Skocz do zawartości

Shimano SHIMANO DEORE BR-M615 -wyciek z tłoczków - jakie hamulce są serwisowalne ? Które polecacie ?

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie

Mam problem z moimi SHIMANO DEORE BR-M615 kupiłem nowe pod koniec października. Pojeździłem na nich kilka miesięcy i następujące problemy wystąpiły, spadek siły hamowania klamki chodziły normalnie, potem zaczęły strasznie piszczeć ale to tak że że ludzie jak mnie słyszeli na drodze to się odsuwali bo nie wiedzieli co się dzieje na drodze.  Najpierw wszystko wyczyściłem ale to nic nie pomogło. Potem zmieniłem tarcze na nowe Shimano Deore i nowe klocki shimanowskie Deore LX żywiczne. Po chwili to samo .  Tarcze brudne więc musi być mikro wyciek z tłoczków. Nie mam siły już z nimi walczyć dalej, ja chcę jeździć a nie spędzać godziny w domu na naprawie roweru ;)

Założyłem stare mechaniczne które miałem i póki co na nich jeżdzę ale one też nie są najlepsze i muszę je wymienić. Kolega ma stare Deorki od ponad 9 lat hydaruliki i nic mu się nie dzieje jak widać te nowe SHIMANO DEORE BR-M615 niestety są dalekie do tego , poczytałem o tych hamulcach i rozmawiałem z jednym chłopakiem w sklepie rowerowym i powiedział mi że niestety często są zgłaszane do naprawy. 

Co mogę zrobić mam klamki od nich które są ok więc najtaniej było by kupić same zaciski i tu pytanie jakie byście polecili i czy warto patrzeć z jakiego roku jeśli to ma znaczenie. 

Mój styl jazdy to głównie miejski z wypadami na weekend do lasu z sakwami na dłuższe przejażdżki przez mieszany teren i górzyste drogi.  Nie potrzebuję hamulców z dużą siłą hamowania. 

Może być coś prostego tylko żeby dało się to serwisować i po prostu działało.

Możecie coś polecić , co radzicie ?

Pozdrawiam  

Edytowane przez wulisu
poprawa błędów.
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Np. zaciski z nowszej wersji tzn. m 6000

Czy da się je serwisować i samemu wymienić tłoczki w razie takiej potrzeby? 

Wyglądają ok, czy moje klamki i wężyki od tych starych będą pasować? 

Edytowane przez wulisu
Opublikowano

W zasadzie nie. Shimano ma koncepcję, że jak coś się zwali to wymieniasz całą klamkę albo zacisk - dlatego nie oferują części zamiennych do swoich hamulców.

Opublikowano (edytowane)

Powinny. Każde hleble da się serwisować samemu ale faktem jest, że części do hebli Shimano są dla zwykłego śmieryelnika bardzo trudno dostępne.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Teraz, Nurek_ napisał:

W zasadzie nie. Shimano ma koncepcję, że jak coś się zwali to wymieniasz całą klamkę albo zacisk - dlatego nie oferują części zamiennych do swoich hamulców.

No niestety polityka Shimano i nie tylko ich się zmienia, nie masz naprawiać masz kupić nowe 😕 a oprócz tych j/w m6000 coś jeszcze brać pod uwagę? 

Opublikowano

Jest tego naprawde sporo, wiec... zrobimy Ci wykaz 30 modeli i nadal nie bedziesz wiedział co kupić 😉 Kup to na co Cie stać.

Opublikowano
2 minuty temu, wulisu napisał:

No niestety polityka Shimano i nie tylko ich się zmienia, nie masz naprawiać masz kupić nowe 😕 a oprócz tych j/w m6000 coś jeszcze brać pod uwagę? 

Ma to swoje plusy i minusy. Czasem lepiej dać 100 zł za kompletny zacisk Shimano niż 70 za tłoczki do Avida czy Magury.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Jest tego naprawde sporo, wiec... zrobimy Ci wykaz 30 modeli i nadal nie bedziesz wiedział co kupić 😉 Kup to na co Cie stać.

Ja wiem że jest sporo, nie problem wybrać sklep rozwinąć listę hamulców i kupić. Bardziej chodzi mi o wiedzę i doświadczenia użytkowników bo jak wiadomo może coś być bardziej lub mniej udane i tego się już nie dowiem w sklepie kupując. 

Opublikowano

Wcześniej mialem br m 445. Klamki średnie ale z zaciskami nie miałem żadnych problemów.

