Skocz do zawartości

Pozycja na rowerze szosowym - ból pleców i nóg.

fc105

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chyba odkryłem problem zmęczenia. Przyjrzałem się dokładnie swojej pozycji na rowerze. Pierwsze minuty są w porządku, nic mnie nie boli, potem następuje ból pleców, zaczynają mocno boleć mnie łydki i uda, jakbym przejechał bóg wie ile kilometrów. Po 20-30km moje nogi wyglądają jakbym przejechał 100km. Mam problemy ze skurczami mięśnia prawej łydki. Na rowerze wyglądam, jakbym pedałował przed siebie, a nie w dół. Noga znajduje się bliżej przedniego koła, przez co muszę mocniej pedałować. Jak jadę na baranku to coraz mocniej bolą mnie nogi, bo plecami jestem pochylony, a nogami uderzam prawie w brodę, więc wywnioskowałem, że to właśnie odległość między siodełkiem, a kierownicą. Jak nie miałem SPD to jakoś dało się temu zaradzić, ale gdy jeżdżę w tych butach to męczę się niesamowicie i bolą mnie też stopy przez to, że muszę pchać pedał do przodu, a nie w dół...

Moim zdaniem sztyca i siodełko źle leżą na rowerze, tak jakby sztyca była wygięta pod za dużym kątem. Siodełko wysunięte na maksa do przodu, a i tak nie mogę złapać normalnej postawy. Jeździłem wcześniej na crossie i nic mnie nie bolało, potrafiłem jechać dłuższe dystanse, a na szosie mam z tym problem. Muszę pedałować zdecydowanie mocniej niż na crossie i moje nogi bardzo szybko się męczą, a wydaje mi się, że mam je już jakoś wyćwiczone.

Planuję kupić nowe siodełko, ale nie wiem jakiego szukać, bo nigdzie nie piszą, na jaką odległość mogę je maksymalnie wysunąć, a chciałbym przysunąć je jeszcze o +-3cm do przodu i ewentualnie kupić krótszy mostek na 80-90mm.

Dziwnie czuję się na szosie, bo siodełko mam ustawione pod spd, czyli noga nie do końca prosta, ale też nie zgięta, ale jak się łapię za baranek to czuję, że kierownica jest też za nisko.

I nie, nie jest to problem rozmiaru ramy, bo mój rower to 60, jechałem na Treku i Btwinie 58 i były na mnie zdecydowanie za małe, nie mogłem jechać prosto.

Opublikowano

To jaką miałbym wziąć, skoro 58 jest na mnie za mała, 59 nie sprawdzałem?

Opublikowano

Człowieku, masz ramę 60, przesunąłes siodełko na max do przodu więc zrobiłeś z tego powiedzmy 57, chcesz przesunąć jeszcze 3 cm więc będzie 54. A jeszcze założysz mostek 2 cm krótszy i masz odpowiednik 52.

Ile Ty wzrostu masz w ogóle 

Opublikowano (edytowane)

194cm, mógłbyś zachowywać się odrobinę spokojniej, bo masz do mnie pretensje, a nie wiem za co :D? Nie mam pozycji jak na tych zdjęciach

4cddd63d4b6f0d21bd626df78883c7c7.jpg

8kev49_geo_rysunek.jpg

bo siodełko jest bliżej tylnego koła i kąt jest zdecydowanie większy.

W crossie miałem nogę jak na zdjęciach. Przeglądałem internety i pytałem się innych, którzy mają ten sam rower i ten sam rozmiar to odpowiadali, że u nich jest wszystko ok, a zdarzało się, że wielu miało 185-188cm wzrostu i krótszą nogę.

Jak czytam trochę więcej to widzę, że wiele osób zmienia mostki, na zdjęciach widać często właśnie siodełko wysunięte na maxa do przodu i inny mostek...

Edytowane przez fc105
Opublikowano

Ale cross to cross a szosą to szosa. Do tego szosa szosie nierówna bo są różne geometrie i proporcje ram. Co to za rower? 

