Skocz do zawartości

Zmiana przerzutek z ramy na klamkomanetki

Kvmil

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni temat jaki znalazłem na ten temat jest z 2009 roku. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość i ile mniej więcej by kosztowała taka operacja, mam dość stary rower szosowy i ma przerzutki na ramie i chciałbym zmienić je na klamkomanetki.

Najtaniej z nowych to Sh Tourney lub Microshift SB-R473 ale nic nie stoi na przeszkodzie byś szukał jakichś używek. Oczywiście maks pod 8 biegów. Do tego pancerze i regulatory baryłkowe w miejsce dotychczasowych manetek. Za wszystko nowe do 350 pln.

• Lubię to! 1
18 godzin temu, Medzamir napisał:

Do tego pancerze i regulatory baryłkowe w miejsce dotychczasowych manetek.

Jak wpisuję w google regulatory baryłkowe to wyskakują tylko łożyska, czy nie mają te rzeczy o których mówisz jakiejś innej nazwy, abym mógł je znaleźć na allegro?

Jeśli chcę zaoszczędzić to jest jakaś znacząca różnica między tymi za 50zł od shimano, a noname za 10zł?

https://allegro.pl/shimano-oparcie-opor-pancerza-do-ramy-szosowej-i7232935529.html

https://allegro.pl/oparcie-opor-pancerza-do-ramy-z-obejma-28-6-mm-i7452497104.html?reco_id=61a1cf88-9f04-11e8-a720-246e9680dda8#thumb/1

19 godzin temu, Medzamir napisał:

Oczywiście maks pod 8 biegów. 

Oraz jeśli znalazłem te klamkomanetki shimano i mam 6 biegów na kasecie, a mam możliwość zmiany aż do ósmego to co się stanie gdy będę próbował to robić?

5 godzin temu, Kvmil napisał:

co się stanie gdy będę próbował to robić?

Nic albo... prawie nic. Jeśli zostawisz dwa puste miejsca "na dole" kasety to będziesz mieć dwa puste kliknięcia. Mechanizm nie wykona żadnego ruchu ale linka i tak zostanie poluzowana. Natomiast w drugą stronę będzie to tak jakbyś chciał mocniej naprężyć linkę ale nic się nie stanie bo śruba na przerzutce blokuje jej ruch.

5 godzin temu, Kvmil napisał:

Jeśli chcę zaoszczędzić to jest jakaś znacząca różnica między tymi za 50zł od shimano, a noname za 10zł?

Te drugie to zwykła obejma bez możliwości montażu regulatorów. Nawet gdyby miała kołki to i tak musiałbyś je dokupić bo nie ma ich w komplecie a bez regulacji to trochę lipa. Można to po prawdzie zastąpić takimi mocowanymi w okolicach klamek. Teraz pytanie czy twoja rama ma owe kołki?

Edytowane przez Medzamir
  • Lubię to! 1