Skocz do zawartości

Rower MTB 29er dla faceta 120 kg.

Jagi666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 

To moje pierwsze minuty na forum i chciałbym na wstępie się przedstawić . Mam na imię Jakub , mam 22 lata , zawodowo zajmuje się branżą aplikacji na smartfony . Stanąłem przed dużym wzywaniem , potrzebuje zakupić rower MTB 29 ER w budżecie do 2000 PLN . Dużym problemem jest fakt iż jestem człowiekiem potężnej postury (120 kg i 188 wzrostu ) . Poszukuje roweru z ramą 21 . Obejrzałem sporo filmików na YT i mam wstępne typy : Kross Level 2 / Merida Big Nine 40 . Odwiedziłem również kilka sklepów jednak sprzedawcy odradzali mi te rowery i sugerowali zwiększenie budżetu do 2.5K . Dodam ze rower będzie służył jako sprzęt w las na trasy rzędu 600-1000 km miesięcznie . Jestem zupełnym amatorem w swoim dorobku posiadałem Meride Kalahari 500 oraz Krossa SFX 700 . Uprzedzając pewnie niejasności , wiem że wiele osób pyta o benchmarki na rowery do 2K , jednak obawiam się ze przez swoją masę mogę szybko rower zajeździć . Proszę kolegów o rady i ewentualne prospozycje . Z góry dziękuje za odpowiedzi . 

Opublikowano

Mi sie wydaje ze zwiekszenie budzetu o 500 zl za wiele nie da.

A czemu mtb a nie treking? Zamierzasz startowac w zawodach?

Opublikowano (edytowane)

Hej , treking mam Kross Syberian . Jednak najlepiej jeździ mi się właśnie na mtb . Przymierzałem się już kilkukrotnie i bajka . Jeśli chodzi o ewentualne starty , nie przeczę ale amatorsko Mazovia dla zabawy by wpadła 

Edytowane przez Jagi666
Opublikowano
Mi sie wydaje ze zwiekszenie budzetu o 500 zl za wiele nie da.
A czemu mtb a nie treking? Zamierzasz startowac w zawodach?

Oj da. W tej kwocie już dość fajnego 29era wyrwie. Aczkolwiek do modyfikacji.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chodzi o moje umiejętności , na początek wystarczy mi seria . Jedyny strach jaki mam to fakt czy seryjne podzespoły wytrzymają takie obciążenie . 

Opublikowano

Wytrzymają... Spokojnie.

Ja mogę Ci polecić taką maszynę jak moja.
Przymierz się do Treka X-Caliber 7, rozsądny rower z przyzwoitym widelcem Rock Shox XC30.

Opublikowano

Tylko szukac trzeba z kolami na minimum 32 szprychy. 

Opublikowano
17 minut temu, Maki napisał:

Tylko szukac trzeba z kolami na minimum 32 szprychy. 

W tej cenie to mniej szprych nie ma...

Więc problem raczej z głowy. Ja mam 32 i przy moich 105kg po zimie czasem szprycha lubi strzelić, ale to raczej przez błąd tego co składał rower, za bardzo ponaciągane szprychy były.

Poprawiłem to ostatnio i teraz już nie urywam.

Opublikowano

A ja Ci polecam Kross Level B2/B3. Z rozmiarem myślę, że nie będzie problemu. Roczniki 2017 B2 i B3 są w okolicach 2000/2500 tysiąca ale spokojnie można się zainteresować np. modelem z 2016 roku. Do takiej jazdy jak napisałeś osprzęt na pewno Cię zadowoli.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź , nie ukrywam że rower Krossa  najbardziej do mnie przemawia i to z wielu powodów . Po pierwsze polski producent , po drugie świetny wygląd , po trzecie rower ma duże możliwości ewentualnego upgrade . P.s: ten temat znalazł się w filmiku Szajbajka na YT jak zapraszał ludzi do korzystania z forum 