Opublikowano (edytowane)

Focus Culebro.

Wiem, że to nie żaden wyznacznik, ale

Sprawdzam dalej: Trek, na którym jeździłem - rozmiar 58 plus minus dla rowerzystów od 180cm do 188cm wzrostu. Kolega ma 182cm i jeździ mu się bardzo dobrze, a ja miałem spore problemy z prostą jazdą. Na Tribanie zahaczałem na zakrętach butem o koło.

Na wiggle piszą o Focusie Cayo, który jest niemal identyczny z Culebro - rozmiar 58 dla 180-185, czyli zbliżone do Treka, 60 dla 185-190.

Siedzę dalej i czytam recenzję od Niemców - agresywna linia, duży pochył kolarza. 

Kiedyś korzystałem też z różnej maści kalkulatorów i zawsze wychodziło od 60 do 61. Spróbuję jescze przymierzyć inną szosę od znajomego, prawdopodobnie też 60, a jest parę centymetrów niższy.

Edytowane przez fc105
Opublikowano

Zrób zdjęcie jak siedzisz na rowerze wpięty w pedały. Może coś wypatrzymy :)

Opublikowano

Ok, jak się uda jutro wyjść z pracy wcześniej, czyli przed 20 to postaram się wstawić. Spróbuję jeszcze podnieść nieco kierownicę, bo też dosyć agresywnie ją ustawiłem.

Opublikowano

rama niby dobrana dobrze tylko chyba po prostu nie jesteś przyzwyczajony do takiego roweru. Kompletnie nie rozumiem problemu z jazdą na wprost. Kąt podsiodłówki jest nawet większy niż w Domane (tylko taką szosą jeździłem więc do niej przyrównuję). Jeśli jeździłeś do tej pory na jakimś turystyku gdzie siedzi się mocno wyprostowanym to nic dziwnego, że masz problem jak przesiadłeś się na sportową maszynę. Wg mnie nie kombinuj z wymianami siodełek, mostków bo na siłę próbujesz zrobić z tego roweru inny rower. Albo się do niego przyzwyczaisz albo zmień rower na coś bardziej lajtowego 

Opublikowano

Kupiłem go w październiku i od razu zacząłem jeździć i było ok. Potem przyszły SPD i musiałem zmienić ustawienie siodełka i zaczęły się problemy. Jutro jak wrócę o jakichś normalnych zgodzinach z pracy (pozdro urlopy) to trochę się pobawię w mniej agresywny setup i sprawdzę jak to wygląda.

Na crossie jeździłem odwrotnie tj. siodełko wysunięte do tyłu, pozycja dosyć agresywna jak na tego typu rower.

Ciekawi mnie ta recenzja

https://www.roadbike.de/rennraeder/test-focus-culebro-compact.321120.9.htm

Opublikowano

jak musiałeś zmienić ustawienie siodełka? SPD delikatnie podnoszą but nad osią pedału więc minimalnie musiałeś podnieść siodełko, to nie rujnuje pozycji tak, że rower którym się normalnie jeździ zmienia się w narzędzie tortur

Opublikowano

Nie masz w swojej okolicy jakiegoś sklepu rowerowego, który oferuje bike fitting? Nie mówię żebyś od razu się na niego zdecydował ale możesz poprosić "specjalistę" żeby tylko spojrzał na to jak siedzisz na rowerze i ocenił czy jest na Ciebie dobry i co ewentualnie mógłbyś zrobić żeby poprawiła się Twoja pozycja. Myślę, że można kombinować z innym mostkiem. 

Opublikowano

Focus lubił podawać rozmiar jako rozmiar rury podsiodłowej. Gdyby tak było, to przy rurze podsiodłowej 60, rura górna mogłaby być jeszcze dłuższa.

Ciężko coś wnioskować, ale z opisu wynika, że masz za duży rower. Chociaż z drugiej strony przy wzroście 194cm ciężko to sobie wyobrazić.

