M.C Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, zastanawiam się nad zakupem Polar H7 (na allegro po 130zł), tylko mam mały problem z oceną użyteczności tego "dodatku". Używam Stravy i telefon mam zawsze w tylnej kieszonce, czy na darmowej Stravie mogę rejestrować BPM? I czy mógłbym równolegle używać drugiej aplikacji która by powiadamiała po wejściu w jakiś przedział (coś typu pomiędzy 60 a 110 poinformuj mnie). Ostatnio zacząłem trenować bardziej podczas jazdy i robię interwały i wytrzymalościowo też siebie sprawdzam. Po tym jak trochę przesadziłem i musiałem się zatrzymać żeby nie zejść na zawał to zastanawiam się nad czymś takim Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez M.C Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Lepiej używać aplikacji polara żeby było info o strefach a potem synchronizować ze strava. Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
M.C Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Czyli mogę uzyskać info o strefach za pomocą Polar Flow? Przy opisie aplikacji na Androida nie go na liście wspieranych. Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Polar Flow to apka gdzie zobaczysz i zsynchronizujesz treningi zapisywane przez sprzęt Polara np. zegarki oraz inną aplikację Polara - Polar Beat. Flow to nie jest apka treningowa w takim sensie jak Endomondo czy Strava. Mając H7 możesz korzystać z Polar Beat w pełnym zakresie jej funkcjonalności (z paskami innych producentów nie będzie zdaje się możliwości zdefiniowania celu treningu - tzw. Benefit Target). Po treningu w obu apkach zobaczysz tętno skorelowane z miejscem i czasem, ile spędziłeś w danej strefie, jakie korzyści osiągnąłeś itp. W dodatku Polar Beat oferuje gotowe treningi (ze wskazówkami głosowymi) i w pewnym stopniu możliwość ich edycji. Niestety chyba nie ma możliwości aby apka ostrzegała o przekroczeniu indywidualnie zdefiniowanych stref tętna. Kiedyś włączyłem sobie swobodny trening i wskazówki głosowe i działało to tak, że przy bardzo lekkim kręceniu miałem komunikat "spalasz tłuszcz" a przy ciut mocniejszym "poprawiasz swoją kondycję" i tak w koło Macieju. Użyteczność średnia, po niedługim czasie te komunikaty zamiast pomagać irytują. Tam jest kilka zdefiniowanych treningów, w sumie może to i fajne, ale bardziej bym je widział przy bieganiu niż na rowerze, bo to czy można w danym momencie cisnąć czy nie w dużym stopniu determinuje droga po której jedziemy. Czy z sygnału H7 mogą korzystać dwie aplikacje na jednym smartfonie równocześnie - dobre pytanie - mam H7 od 2 tygodni i jeszcze tego nie sprawdziłem. Odnośnik do komentarza
M.C Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) @Karol Dziękuję bardzo za powyższą odpowiedź. Czy teraz rozważając zakup, kupiłbyś pasek jeszcze raz czy jednak nie? Jestem prawie zdecydowany, bo wynika że ma wszystko co potrzebuje, tylko nie chciałbym żeby poszło to w kąt zaraz (bo irytuje, bo nieporęcznie itp), Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez M.C Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 2 godziny temu, M.C napisał: Czy teraz rozważając zakup, kupiłbyś pasek jeszcze raz czy jednak nie? Ja stałem się posiadaczem paska H7 kupując go w komplecie z zegarkiem M400. Chciałem przy niektórych biegach uwolnić się od telefonu i mieć jednocześnie informacje z GPS - prędkość i dystans. Z pewnością warto przy aktywności sportowej, czy nawet odchudzaniu mieć jakiś pulsometr - bezwzględnie! H7 jest bardzo OK - dobrze leży, nie przemieszcza się, nie drażni, no