Drewniakowsky Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witam wszystkich kolarzy i kolarki.Jestem obecnie na etapie zakupu swoich pierwszych butów szosowych na które mogę przeznaczyć 500 zł. Generalnie na rynku jest bardzo duży wybór obowia kolarskiego jednak jestem laikiem w tej dziedzinie, więc postanowiłem zwrócić się o poradę na tym forum. W kręgu moich zainteresowań są buty B'TWIN AEROFIT 900, jak już pisałem nie znam się i potrzebuje opinię na temat tego typu sznorowania w butach jak z ich wytrzymałością.Może ktoś z Was posiada i jeździ w takich butach? Będę wdzięczny za wszystkie opinię. Jestem otwarty na inne propozycje obowia. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
tadzikpl Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Super buty ze świetnymi pokrętłami, dającymi się łatwo regulować podczas jazdy i natychmiastowo rozpinać. Sztywność zgodnie z oczekiwaniami - są jak z betonu. Jako wadę jedyną wymienię brak gumowania jakiegokolwiek na podeszwie. Dobierz dobrze rozmiar, bo są raczej na wąską i niską stopę. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Medzamir Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Mam starszy model 700, wtedy 900 nie było. Tak jak @tadzikpl napisał - na wąską stopę. Oprócz tego najbardziej podatne buty na zarysowania z jakimi miałem do czynienia. Lekkie zadziory miałem już po drugiej jeździe. Przewiewność 4/5, zaś samo zapięcie rewelka. No i ta waga :). Odnośnik do komentarza
Drewniakowsky Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Dzięki za wszystkie opinie 💪🍻 Dziś wykonałem pierwszy przejazd w tych butach i generalnie jeśli chodzi o ergonomie buta to jak najbardziej jest to obuwie na szczupłą stopę, po 20km musiałem solidnie popuści wiązanie buta ze względu na pieczenie w okolicy śródstopia, zadaje sobie też pytanie czy oby nie wybrałem złego rozmiaru. Zastanawia mnie czy ten materiał z którego jest wykonany but jest on wstanie się delikatnie rozciągnąć, gdzie ma to miejsce w przypadku normalnych butów? Odnośnik do komentarza
tadzikpl Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Raczej się nie rozciągną, bo się im podeszwa nie gnie. Luzują się chyba najłatwiej na świecie, jak tylko noga spuchnie, to jeden pstryk i noga luźniejsza o ząbek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
Drewniakowsky Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Jeśli chodzi o odczucie puchnacej nogi to jest to normalne we wszystkich butach szosowych, czy jest to przyczyna źle dobranego rozmiaruWysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 16 godzin temu, tadzikpl napisał: jak tylko noga spuchnie, to jeden pstryk i noga luźniejsza o ząbek. Godzinę temu, Drewniakowsky napisał: Jeśli chodzi o odczucie puchnacej nogi to jest to normalne we wszystkich butach szosowych, czy jest to przyczyna źle dobranego rozmiaru Raczej pchnięcie stopy jest bardzo nienormalne. I może wskazywać na problemy natury medycznej. Odnośnik do komentarza
tadzikpl Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 No niekoniecznie. W trakcie wysiłku naczynia krwionośne się rozszerzają, a stopa bywa ściśnięta najmocniej. Naturalnym jest, że puchnie. I wtedy z pomocą przychodzi opcja łatwej, szybkiej i precyzyjnej korekty, jaką dają pokrętła w tych właśnie butach.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
piterrrxd Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Przesiadłem się teraz z Shimano RP3 na Aerofit 700. Ogólnie wydają się być w porządku, ale jedna rzecz mnie zastanawia - w Shimano bloki zdecydowanie ciaśniej siedziały w pedałach, w tych Aerofitach bloki o wiele łatwiej wykonują ruch, przez co jest takie uczucie jakby but się ślizgał na boki. Też tak macie? Trochę to dziwne, bo but przecież nie styka się z pedałem, tylko sam blok. Może Shimano jakoś lekko wygina blok, przez co ciaśniej siedzi? Odnośnik do komentarza
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 W dniu 17.08.2018 o 16:38, tadzikpl napisał: No niekoniecznie. W trakcie wysiłku naczynia krwionośne się rozszerzają, a stopa bywa ściśnięta najmocniej. Naturalnym jest, że puchnie. I wtedy z pomocą przychodzi opcja łatwej, szybkiej i precyzyjnej korekty, jaką dają pokrętła w tych właśnie butach. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Jedni tak maja inni nie. Mnie ten problem nie dotyczy, stąd nie mam zagwozdki, numeracja taka sama jak zwykłych butów do chodzenia. W dniu 16.08.2018 o 20:53, Drewniakowsky napisał: Dzięki za wszystkie opinie 💪🍻 Dziś wykonałem pierwszy przejazd w tych butach i generalnie jeśli chodzi o ergonomie buta to jak najbardziej jest to obuwie na szczupłą stopę, po 20km musiałem solidnie popuści wiązanie buta ze względu na pieczenie w okolicy śródstopia, zadaje sobie też pytanie czy oby nie wybrałem złego rozmiaru. Zastanawia mnie czy ten materiał z którego jest wykonany but jest on wstanie się delikatnie rozciągnąć, gdzie ma to miejsce w przypadku normalnych butów? Te buty spokojnie powinny się trochę rozciągnąć po bokach, 2-3 mocne ulewy, 500 km i po problemie. 26 minut temu, piterrrxd napisał: Przesiadłem się teraz z Shimano RP3 na Aerofit 700. Ogólnie wydają się być w porządku, ale jedna rzecz mnie zastanawia - w Shimano bloki zdecydowanie ciaśniej siedziały w pedałach, w tych Aerofitach bloki o wiele łatwiej wykonują ruch, przez co jest takie uczucie jakby but się ślizgał na boki. Też tak macie? Trochę to dziwne, bo but przecież nie styka się z pedałem, tylko sam blok. Może Shimano jakoś lekko wygina blok, przez co ciaśniej siedzi? To jest kwestia podeszwy,, bloki są z ABS-u, produkowane metodą wtryskową, popęka i go złamiesz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi