Skocz do zawartości

KROSS B9 2016 ++

piter01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Przedstawić chce moją B dziewiątkę z 2016 roku, którą poddałem szereg niezbędnych (moim zdaniem) modyfikacji
.

KOŁA - Pierwsze co to koła...W ubiegłym sezonie wpadły koła na bazie - Obręcze ZTR CREST 23mm na piastach novatec sb 771/772 szprychy sapim z czerwonymi nyplami  waga kompletu to 1520g czyli urwałem jak dobrze pamiętam kilogram

OPONY- Oczywiście zmieniłem tez opony na bezdętki i wybór padł na Vredestein Black Panther  2,2 waga to jakieś 630g sztuka

Hamulce- ... tu jeszcze nie ma zasadniczych zmian ale wstawiłem klocki metaliczne EBC gold i wleciała lekka tarcza Dartmoor 160mm (85g) na przód zamiast dużej i ciezkiej tarczy  AVIDa

Siodełko -  jakiś czas używałem podroby VERTU spider ale na dłuższa metę niewygodne dla mnie. Teraz używam go na  wyścigi  typu uphill gdzie liczy sie waga sprzętu ;)  (170gram) Takze  na codzien jeżdżę na seryjnym siodle Krossa.

Kierownica - kierowajka karbonowa z ALI... RXL SL w rozmiarze 740mm prosta .. daje rade i jest lekka (165g)

Napęd- Skusiłem sie na 1x11... zapodałem kasete SUNRACE mx8 czyli 11-50 (bieda eagle hehe), zmieniarka tył XT RD8000 długi wozek, Klikacz (czyt.manetka) równiez XT . Łancuch XT (jezdze na 3 łańcuszki), Korby na SLX m7000, blat narrowide od Banless 34T OWAL

linki i pancerze JAGWIRE

i wiosną tego roku w końcu dorwałem wymarzony amorek...
AMORTYZATOR-  DT SWISS  O.P.M O.L z manetką two in one ...czyli przesiadka na sztywną os 15mm i bite 0,5kg mniej

waga roweru z koszykiem, osłoną tylnego trójkąta i pedałami pdm 520 to 10,6kg (L )
bez osłonki i z siodełkiem Vertu 10,4
Rower wykorzystywany do ścigania sie w maratonach, uphillach i innych wyścigach oraz latania po lasach i górach (jeśli jest okazja)
Plany to hamulce XT a dalej to chciało by sie ramę o bardziej nowoczesnej geo... bardziej pod XCO... cos w stylu SUPa TEAM ELITE lub Krossa b9 ale 2017

pozdrawiam :)

DSC_1579.JPG DSC_1652.JPG DSC_1654.JPG DSC_1660.JPG 2018_brenna_pause_065 - Kopia.jpg

Edytowane przez piter01
  • Lubię to! 1
Godzinę temu, ponczi napisał:

Ładna maszynka. Kojarzy m,i się ze ścigaczami z Kross Racing Team :D

Ten amorek to taki sam jak ma Maja, Jolanda i spółka :>??

yy oni maja wersje RACE z karbonową korona i jakaś wersja gold no i 3 stopniowa blokada... ale z grubsza to prawie to samo;p

3 godziny temu, Tomek.G napisał:

Fajny sprzęt! jak ci się sprawują heble Avid? ciekawe że XT m8000 bez modyfikacji działa z kasetą 11-50.

tak działa ale musi być długi wózek. Te avidy to hample budżetowe wiec nie ma szału ale dają rade... gorzej jest w Beskidach .. na dlugim zjezdzie mam pewne obay co do skuteczności ;)