TorGal Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzień Dobry. Jakiś czas temu prosiłem tu na forum o pomoc w odnowieniu mojego roweru, troszkę to trwało, ale główne założenie już osiągnięte. Zatem mogę przedstawić efekty. Oryginalnie rower miał napęd 3x9, korba truvativa na kwadrat, klamki tektro no-name, manetki deore (przedpotopowe), hamulce v-breake (totalne no-name), przednią przerzutkę alivio i tylną deore lx. Zgodnie z poradą postanowiłem uprościć napęd na 1x9, pozbywając się przedniej przerzutki, ale zostawiając tylną (jest sprawna). Wymieniłem klamki i hamulce na deore t-610, tylną manetkę na alivio m-4000. Starą korbę na kwadrat zmieniłem na alivio m-4000, wstawiając do korby owalną zębatkę 32T. W miejsce tylnej, zużytej kasety jest nowa 11-36T. Rower po zmianach odżył, jeździ mi się bardzo przyjemnie i wszystko zaczęło bardzo lekko i płynnie chodzić - wyraźnie odczułem poprawę w pracy osprzętu, cóż, stary był wyeksploatowany - także jestem zadowolony ze zmian. Zaoszczędziłem też pieniądze, nie zmieniając w pełni napędu na nowy 1x11. W przyszłości być może zmienię amor na jakiś lepszy, ale to nie jest jakoś ani pilne ani ważne. Wszelkim malkontentom napędów 1x, a zwłaszcza mojego 1x9 z góry mówię, że na moje potrzeby to w zupełności wystarczy, no i zależało mi na uproszczeniu. PS: w necie kolor pancerzy bardziej odpowiadał pomarańczowemu lakierowi na ramie, ale w sumie mi i tak się podoba Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez TorGal 1
wozo13 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 1x9 to prawie to samo co 1x10 11x36 tu i tam...jedynie przerzutka bez sprzęgła i nie ma możliwości wstawienia kasety np. 11-42 chociaż gdzieś widziałem chyba 9tke 11-40 ale cena była jak za 10tke skoro tobie pasuje taki układ przełożeń to najważniejsze...a jak się jeździ na owalu, bo są różne testy i opinie, które tak naprawdę nic konkretnego nie mówią...Ale maszynka fajna też mam gianta z tych lat i chcę go przerobić właśnie na 1x9 do smigania w zimie, bo nie ma hydrauliki i amor na sprężynie więc żaden mróz nie straszny...
TorGal Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, wozo13 napisał: skoro tobie pasuje taki układ przełożeń to najważniejsze To jest mój drugi, dodatkowy rower, trenuję na innym, także tu nie potrzebuję fajerwerków no i jestem kompletnym amatorem, imo sporo mi jeszcze brakuje, żeby myśleć o jakichś amatorskich zawodach mtb… EDIT: z resztą w okolicy nie mam za bardzo tras mtb, głównie szosa i pola rolnicze. Co do owala, to ogólnie nie czuję różnicy w samym pedałowaniu. Za to na podjazdach jest nieco inaczej. Nie wiem dokładnie jak to nazwać, ale nieco łatwiej mi się te pagórki co zawsze robi, przy podjeżdżaniu rower jakby płynniej szedł. Łańcuch prowadzi się na zębatce ładnie, nie spada. Zmiana biegów też gładko, płynnie, łańcuch nie zlatuje w dół kasety. 2 godziny temu, wozo13 napisał: Ale maszynka fajna 2 godziny temu, Heboket napisał: Fajnie wyszło Dziękuję 😊 jutro zrobię jakieś zdjęcie w parku zamiast pod garażami… Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez TorGal
wozo13 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Nie masz efektu bujania wózka tylnej przerzutki? Widziałem filmy na YT i podczas kręcenia korbą do przodu ...jestem ciekawy czy faktycznie jest to tak mocno widoczne u każdego
TorGal Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Nie wiem, nie zwracałem uwagi na to.
Nath_147 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ten złoty łańcuch jest do 9 rz? Jaka nazwa?Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
TorGal Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Łańcuch to KMC X9 L złoty. Tak, jest do 9-rzędowych napędów. EDIT: W dniu 26.08.2018 o 19:36, wozo13 napisał: Nie masz efektu bujania wózka tylnej przerzutki? Zdaje się, że nie. Wózek wygląda u mnie stabilnie. Wrzuciłem zdjęcie z parku. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez TorGal
Rekomendowane odpowiedzi