania lub czyszczenia napędu. 

Tarcz się nie wypala...

Gwoli ścisłości, jeśli już to wypalamy tylko klocki półmetaliczne (raz), metaliczne (max dwa razy).

Opublikowano
17 minut temu, SpiderMAN napisał:

Tarcz się nie wypala...

Wiem o tym. 

18 minut temu, SpiderMAN napisał:

Gwoli ścisłości, jeśli już to wypalamy tylko klocki półmetaliczne (raz), metaliczne (max dwa razy).

Skąd te informacje?

Opublikowano
4 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Wiem o tym. 

Skąd te informacje?

Z doświadczeń własnych, Bartka Siedlarskiego i wielu innych osób w necie.

To dobrze, że wiesz o tym, że tarcz się nie wypala, Twój post mógł sugerować coś zupełnie innego.

Opublikowano
15 minut temu, SpiderMAN napisał:

To dobrze, że wiesz o tym, że tarcz się nie wypala, Twój post mógł sugerować coś zupełnie innego.

To fakt. Nie przerzuciło mi do osobnej linijki i wyglądało jakbym pisał o tarczach.

15 minut temu, SpiderMAN napisał:

Z doświadczeń własnych, Bartka Siedlarskiego i wielu innych osób w necie.

Myślałem, że to bardziej formalne dane. Kwestia ewentualnego wypalania jest różna w zależności od producenta i składu okładzin. Czasem pomaga, czasem klocki są do wyrzucenia.

Opublikowano

Takie ilości nie zaszkodzą, a w warunkach polowych, z dala od sklepu gdzie można kupić nowe okładziny może pomóc.

Opublikowano (edytowane)

Okładziny mam metaliczne. Dzięki za rady. Kupię jutro jakiś odtluszczacz i spróbuje je przemyć. O wypalaniu myślałem oczywiście o klockach tylko ale skoro nie polecacie to nie ruszam. 

Byc może macie racje i mogłem umazać np tarcze smarem do amorka (jest w sprayu. Może na zewnątrz coś zawiało i zalatwilo sprawę. 

Edytowane przez Gentlemanone
Opublikowano

Dokladnie tak, u mnie tez spray do łańcucha przypadkiem trafił na klocki i je załatwił. Teraz uzywam juz tylko oliwek w butelkach.

Opublikowano

Zakupiłem spray do odtłuszczania hamulcow. Jest duża różnica. Potraktuje jeszcze raz tarcze i hamulce tym środkiem i myśle ze będzie git