Opublikowano (edytowane)

Wiele razy pisano tutaj, że rozmiar producenta nic nie mówi, bo rożnie jest podawany. Nieraz 60 to długość rury podsiodłowej, nieraz rury poziomej (tak powinno być), a nieraz jest z kosmosu. Poprzedni rower miałem w rozmiarze 60, a rura pozioma 58. Obecny mam w rozmiarze 56, a rura pozioma 59 (wg producenta). Super, prawda?  Z tego co widzę, Focus podaje w rozmiarze długość rury poziomej, właśnie. Wynika z tego, że Twój rower posiada naprawdę długą ramę (rzeczywiste 60cm), a do tego w dosyć agresywnej geometrii https://www.bikeradar.com/road/gear/category/bikes/road/product/review-focus-culebro-sl-2-0-13-46866/. Jeżeli nie posiadasz jakiegoś strasznie długiego tułowia i krótkich nóg, to ten rower jest dla Ciebie zbyt duży. Zmierz i podaj przekrok, im większy , tym większy masz problem,bo długa noga to wysoko wysunięte siodło i kierownica dużo niżej. Długa noga, to krótszy tułów, więc dalej do kierownicy i długa rama wszystko pogarsza. Wprawdzie dłuższe ramy są i wyższe, ale nie rekompensuje to problemu z zasięgiem rąk i różnicą wysokości. Spróbuj to sobie wyobrazić, a dojdziesz do tego, czego Ci potrzeba.  Przesuwanie siodełka nic nie da, powinno być ustawione w stosunku do pedałów (korby), a nie do odległości od kierownicy. Od takiej "jazdy" siodłem pojawiają się właśnie inne problemy, jak bóle nóg, kolan itp. I nie próbuj go pochylać, też przerabiałem :(

Ja, przy podobnym wzroście, mam przekrok 97cm i rama 58cm jest dobra, a mogłaby być jeszcze centymetr krótsza. I to w geometrii typowo "endurance". A na takim Focusie w rozmiarze 60 umarłbym po 20km.

Edytowane przez Argi
Opublikowano

"Przesuwanie siodełka nic nie da, powinno być ustawione w stosunku do pedałów (korby), a nie do odległości od kierownicy."

No właśnie moim zdaniem powinno coś zmienić, bo czuję, że pedałuję właśnie do przodu i w dół, a nie w dół :/. Jutro postaram się zrobić zdjęcie, bo oczywiście dziś musiałem wrócić później z pracy.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, fc105 napisał:

No właśnie moim zdaniem powinno coś zmienić, bo czuję, że pedałuję właśnie do przodu i w dół, a nie w dół :/. 

Nie mam pojęcie jak jest ustawione obecnie. Może coś jest totalnie sp...e. Niemniej jednak należy zacząć od tego, aby rzepka była nad osią pedału, plus-minus 1cm. Wtedy masz pewność, że nie ma "czarów", a noga naciska na pedał pod właściwym kątem. Ustawiasz to przesuwając siodło, a jeżeli braknie zakresu, wymieniasz sztycę na taką z odpowiednim offsetem, lub bez, w zależności od potrzeby. Dopiero potem zaczynasz ustawiać się "do kierownicy". Krótszy mostek, kierownica z mniejszym zasięgiem. W wysokości można mostek założyć odwrotnie "na plus", jakieś podkładki pod mostek (jeżeli jest taka opcja), kierownica z mniejszym droppem, aby łatwiej było w dolnym chwycie. Z doświadczenia wiem, że "skracanie" roweru nie jest proste i finalnie niewiele daje. A mnie te głupie 2 cm naprawdę dużo daje, zwłaszcza kiedy siodło mam jakieś 110cm nad ziemią, a różnica poziomów do kierownicy to jakieś 10-11cm.

Jaki tam masz mostek? W tym teście z linka, w rozmiarze 58 mostem miał 130mm - masakra.

Edytowane przez Argi