Skocz do zawartości

Czy warto przerobić Crossa...?

Xindak

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

To chyba mój pierwszy post tutaj więc wypadałoby się przywitać, jestem Dominik, mieszkam w wielkopolsce, z roweru korzystam turystycznie i hobbystycznie.

Zgłaszam się tutaj do Was, fachowców abyście poradzili mi czy to co urodziło mi się w głowie w ogóle ma sens. Otóż na ten moment posiadam rower Giant Roam 2 (cross). Jaki to rower? - wiadomo w tym przedziale cenowym 2300 zł szału nie ma, cięzki amor Sr, manetki i przerzutki acera, ale za to podoba mi się geometria ramy (jest turystyczna, bardziej wyprostowana) no i koła ma takie jak chciałem czyli cienkie 28c a nie grubaśne od Mtb. mam ten rower juz drugi rok no i zachciało mi się zmian, stwierdziłem ze troche za dużo jak dla mnie waży. Po sposobie i terenach po których jeżdzę, zamarzył mi się gravel, niestety nie stać mnie obecnie żeby sprzedać Crossa i dokładać pieniądze do gravela, gdyż ceny tych rowerów są kosmiczne, a i wartosc mojego roweru znacząco juz spadła. Moje pytanie: Czy warto byłoby wykorzystać ramę od mojego roweru i zrobić z niego gravela, czy to miałoby sens? Czy może jednak próbować sprzedać Crossa i dołożyć do jakiegoś używanego gravela? przede wszystkich chciałbym wymienić widelec na carbonowy (tu juz zyskałbym na wadze) do tego zmieniłbym kierownice na lżejszą i krótsza z barankiem, no i zakupił do tego osprzęt tiagry. Czy miałoby to rację bytu? Czy nie miałbym problemu z zakupem widelca jesli mam zwykłą, niezwężaną główkę ramy? czy do kasety szosowej musiałbym wymieniać bębenek na którym obecnie jest moja 9 rzędowa kaseta (pewnie jakas acera)? no i ten cholerny wkład suportu zmieniłbym na hollowtecha 2 i pozbył się kwadratu. Liczę na Wasze opinie i na ewentualnie zwrócone uwagi gdzie mógłbym napotkac problem no i ogólnie czy "gra jest warta świeczki"

Pozdrawiam serdecznie

Helloł.

Kiedyś miałem podobny dylemat. Stwierdziłem, że jeżeli jeżdżę wyłącznie po asfalcie, a średnia na mojej małej trasie właśnie przekracza 30km/h to spróbuję przekształcić mojego trekkinga w "prawie-szosę". Powiem krótko: nie warto. Do tej ramy nie znalazłem widelca, kierownica nie problem, zakup kierownicy, klamkomanetek, linek, Czy manetki Tiagry obsłużą Twoje przerzutki?  A kaseta i łańcuch? Do tego, może się okazać, że nowa kaseta nie wejdzie na bębenek obecnego koła. Skutkuje to wymianą kół. Ja chciałem wymienić na węższe, ale ośki w kołach trekking są nieco dłuższe niż w szosowych. Nie drążyłem tematu,ale nawk...łem się przy okazji trenażera, bo kupiłem obręcz szosową pod niebieską gumę na trenażer i pasowało średnio.

Do tego moja rama w takiej konfiguracji wyglądałaby komicznie- inne profile rur. W kwestię hamulców już nie wnikałem, brakło mi zapału xD 

Przebolej stratę, kup używkę gravela, albo jakiegoś Tribana z Decathlonu (może używkę). Chłopaki piszą tutaj, że Tribany "łykają" naprawdę duże oponki, a geometrię mają naprawdę wygodną.