Skocz do zawartości

Zakup pomiaru mocy!

Kooza

Rekomendowane odpowiedzi

Dorosłem do zakupu pomiaru mocy i komputerka do niego ;)

Jednakże mój rower cierpi na Sorę 3400 3x9..

Szukam jakiegoś pomiaru mocy który będzie dobrze spełniał swoją funkcję i nie będzie kosztować milionów monet..

Nie wiem czy do Sory 3400 można coś doczepić co by chodziło w ramieniu korby bo najniższe grupy z pomiarami mocy to 105/ultegra.

Proszę o pomoc, ewentualne rady. Pozdrower

Edytowane przez SpiderMAN
O oferty proś w giełdzie.

Nie widzę problemu, jeśli masz wkład supportu pod Hollowtech II, wtedy kupujesz po prostu lewe ramie korby 105 i będzie git. Choć moim zdaniem zainwestowałbym w osprzęt 2x10 lub 2x11, chyba przyniesie ci to lepsze korzyści. Druga kwestia jak długo trenujesz, jeśli w ogóle trenujesz, czy kierujesz się jakimś planem treningowym oraz czy mierzysz intensywność wysiłku jakimś innym miernikiem. Samo posiadanie pomiaru mocy, nie uczyni cie lepszym kolarzem 🙂

Edytowane przez SpiderMAN

Na szosie jeżdżę od 3 lat, a poważnie trenuję od 1.5 roku. Mam takie cudo jak na focie.. To jest chyba octalink, ale ja w tym temacie jestem zielony.. Czy na tym napewno da się zamontować pomiar od korby 105? 

9 godzin temu, czarusblitz napisał:

Nie widzę problemu, jeśli masz wkład supportu pod Hollowtech II, wtedy kupujesz po prostu lewe ramie korby 105 i będzie git. Choć moim zdaniem zainwestowałbym w osprzęt 2x10 lub 2x11, chyba przyniesie ci to lepsze korzyści. Druga kwestia jak długo trenujesz, jeśli w ogóle trenujesz, czy kierujesz się jakimś planem treningowym oraz czy mierzysz intensywność wysiłku jakimś innym miernikiem. Samo posiadanie pomiaru mocy, nie uczyni cie lepszym kolarzem 🙂

IMG_20180619_143206.jpg
14 minut temu, Kooza napisał:

Na szosie jeżdżę od 3 lat, a poważnie trenuję od 1.5 roku. Mam takie cudo jak na focie.. To jest chyba octalink, ale ja w tym temacie jestem zielony.. Czy na tym napewno da się zamontować pomiar od korby 105? 

IMG_20180619_143206.jpg

Tak to jest octalink, więc żeby dało się zastosować korbę z pomiarem mocy to musiałbyś wymienić korbę z suportem na coś pod Hollowtech II.

@czarusblitz ma rację, zamiast tak drogiego urządzenia inwestuj lepiej w wyższej klasy napęd.

Miernik mocy to bardzo bardzo fajna rzecz pod warunkiem że jest Ci rzeczywiście potrzebny, cena za informację o generowanej mocy jest dość wysoka :D . Powiem Ci tak - jeżeli rzeczywiście jesteś zdecydowany na jego kupno, a Twój rower nie jest zbyt dostosowany sprzętowo to zdecyduj się na pomiar w pedałach - będziesz mógł je zamontować do każdego roweru niezależnie od osprzętu, typu roweru itd. Chociaż to droga opcja to chyba dla Ciebie i tak wyjdzie najkorzystniej :) . 

Tak samo jak sam miernik nie uczyni Cię lepszym kolarzem jak ktoś powiedział, tak samo wymiana osprzętu tego nie uczyni. To zupełnie inne płaszczyzny :)

• Lubię to! 1
15 minut temu, nowikone napisał:

Miernik mocy to bardzo bardzo fajna rzecz pod warunkiem że jest Ci rzeczywiście potrzebny, cena za informację o generowanej mocy jest dość wysoka :D . Powiem Ci tak - jeżeli rzeczywiście jesteś zdecydowany na jego kupno, a Twój rower nie jest zbyt dostosowany sprzętowo to zdecyduj się na pomiar w pedałach - będziesz mógł je zamontować do każdego roweru niezależnie od osprzętu, typu roweru itd. Chociaż to droga opcja to chyba dla Ciebie i tak wyjdzie najkorzystniej :) . 