przede wszystkim szybko się łączy z aplikacjami, daje stabilne odczyty, nie szaleje. Z mojego punktu widzenia największą wadą połączenia H7 z M400 jest fakt, że H7 może działać albo z zegarkiem albo z telefonem, a nie równocześnie z tymi urządzeniami - nie da się tak, że trening zapisuje apka, a ja mam dodatkowo podgląd na bieżący puls na zegarku. Wynika to z ograniczeń technologii Bluetooth Smart. Znaczy da się ale na innym zegarku - takim, który "widzi" sygnał 5 kHz (zwany u Polara Gym Link), który pasek może przesyłać (może bo można wyłączyć dla oszczędzania baterii). Jak najbardziej polecam H7, przy czym ja mam torbę na smartfon na górnej rurze i mam szybki podgląd na telefon - stuknięciem w ekran mogę go podczas jazdy wybudzić, luknąć na puls, mapę, a nawet e-maile sprawdzić ;-). Jeżeli wystarczy Ci bieżący podgląd pulsu na zegarku możesz też rozważyć po prostu zakup zegarka z pulsometrem. Przez kilka lat używałem takiego z Lidla za 59 PLN i były to świetnie wydane pieniądze - można zdefiniować dolną i górną granicę pulsu, zegarek może sygnalizować dźwiękowo ich przekroczenie (i diodą), ma nawet uchwyt na kierownicę. Wracając do H7 - ciekawą alternatywą może być pasek z Decathlonu za 149 PLN - on ma z kolei oprócz sygnału Bluetooth Smart również Ant+ - o ile miałbyś pomysł i potrzebę takiej transmisji (niektóre liczniki rowerowe). Z opinii kolegi ten pasek działa równie dobrze i jest stabilny jak Polar, nie ma jednak pełnego wsparcia w Polar Beat. Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Ale o jaką apkę Ci chodzi? Ja sam używam Polara M430 i dodatkowo pasek na klatkę H10. Jak jeżdżę na rowerze, to zegarek mierzy mi puls z nadgarstka, a pasek mam spięty z Endomondo. Ale jeśli np. Zależy Ci na Stravie, to Polar ma synchronizację ze Stravą i po treningu wrzuca Ci trening ze wszystkimi danymi na serwer. Co do paska z Decathlonu, to też polecam. Używałem go 2 lata, dopóki nie przesiadłem się na Polara, a pasek sprezentowałem siostrzeńcowi. Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Łukasz_P napisał: Ja sam używam Polara M430 i dodatkowo pasek na klatkę H10. Jak jeżdżę na rowerze, to zegarek mierzy mi puls z nadgarstka, a pasek mam spięty z Endomondo. Ale jeśli np. Zależy Ci na Stravie, to Polar ma synchronizację ze Stravą i po treningu wrzuca Ci trening ze wszystkimi danymi na serwer. Do Endomondo Polar też wrzuca. Ja przy jeździe na rowerze wolę zegarek na kierownicy i odczyt z paska, natomiast dla oszczędności baterii w zegarku ślad GPS zapisuje Endomondo. Szukam sposobu aby łatwo i z automatu połączyć te dane w zapis kompletnego treningu. Jeżeli taki istnieje to Ty mógłbyś się uwolnić od paska piersiowego, bądź umieścić zegarek na kierownicy. W apkach Polara brakuje mi takiej opcji, albo czegoś nie wiem - korzystam od niedawna. Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Mimo iż M430 ma bardzo dokładny pomiar pulsu, to jednak pas piersiowy zawsze będzie najdokładniejszy. A zegarek na kierownicy będzie znacznie mniej czytelny, niż telefon z Endo. Kwestia przyzwyczajenia, jeżdżę tak od ponad roku i dla mnie jest si. Wszystkie dane i tak porównuję w Stravie. Odnośnik do komentarza
M.C Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Dziękuję za wypowiedzi, przemyślę jutro sprawę i dam znać Na Crossie też mam na rurze podsiodłowej więc tam nie ma problemu, a na szosie bym musiał mieć powiadomienia jakieś. Jednakże idea tego co @Karol mówi mnie zachęciło Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi