Skocz do zawartości

Wybor trenazera

wolf_kg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na ten sezon zimowy chce zakupic trenazer  w granicach 2,5 tys. ( plus, minus). Jaki polecacie, czytalem duzo recenzji ale trudo cos wybrac. Zalezy mi azeby byl smart, kontrolowane automatycznie obciążenie uwzględniające trasę po jakiej sie jedzie, system lacznosci bluetooth, kompatybilny z aplikacjami typu Zwift itp.

pozdr

Jeśli dasz radę, to kup imvho najlepszy cena/jakość elite direto. To direct mount, cichy i mocny, z doskonałym pomiarem mocy. Jeśli coś na zacisk, by nie zdejmować koła, to wahoo kickr snap.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Elite Kura w Twoim przypadku odpada. Jeśli Chcesz aby aplikacja mogła sterować oporem trenażera to musi on obsługiwać standard ANT+ FE-C. W specyfikacji Elite Kura nie widzę takiej informacji. Zanim jednak Kupisz Elite Direto poszeraj trochę na forum. Swojego czasu koleżanka @Lenka pisała o swoich przygodach z Direto:

Warto spojrzeć przed zakupem.

Dzieki za odpowiedz. Czyli tak na dobra sprawe zostaje bardzo maly wybor trenazerow z bezposrednim przeniesieniem napedu. A czy ktos z was uzywa trenazera Kinetic Road Machine Smart Control? Chyba nie sa zbyt popularne w Polsce. Ale wolalbym z bezposrednim napedem. Czym wiecej czytam tym wybor staje sie ciezszy. :).

Edytowane przez wolf_kg
poprawienie literowki

Na Twoim miejscu szukałbym wśród bardziej popularnych w Polsce trenażerów Tacxa i Elite'a. W razie problemów powinno być łatwiej z supportem a i o innych użytkowników tych trenażerów będzie w Polsce łatwiej. Trenażery to niestety ciągle stosunkowo nowy wynalazek i mam wrażenie, że producenci cały czas uczą się jak je dobrze robić. Problematyczny może być nawet sprzęt z wyższej półki - w zeszłym sezonie zimowym widziałem kilka filmów na YT na ten temat. W takiej sytuacji poza specyfikacją trenażera dopytałbym dobrze w sklepie w którym chcesz kupić trenażer jak wygląda kwestia napraw awarii tego sprzętu. Byłoby niefajnie gdybyś kupił trenażer we wrześniu, w październiku oddał go do serwisu by dostać go z powrotem dopiero w grudniu. Jeśli w sklepie powiedzą Ci, że będzie to zrobione sprawnie to spróbuj np. tego Direto. Wynalazków mniej znanych firm osobiście bym unikał bo nawet te największe notują wpadki.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Pozwolę podpiąć się do tematu i trochę wylądować swoja frustracje. Wylicytowałem takie cudo jak Kurt Kinetic rock and roll T2800, zauroczył mnie możliwością pochylania się na boki co wydawało mi się naturalne.  Niestety mam wrażenie ze trenażer cały czas utrzymuje jeden stały opór, jedyna możliwością zwiększenia oporu jest wrzucenie twardszego biegu, ale opór szybko się kończy bo w MTB mam blat 34T.  Poszukuje czegoś co odwzoruje ukształtowanie terenu tak żeby przy symulowanym stromym podjeździe i kadencji 60 generować np. 200 W, oraz przy płaskiej trasie kadencji 100 generować 120 W.

Macie jakiś pomysł ?

11 godzin temu, grz3siek napisał:

Cześć

Pozwolę podpiąć się do tematu i trochę wylądować swoja frustracje. Wylicytowałem takie cudo jak Kurt Kinetic rock and roll T2800, zauroczył mnie możliwością pochylania się na boki co wydawało mi się naturalne.  Niestety mam wrażenie ze trenażer cały czas utrzymuje jeden stały opór, jedyna możliwością zwiększenia oporu jest wrzucenie twardszego biegu, ale opór szybko się kończy bo w MTB mam blat 34T.  Poszukuje czegoś co odwzoruje ukształtowanie terenu tak żeby przy symulowanym stromym podjeździe i kadencji 60 generować np. 200 W, oraz przy płaskiej trasie kadencji 100 generować 120 W.

Macie jakiś pomysł ?

Z tego co widzę to ten trenażer to zwykły trenażer fluidowy. Takie trenażery działają tak, że zwiększają opór wraz z prędkością którą Jedziesz. Nie masz żadnej możliwości zmiany tego oporu - jedyna opcja to właśnie korzystanie z przerzutek.  Aplikacje typu ZWIFT potrafią sobie jednak z tym poradzić. Opór co prawda Ci się nie zwiększy (twój trenażer nie pozwala na sterowanie oporem przez aplikację) ale Twoja prędkość zostanie przeliczona z uwzględnieniem wzniesienia. Spowoduje to, że żeby jechać szybciej Będziesz musiał wygenerować większą moc. Możesz to zrobić kręcąc szybciej albo zmieniając bieg. Na pocieszenie dodam, że sam mam taki trenażer i naprawdę idzie na tym jeździć.  

Dzięki za odpowiedź. Chyba to oddam. Co myślicie o ELITE Qubo Digital Smart B+ ? 

W obecnym trenazerku nie jestem w stanie wygenerować więcej jak 600w. Tyle pokazała aplikacją przy kadencji 145. Musiał bym korbę zmieniać zanim wejdę na trenażer.

Nie wiem co napisać... Nie uważam się za eksperta ale czy 600W Ci nie wystarczy? Jeżdżę regularnie na trenażerze i jak uda mi się wykręcić 300W przez 2 minuty to chodzę dumny jak paw. 600W to dla mnie jakaś abstrakcja. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 7.09.2018 o 22:51, edmundo napisał:

Nie wiem co napisać... Nie uważam się za eksperta ale czy 600W Ci nie wystarczy? Jeżdżę regularnie na trenażerze i jak uda mi się wykręcić 300W przez 2 minuty to chodzę dumny jak paw. 600W to dla mnie jakaś abstrakcja. 

Od tygodnia testuje elite qubo digital smart b+

Świetna zabawka, bez porównania do poprzedniego "kurt kinetic"

Musze tylko odnaleźć jakąś opcje kalibracji gdyż w "kinomap" podjazd 2% mnie rozwala. W innych aplikacjach trenażer nie przesadza z oporem. 

Macie może podobny problem ?

• 4 miesiące temu...

Podepnę się pod temat.

Czy pod trenażer KURA, da radę wsadzić rower z kasetą 7-rzędową?

Mam rower decathlonowy MTB, który wartości żadnej prawie nie ma, Rockrider 340 właśnie z 7-rzędową kasetą.

Czy taki zestaw będzie działać?

Szukam przede wszystkim cichego trenażera.

Z góry dziękuję za pomoc.

W dniu 24.02.2019 o 11:24, Maver napisał:

Podepnę się pod temat.

Czy pod trenażer KURA, da radę wsadzić rower z kasetą 7-rzędową?

Mam rower decathlonowy MTB, który wartości żadnej prawie nie ma, Rockrider 340 właśnie z 7-rzędową kasetą.

Czy taki zestaw będzie działać?

Szukam przede wszystkim cichego trenażera.

Z góry dziękuję za pomoc.

Na Twoim miejscu najpierw kupiłbym sobie porządny rower... jakąś fajną szosówkę albo porządnego 29-era a trenażer sobie zostaw na przyszłą jeśień/zimę...

20 godzin temu, jaro0011 napisał:

Na Twoim miejscu najpierw kupiłbym sobie porządny rower... jakąś fajną szosówkę albo porządnego 29-era a trenażer sobie zostaw na przyszłą jeśień/zimę...

jaro0011 - kumpel też mi doradził jak Ty i dzisiaj nabyłem 29-era.

Mam nadzieję, że porządny i będzie sprawować się dobrze.

Dziękuję za pomoc.

W dniu 26.02.2019 o 21:04, Maver napisał:

jaro0011 - kumpel też mi doradził jak Ty i dzisiaj nabyłem 29-era.

Mam nadzieję, że porządny i będzie sprawować się dobrze.

Dziękuję za pomoc.

Dobry wybór.
Pomyślnego kręcenia na świeżym powietrzu :)