Skocz do zawartości

Korba 2x - wymiana suporti

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam korbe m590, probowalem ja przerobić na korbe dwurzędowa ale niestety ciężko wyregulować przerzutke aby to działało, na skrajnych przełożeniach łańcuch ociera o wózek przerzutki. Planuje kupić korbe 2 rzędowa. Czy będzie się to wiązało z wymiana suportu? Czy są korby 2x które będą pasowały do tego suportu co posiadam do tej obecnej korby? Zastanawiałem się nad korba deore m6000

Przednia przerzutkę wymieniłeś na 2 rzędową? Wstaw zdjęcie korby. Jeśli chcesz wymienić samą korbę to wymiana wkładu nie będzie konieczna. Ten sam producent, wiec z kompatybilnością na 100% nie będzie problemu.

W dniu 15.08.2018 o 11:18, halasma napisał:

Obydwie to HT II wiec suport taki sam.

Konstrukcja korby z zintegrowaną osią w przypadku Shimano nazywa się two piece crankset. HT 2 to budowa samych ramion korby w tym przypadku pustych w środku 😉 Dla przykładu Alivio będzie miało zintegrowana oś ale znaczka HT 2 na pudełku nie znajdziesz, ponieważ ramiona korby są odkuwane.

Edytowane przez Gość
W dniu 14.08.2018 o 23:41, bruno824 napisał:

Witam. Obecnie posiadam korbe m590, probowalem ja przerobić na korbe dwurzędowa ale niestety ciężko wyregulować przerzutke aby to działało, na skrajnych przełożeniach łańcuch ociera o wózek przerzutki. Planuje kupić korbe 2 rzędowa. Czy będzie się to wiązało z wymiana suportu? Czy są korby 2x które będą pasowały do tego suportu co posiadam do tej obecnej korby? Zastanawiałem się nad korba deore m6000

Mam tę korbę przerobioną na dwublat i nie zauważyłem problemu o którym piszesz. Co prawda mam napęd 2x9 ale nawet jeśli masz, albo chcesz mieć 2x10, to niczego nie zmienia - szerokość kasety jest taka sama jak 9s. 

@bruno824Z przodu mam alivio fd m4000, tył to sram x9 9s.

Blaty  w korbie to 36 i 26 w miejsce największej zębatki jest zamontowany rockring srama x9.

Jedno muszę dodać - nie używam wogóle przełożenia 1x9 - cała reszta jest ok. A może ty masz problem z podkładkami w suporcie?