Opublikowano

Czesc mam na imie Jacek 

Mam wzrost taki jak ty tyle ze lzejszy jestem 110 kg 

Mialem levela 2 nie pasowala mi geoetria ramy .mialem chwile trekkinga trans africa to nie to .od roku jezdze trekiem x caliber 9 i jest rewelacyjnie wsYstko pasuje rama .kola pozycja wielkosc jest ok 

Popatrz na  7 -8 ke moze cos wyrwies w budzecie 

Opublikowano

Witam właściciela X-Calibera

Opublikowano

Witam witam 

Wlasnie jak zaproponowales 7ke pomyslalem ze przytakne :) na krosie wytrzymalem pol roku .plecy mnie bolaly rece dretwialy nie dla mnie rower 

20170404_184245.jpg

20170404_184303.jpg

Opublikowano

Mój siedem to ma już tylko z nazwy. Sporo części wpadło lepszych

Opublikowano

Jakiej marki byś nie wybrał czy typu roweru, najważniejsze jest żebyś dopadował ramę pod siebie. Zarówno rozmiarem jak i geometrią. W końcu rama to serce roweru i prawdopodobnie nie zmienisz jej przez kilka lat. Co do osprzętu i dokładaniu kasy do zakupy to już kwestia Twojego budżetu. Dobrze by było żeby rower od samego początku miał amortyzator, który spełnia swoje zadanie bo to daje dużo komfortu. 

Ja w tym roku nie kupowałem roweru w specyfikacji producenta tylko składałem sam, na takich częściach jakich potrzebowałem. Też możesz tak zrobić jeżeli masz trochę umiejętności i narzędzi B|

Pozdrawiam,

Artur.

Opublikowano

Nie ukrywam , że złożenie roweru samemu mogłoby być dobrym rozwiązaniem . Co do komfortu zgadzam się w 100 % u mnie najbardziej obrywają plecy , a aktualnie mam zapalenie nerwów kulszowych i myśle że kwestia doboru ramy wyjdzie już podczas zakupu . Jeśli wsiądę i nie będzie nic bolało to znaczy ze rama jest idealna dla mnie 

Opublikowano
10 minut temu, Jagi666 napisał:

Jeśli wsiądę i nie będzie nic bolało to znaczy ze rama jest idealna dla mnie 

No dokładnie, każdemu pasuje inna geometria 

Opublikowano

Byłem w sklepie rowerowym i dostałem propozycje roweru HAIBIKE SEET HARDNINE 3.0 . 29 ER z ramą M . Miał ktoś styczność z firmą , bądź modelem . 

Opublikowano

Hej! Mam 200cm wzrostu i 110kg wagi. 3ci sezon śmigam na X-Caliberze 7 rama 23 cale - po lekkich modyfikacjach jakie następowały wraz z przejechanymi kilometrami. Sprawdziłem rower w bardzo wielu ciężkich sytuacjach. Pomijając osprzęt który się sypał (niska cena zakupu - ok. 2300zł) to rama do dziś jest w idealnym stanie. Po zakupie dobrego amortyzatora, zmianie hamulców na wydajniejsze nie widzę przeszkód do bezpiecznej i szybkiej jazdy w górach. Bardzo, bardzo polecam geometrię Treka dla dużego chłopa. :) 

Za 2000zł spokojnie wyrwiesz X-Calibera 7. 

Opublikowano

"dla wielkiego faceta" - przeczytałem to i stwierdziłem, że pasuje do tego opisu dobrze :)

Mam niecałe 31 lat, Wzrost 186cm, waga 189,5kg. 

W sumie połowicznie w temacie jest ten mój post - Na 30 urodziny (11 miesięcy temu) dostałem od przyjaciół i rodziny rower - Kross Level R7 2016 [dlatego częściowo pasuje do tematu - ma 27,5cala koła] - moja waga wtedy coś ponad - 200kg, przez lato pojeździłem nim parenaście razy - w międzyczasie po 100km [trasy asfalt i las] oddałem go do pierwszego przeglądu. Wymienione zostały pedały z tworzywa [platformy] na metalowe, siodełko [narazie prosty Kross T1.1], oraz dokręcono korbę. Reszta bez zarzutu. Zdziwiłem się, bo ta moja waga była raczej wagą 2,5 zdrowego człowieka :)