Opublikowano

Tu się niestety kłania spadek jakości w hamulcach poniżej SLX. To tak odnośnie powszechnego polecania 615. Ale bez przesady w Shimano nie robią debile i o tym wiedzą więc wymieniają wszystko jak leci na potęgę. Chcesz rozwiązać kłopot wymień zaciski na grupę lub dwie wyżej. 

Opublikowano
5 minut temu, Ares napisał:

Tu się niestety kłania spadek jakości w hamulcach poniżej SLX. To tak odnośnie powszechnego polecania 615. Ale bez przesady w Shimano nie robią debile i o tym wiedzą więc wymieniają wszystko jak leci na potęgę. Chcesz rozwiązać kłopot wymień zaciski na grupę lub dwie wyżej. 

Też nad tym myślałem żeby kupić coś z wyższej grupy. 

Opublikowano

może było by lepiej gdybyś napisał ile np mógłbyś wydać ?

Opublikowano
4 minuty temu, wulisu napisał:

Też nad tym myślałem żeby kupić coś z wyższej grupy. 

Właściwie nie masz wyjścia. Rozchodzi się kolego o pewną uszczelkę na której oszczędzają, lecą w kulki czy zwał jak zwał. W wyższych modelach nie wypada robić takiego przypału więc sam rozumiesz... 

Opublikowano (edytowane)

Tylko to się robi jakoś paranoja po co mi z drugiej strony hamulec z grupy xt do jeżdżenia po mieście i wycieczki poza miasto, nie uprawiam zjazdów górskich trochę na wyrost. Kiedyś grupa Deore była zawsze tą najniższą grupą  która gwarantowała jakość, niestety obecnie tylko nazwa z tego pozostała. 😕

Edytowane przez wulisu
Opublikowano

shimano slx m675 vs m7000 jestem zdecydowany na slx pytanie tylko które. Stare m675 mają dużo dobrych opini, pytanie czy nie skopali czegoś w m7000 w serii m8000 były już problemy. 

Opublikowano

SpiderMAN tutaj ma chyba M6000 napisz do niego jak się sprawdzają i sprawują j

Opublikowano
7 minut temu, piter614 napisał:

SpiderMAN tutaj ma chyba M6000 napisz do niego jak się sprawdzają i sprawują emoji16.pngj

Ok poszukam go i napiszę a może sam się odezwie. Tylko to znowu grupa Deore a rozmawiamy o tym żeby przejść na wyższą grupę. 

Opublikowano

M7000 zdecydowanie, mam i sobie chwalę, serwis to banał, a jak się coś spierniczy to wtedy dokupić można bez problemu zacisk,przewód czy klamkę, miałem m675, te klamki mają felerny kapsel u góry który trzymał uszczelkę od zbiorniczka wyrównawczego i po pół roku zaczął mi cieknąć to też samo Shimano to zmieniło i teraz mamy nowe klamki które tej pokrywki nie mają.

Opublikowano
W dniu 17.08.2018 o 19:33, Kruk napisał:

M7000 zdecydowanie, mam i sobie chwalę, serwis to banał, a jak się coś spierniczy to wtedy dokupić można bez problemu zacisk,przewód czy klamkę, miałem m675, te klamki mają felerny kapsel u góry który trzymał uszczelkę od zbiorniczka wyrównawczego i po pół roku zaczął mi cieknąć to też samo Shimano to zmieniło i teraz mamy nowe klamki które tej pokrywki nie mają.

Dzięki Kruk za konkretne informacje. 

Jestem na etapie naprawiania moich deorek czekam na odpowiedź ze sklepu. 

Rozważam jeszcze zakup mechanicznych typu BB7 albo TRP Spyre. 

Do miejskiego jeżdżenia czy nawet poza miasto przy mojej wadze 69 kg nie potrzebuję nie wiadomo jakich hamulców. 

Zobaczymy jak się zakończy historia z deorkami. 

Opublikowano

TRP Spyre są ponoć bardzo dobrymi mechanicznymi heblami, są też hybrydowe TRP z olejem ale na linkę.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Historia z pechowymi M615 zakończyła się wymianą na nowe ale serię M600 

Opublikowano
6 minut temu, wulisu napisał:

Historia z pechowymi M615 zakończyła się wymianą na nowe ale serię M600 

I jak teraz jesteś zadowolony?

Pamiętaj że na mrozie będą trochę otępiale działać oczywiście jak postoją długo płyn gęstnieje ,jak moja koza postoi pod zakładem na mrozie to hample działają ale inaczej jak podczas ciepłych dni