Skocz do zawartości

Jaki tylny hamulec do wheelie?

PiotHi-Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tylny hamulce shimano BRM-315 z tarczą 160 i się przegrzewa,huczy,klamka wpada do gripa. Po kilku minutach z powrotem wraca normalna siła hamowania.

Z przodu mam już zmieniony hamulec na Deore BRM6000.

Zastanawiam czy zmienić tył też na Deore z tarczą 180 -czy ten problem zniknie czy szukać czegoś z wyższej półki.

Uprawiam Urban/Street/freeride, i jeżdżę dość długo na tylnym kole trzymając lekko naciśnięty hamulec.

Poradźcie co wybrać żeby się nie przegrzewał i modulacja była ciągle stała.

PS-myślałem też nad hamulcem z klockami z radiatorem SLX czy to by dużo pomogło.

Edytowane przez SpiderMAN

Może spróbuj je najpierw odpowietrzyc, nim będziesz chciał cokolwiek zmienić problem z klamką która, dochodzi do gripa objaw zapowietrzonego hamulca.
Chyba że masz kasę kup sobie to co pisałem będziesz miał do kompletu

5 godzin temu, piter614 napisał:

Kup sobie
M6000 na tył oraz tarcze 180 mm jak chcesz możesz tarcze kupić w technologi ice tech, problem powinien zniknąć

Dziękuję!

3 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Ja mam pytanie co ma przegrzewanie się tylnego hamulca do wheelie?

I dlaczego ten post nie jest w dziale o hamulcach? Gotowe

Przy robieniu Wheelie trzyma się lekko klamkę hamulcową żeby nie upaść na plecy. Przy dłuższym tarciu klocka o tarcze hamulec robi się nieprzewidywalny,klamka wpada do gripa. wraca dopiero po chwili.

3 godziny temu, PiotHi-Piotrek napisał:

Dziękuję!

Przy robieniu Wheelie trzyma się lekko klamkę hamulcową żeby nie upaść na plecy. Przy dłuższym tarciu klocka o tarcze hamulec robi się nieprzewidywalny,klamka wpada do gripa. wraca dopiero po chwili.

A to teraz rozumiem, ok.

Skoro hamulec działa jak chce, możesz go próbować serwisować, zmieniać klocki, lub najpewniej będzie wymienić na inny. M6000 z tarczami 180mm mam u siebie i o przegrzewaniu mowy nie ma, hamulce żyleta, a z klockami półmetalicznymi jak kotwice.

Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

A to teraz rozumiem, ok.

Skoro hamulec działa jak chce, możesz go próbować serwisować, zmieniać klocki, lub najpewniej będzie wymienić na inny. M6000 z tarczami 180mm mam u siebie i o przegrzewaniu mowy nie ma, hamulce żyleta, a z klockami półmetalicznymi jak kotwice.

Dzięki za pomoc pewnie tak zrobię!!!

11 godzin temu, piter614 napisał:

mój syn ma 180 mm tarcze i robi bardzo dużo wheelie jednak od sponsora (tato, czyli ja) dostał magury MT5 hamulce rewelacja jednak inna pólka cenowa

nie ma tu mowy o przegrzewaniu

dziękuję za pomoc!

A czy do zjazdów itp sprawdzi się?