Przez zimę rower stał nieruszany, ale jako że na początku stycznia okazało się, że ważę 224kg wziąłem się za siebie od kilku stron - dieta, ćwiczenia, suplementy. Teraz parę przejażdżek już za mną - waga od stycznia zeszła 34kg i jeździ się całkiem dobrze. Treningi na razie wyznaczone na siłowo-aerobikowe 3 razy w tygodniu, ale na pewno będę dokładał do tego jazdję na rowerze na świeżym powietrzu. Byle do przodu - z rowerka jestem zadowolony - faktycznie wytrzymały sprzęt.

Opublikowano
2 godziny temu, Krawcio napisał:

"dla wielkiego faceta" - przeczytałem to i stwierdziłem, że pasuje do tego opisu dobrze :)

Mam niecałe 31 lat, Wzrost 186cm, waga 189,5kg. 

W sumie połowicznie w temacie jest ten mój post - Na 30 urodziny (11 miesięcy temu) dostałem od przyjaciół i rodziny rower - Kross Level R7 2016 [dlatego częściowo pasuje do tematu - ma 27,5cala koła] - moja waga wtedy coś ponad - 200kg, przez lato pojeździłem nim parenaście razy - w międzyczasie po 100km [trasy asfalt i las] oddałem go do pierwszego przeglądu. Wymienione zostały pedały z tworzywa [platformy] na metalowe, siodełko [narazie prosty Kross T1.1], oraz dokręcono korbę. Reszta bez zarzutu. Zdziwiłem się, bo ta moja waga była raczej wagą 2,5 zdrowego człowieka :)

Przez zimę rower stał nieruszany, ale jako że na początku stycznia okazało się, że ważę 224kg wziąłem się za siebie od kilku stron - dieta, ćwiczenia, suplementy. Teraz parę przejażdżek już za mną - waga od stycznia zeszła 34kg i jeździ się całkiem dobrze. Treningi na razie wyznaczone na siłowo-aerobikowe 3 razy w tygodniu, ale na pewno będę dokładał do tego jazdję na rowerze na świeżym powietrzu. Byle do przodu - z rowerka jestem zadowolony - faktycznie wytrzymały sprzęt.

Siemanko . Szanuje spadek wagi i ogromnie kibicuje . Ja niestety w tamtym roku zrzuciłem 25 kg , ale na wskutek nierozwagi ponownie uzyskałem próg 120 kg . Dziś mierzyłem Hibike i muszę powiedzieć bardzo przekonuje swoją geometrią . Ostatnio odwiedzałem wielu lekarzy wiec jeśli chcesz jakieś głębsze info odezwij się na PW . 

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jagi666, przechodziłem podobne dylematy bo mam 192cm i zaczynałem od 126kg... Zwróć uwagę na DMC, jest do wyczytania w instrukcjach/gwarancjach lub na stronach producentów... Ja jak zacząłem sprawdzać to się za głowę chwyciłem, czasami jest to np 95kg a mówimy o "dopuszczalnej masie całkowitej" czyli ludek, osprzęt i rower... Dla większych ludzi to kpina... Niektóre firmy piszą o dożywotnich gwarancjach bez limitu ale...

TREK podaje bodajże 136kg a UNIBIKE 140kg... Jezdziłem dwa lata z największą swoją wagą na Unibike Viper i ani nie jęknął (także koła: jakieś Rodi 36H)... Teraz mam X-Calibra od Treka z Rebą i na zwykłych Mustangach z Xkingami 2,2" i ani nie piśnie...

Tak więc obie te firmy u mnie zyskały szacunek za podejście do dużych gości:-) Poszukaj, szczególnie Unibike coś przyzwoitego ciut pow. 2k zł powinien mieć...

Edytowane przez Spinner
Opublikowano

Spinner dobrze gada 

Level B2 jest miekki jak kartonik po caluskach .kola sie gna i sprezynuja w kazda strone. korba przy wciskaniu na podjazdach na stojaco potrafi ocierac lancuch o przezutke .czyli tez sie gnie