Skocz do zawartości

BTWIN Triban 540

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Btwin Triban 540

Specyfikacja ze strony producenta:

Rama: Aluminium (rozmiar XL)

Widelec: Widelec BTWIN Sport z węglowymi goleniami i pivot z aluminium 1"1/8 aheadset.

Kierownica/Mostek: BTWIN Sport       

Napęd: Przerzutka przód tył oraz manetki Shimano 105

Kaseta: SHIMANO 105 11-rzędowa 11/28 

Korba: SHIMANO RS 500 compact 52 X 36

Hamulce: B'TWIN by TEKTRO

Koła: Mavic AKSIUM Aluminium S6000 Rozmiar ETRTO: 622X17C

Opony: Hutchinson Equinox 2

Pedały: Shimano M-520

Buty: Shimano RP3

Siodełko: BTWIN Ergo Fit

Waga: 9.4 kg (ważone z torbą pod siodłem z kluczami, batonem energetycznym i okularami; 2 kosze na bidony)

29cv02g.jpg

2hs6fxe.jpg

167l6p2.jpg

Rower kupiony w połowie maja. Służy mi do codziennych treningów (25-30 km) oraz jednej nieco dłuższej wycieczki (50-70 km). Przebiegi tygodniowe 150-200 km.

Zalety:

+ cena

+ wygląd (bardzo podoba mi się ta ciemna/grafitowa kolorystyka)

+ pozycja

+ waga (wg. mnie ok 9.5 kg za taką cenę przy takim rozmiarze ramy to dobry wynik)

Wady:

-  póki co tylko fakt, że rower przyszedł do mnie totalnie rozregulowany. Przerzutki praktycznie nie przeskakiwały, hamulce dociśnięte do obręczy. Ogólna masakra. Jak pojeżdzę dłużej to pewnie jakieś wady się pojawią. Póki co zaczynam swoją przygodę z kolarstwem i może nie wszystko zauważam.

Akcesoria:

Koszyki: Elite Custom Race (SS18)

Bidony: Elite Corsa (SS17) oraz BMC Elite

Rękawiczki:  Shimano Touring Gloves

Licznik: Sigma BC 14.16 STS

Kask: UVEX Race 1

Spodenki: BTWIN RoadC 500

Ogólnie wrażenia co do roweru są bardzo pozytywne. Rower bardzo fajnie się toczy. Nie mam zastrzeżeń co do osprzętu, kół, ramy itd. Jedyne zastrzeżenia mam do samego siodła. Prawdopodobnie będzie to następna inwestycja w sam rower w przyszłości – być może jakiś FIZIK. Tutaj już po 30 km zaczynam czuć tyłek, pomimo spodenek z dosyć miękką wkładką.

Bardzo pozytywnie jestem zaskoczony oponami. Na samym początku przestraszyłem się troszke całkowitym brakiem bieżnika, jednak po przejażdżce po mokrym asfalcie i czasami odcinki lekko zapiaszczone jestem zachwycony. Opona trzyma się jak przyklejona.

Zastanawiałem się też na początku czy nie zmienić hamulcy na grupę 105, jednak stwierdziłem, że na moje potrzeby (praktycznie nie jeżdzę po górach, nie jeżdżę z dużych zjazdów) te są wystarczające.

Jestem całkowicie przekonany, że ten rower posłuży mi przez przynajmniej 3-4 lata i nie będzie mnie ograniczać w treningach.

Czy coś planuję w nim modyfikować – nie wydaje mi się. Nie widzę pola do manewru jeżeli chodzi o redukcję wagi roweru (i tak na moje potrzeby nie potrzebuję zjeżdżać 200-300 gr). Chyba, że bardziej doświadczeni koledzy mogą coś doradzić co niewielkimi środkami można jeszcze ulepszyć w tym rowerze?

Plany na najbliższy czas:

1.       Trenażer na jesień/zimę

2.       Siodło.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Wstrzymaj się z wymianą siodła, może nie będzie konieczna. Twoje 4 litery potrzebują kilku wyjazdów, aby się zaprzyjaźnić z siodełkiem.

Opublikowano

Hamulce zostaw, wymień klocki na Ultegry. OIDP, to to siodełko było wygodne, kolega któremu go sprezentowałem nadal go używa. Co do nowego, to nazwa Fizik nic nie znaczy, nie to bowiem dobre, co dobre, tylko to, co dobre dla Ciebie. U mnie Fizik Arione CX Carbon Braided na szafce leży, bo ostatecznie podpasowały mi siodełka Giant Contact Forward i mam je w różnych wersjach we wszystkich rowerach. Musisz poszukać. Podpowiem, że na trenażerze już po 10 minutach będziesz wiedział, czy jest OK.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk