Skocz do zawartości

Dziwne pęknięcia farby i przebarwienia na ramie

Countach

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Szajbajki :)

Posiadam rower Kross Evado 1.0 2012. Już parę lat temu na górnej rurze ramy pojawiły się dziwne pęknięcia farby oraz takie jakieś plamy/przebarwienia, nie wiem jak to nazwać. Zobaczcie:

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Muszę zaznaczyć, że rower z braku innych możliwości stoi na balkonie (loggia), gdzie sporadycznie pada na niego deszcz, a latem wystawiony jest na temperatury przekraczające 40 stopni. Zimą rower przechowuję w zimowni w serwisie, więc na szczęście mrozy i śnieg mu nie zagrażają.

Ciekawe jest to, że te pęknięcia i przebarwienia tworzą się tylko na górnej rurze, a w żadnym innym miejscu nie.

Jak myślicie, czy to właśnie pogoda jest winna czy lakier jest kiepski? Czy może jeszcze coś innego?

Masz nawet odpowiedz w swoim poście jeżeli trzymasz swoje dwa kółka pod takimi warunkami to się nie dziw ;)

NIgdy nie pomyślałeś o tym żeby zainwestować w pokrowiec ? są bardzo tanie i czasami są dostępne nawet w Lidlu

7f2a278154af11918d0bd09bcaa18e1c.jpg

Takie pęknięcia pojawiają się pod wpływem wysokiej temperatury. Podobne dzieje się z oponami, które pękają od słońca a nie od mrozu. Jak kolaga wyżej, radzę jakoś osłonić rower a nie prażyć go na słońcu.

W/g mnie są to pęknięcia naklejek które to powstały na skutek zmian temperatury i kurczliwości się metali. W dobrych rowerach naklejki zawsze są lakierowane po naklejeniu co daje W twoim przypadku "dziwna pęknięcia" pod warstwą lakieru. Po za względami estetycznymi nie ma to żadnego wpływu na ramę roweru.

• Pomógł 2
6 godzin temu, Countach napisał:

Czołem Szajbajki :)

Posiadam rower Kross Evado 1.0 2012. Już parę lat temu na górnej rurze ramy pojawiły się dziwne pęknięcia farby oraz takie jakieś plamy/przebarwienia, nie wiem jak to nazwać. Zobaczcie:

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Muszę zaznaczyć, że rower z braku innych możliwości stoi na balkonie (loggia), gdzie sporadycznie pada na niego deszcz, a latem wystawiony jest na temperatury przekraczające 40 stopni. Zimą rower przechowuję w zimowni w serwisie, więc na szczęście mrozy i śnieg mu nie zagrażają.

Ciekawe jest to, że te pęknięcia i przebarwienia tworzą się tylko na górnej rurze, a w żadnym innym miejscu nie.

Jak myślicie, czy to właśnie pogoda jest winna czy lakier jest kiepski? Czy może jeszcze coś innego?

Zwykle ramy pokrywane są dodatkową warstwa ochronną bezbarwnego lakieru, która chroni wzory pod nimi. Jednak w tym przypadku być może farba tworząca warstwę wzoru nie wytrzymała warunków atmosferycznych.