Tak samo jak sam miernik nie uczyni Cię lepszym kolarzem jak ktoś powiedział, tak samo wymiana osprzętu tego nie uczyni. To zupełnie inne płaszczyzny :)

Tak właśnie myśałem nad pomiarem w pedałach ;) bo przecież ten czy inny rower na Hollowtech czy kwadrat ... a gwit pod pedały będzie i tak identyczny :D

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, Pozdrower

Mając rower z octalinkiem skrytykowałbym chęć zakupu miernika za 2000pln. Ale żona powiedziała mi że może chodzi o to, aby mieć dodatkową motywację do treningów więc rower z carbonu za 12000 jak i miernik mocy są fajnymi rzeczami. Wymień napęd lub zmień rower. A miernik prawdę Ci powie że każdego roku generujesz co raz to wyższą moc. Jeżeli zamierzasz też kręcić w zimę na rolkach to cena miernika rozkłada się na dwa. bo albo kupisz tacx z miernikiem albo tańszą wersję a dane z pomiarów będziesz miał z korby 

Edytowane przez Pinifarina

Ja mimo wszystko bardziej polecilbym wymianę osprzetu, na którym zapewne zyskasz na wadze roweru oraz sztywności oraz precyzji działania. To wszystko napewno wpłynie na komfort i szybkość jazdy, zwłaszcza po wzniesieniach. A jeśli budżet okazalby sie wystarczajacy, możnaby pomyśleć dodatkowo o zakupie sztywnych kół, które dodatkowo podniosą wyżej przedstawione walory. W przypadku zmiany ramy na lepszą, osprzet i koła można przełożyć.
Moim zdaniem miernik mocy w obecnej konfiguracji i stosunkowo krótki staż treningowy, nie zmieni tutaj za wiele, w takiej sytuacji pogłębienie wiedzy, przepracowanie jeszcze z rok lub dwa na dobrze opracowanym planie treningowym, sluchanie i zrozumienie ciała i opierając sie dodatkowo na strefach tętna, da ci jeszcze co najmniej przez najbliższe dwa lata ciągły rozwój, ponieważ zawsze na początku przygody z treningiem przez najbliższe kilka lat, organizm ma najwiekszy potencjał, a gdy dochodzi się do pewnej "ściany ", wtedy najlepiej myśleć o innych czynnikach, które mogą przynieść dodatkowe korzyści. Oczywiście to tylko moja subiektywna myśl, a ostateczna decyzję należy podjąć samemu i jeśli jednak czujesz sie na siłach zakupić miernik mocy to przy obecnej konfiguracji faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie w pedałach, lecz z tego co sie orientuję, musisz sie liczyć z kosztem około 2,5tys zl. :-)

Ja nie rozumiem co ma osprzęt do miernika mocy - nie widzę związku. :D Posta zrozumiałem tak że autor chce porządnie wziąć się za trening na rowerze, który obecnie posiada, a koledzy wyżej piszecie o wymianie osprzętu. 

Jest prawdą że wymiana osprzętu, kół itd poprawiłaby komfort jazdy, rower toczyłby się łatwiej ale nie o to autorowi chodzi, on chce kupić miernik a nie upgrade'ować rower. Wiadomo, że posiadając miernik jesteśmy w stanie nasze treningi ułożyć tak jak chcemy - dokładnie rozplanować wszystkie jednostki, mamy możliwość ich dokładnej analizy, trening na zewnątrz mamy cały czas "pod kontrolą mocy", bardzo przydaje się na wyścigach (przynajmniej w moim wypadku gdzie jazda ze stałą mocą ma znaczenie). 

A moc kręcona na strarym romecie i nowej szosie jest taka sama, tylko prędkość inna. :D 

Autor wyraźnie zaznaczył że szuka miernika taniego, a wiec w rolę wchodzą właściwie urządzenia w postaci lewego ramienia korby, a te niestety występują w innych systemach wkładu supportu czy całej korby, co zmusza autora do wymiany praktycznie całego osprzętu. Oczywiście zamiast wymiany osprzetu + zakup taniego miernika, może kupić pedały z pomiarem i w zasadzie koszt bedzie podobny. Natomiast całe sedno trenowania z pomiariem, dąży aby stać się szybszym, ale na to potrzeba wiedzy, lat treningu, a to wszystko, zwłaszcza na początku przygody z kolarstwem można zrobić opierając się na tetnie, natomiast lepszej klasy sprzęt w tym wypadku przynieście natychmiastowe korzyści.

Możesz się jeszcze zainteresować miernikiem mocy w tylnej piaście. Jak trafisz z ilością otworów to wystarczy przepleść koło i po sprawie. Z tego co widziałem to te urządzenia mają dobre opinie.

A masz już jakiś komputer rowerowy który obsługuje miernik mocy? Jeśli nie to musisz to doliczyć, możliwe że telefon wystarczy.

Nie rozumiem, w czym jest problem. Miernik mocy 1500, kompletna korba  ok. 350 i ogień. Jak mawiali starożytni Rzymianie: jest kasa - jest zabawa xD. Pozostawmy filozofom odpowiedź na pytanie czy lepiej jechać na 9 rzędach z pomiarem mocy czy na 11-tu bez.

Nie widziałem, żeby ktoś wspominał więc dopiszę. Montując pomiar mocy w pedałach można nieco oszczędzić wybierając rozwiązanie mierzące moc tylko w jednym pedale (np. FAVERO Assioma Uno). Dzięki temu koszt spada do 2 tys. zł. (ponad tys. zł taniej niż przy pomiarze z obu nóg). Dodatkowo gdybyś np. stwierdził, że pomiar z jednej nogi ci nie wystarczy to można w późniejszym terminie dokupić do tego zestawu czujnik mierzący moc z drugiej nogi. Niestety te pedały nie są zgodne z systemem SPD co oznaczałoby dla mnie konieczność dodatkowego wydatku na nowe buty. Stąd też dałem spokój. Ogólna zasada jest jednak taka: Myślisz o mierniku mocy? Wyrzuć ze swojego słownika słowo "tanio" :D

Jest jeszcze Watteam Powerbeat, ale korbę trzeba mieć kompatybilną. 259USD za jednostronny pomiar, dobre opinie np. Shane'a Millera i dokładność poniżej 1,5% (realnie mniej), opcje rozbudowy nie tylko na dwie strony, ale również na dwa rowery. IMVHO kusząca opcja dla nie KEOwców w pomiar.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Argi wrote:

"Nie rozumiem, w czym jest problem. Miernik mocy 1500, kompletna korba  ok. 350 i ogień. Jak mawiali starożytni Rzymianie: jest kasa - jest zabawa . Pozostawmy filozofom odpowiedź na pytanie czy lepiej jechać na 9 rzędach z pomiarem mocy czy na 11-tu bez."

A co z resztą? Zmieniajac przełożenia z 3x9 na przykladowo 2x10 lub 2x11 oprócz korby jesteś zmuszony zmienić manetki, przerzutki, linki, pancerze i łańcuch, a więc koszt robi się 1500 pomiar + 1500 osprzęt .... tak przy najtańszej opcji. ;-)

10 godzin temu, czarusblitz napisał:

Argi wrote:

"Nie rozumiem, w czym jest problem. Miernik mocy 1500, kompletna korba  ok. 350 i ogień. Jak mawiali starożytni Rzymianie: jest kasa - jest zabawa emoji23.png. Pozostawmy filozofom odpowiedź na pytanie czy lepiej jechać na 9 rzędach z pomiarem mocy czy na 11-tu bez."

A co z resztą? Zmieniajac przełożenia z 3x9 na przykladowo 2x10 lub 2x11 oprócz korby jesteś zmuszony zmienić manetki, przerzutki, linki, pancerze i łańcuch, a więc koszt robi się 1500 pomiar + 1500 osprzęt .... tak przy najtańszej opcji. ;-)

Wytłumacz mi, proszę, co ma zmiana korby do tylnej przerzutki...Łańcuch 9-rzędowy spokojnie obsłuży 10-rzędowąkorbę 5700, szerokość wewnętrzna jest ta sama. Jedyny potencjalny problem to manetka i przerzutka przód (na trzy blaty), a nowa korba (2 blaty). w najgorszym wypadku wymiana manetki, a może i przerzutki. Za grosze.

A w jaki sposób tylna przerzutka pod kasete 9-rzędową ma obsłużyć 10 lub 11-rzędową kasetę? Tak samo łańcuch 9rzedowy nie obsłuży ci kasety 10 lub 11, ponieważ jest grubszy. Więc w zasadzie przy rowerze autora wątku, praktycznie musiałby zmienić cały, kompletny osprzęt.

27 minut temu, czarusblitz napisał:

A w jaki sposób tylna przerzutka pod kasete 9-rzędową ma obsłużyć 10 lub 11-rzędową kasetę? Tak samo łańcuch 9rzedowy nie obsłuży ci kasety 10 lub 11, ponieważ jest grubszy. Więc w zasadzie przy rowerze autora wątku, praktycznie musiałby zmienić cały, kompletny osprzęt.

A skąd ta kaseta 10 rz. miałaby się tam wziąć? Wymieniamy korbę. A poza tym jesteś pewien, że łańcuch 9 rz. nie obsłuży 10rz.? Nie mówię o 11.

Ponieważ od początku wątku większość sugestii padła na wymianie na lepszej klasy osprzęt, możnaby oczywiście iść w półśrodki i wymienić powiedzmy samą korbe, zamontować miernik, i co z tego, gdy nie odniosłoby sie z tego w pełni korzyści...