Skocz do zawartości

Niekompatybilność korby lub przerzutki przedniej. Strzały z korby

Vapourize

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem! Posiadam rower marki Author - link do niego poniżej.  Zakupiłem go w sklepie rowerowym jako nówka. Przerzutka przednia to - SHIMANO Acera (34,9 mm), a korba to SHIMANO M-4000 40-30-22 (170/ 175 mm).

Problem polega na tym, że jadąc na przełożeniach 3 i 6+ łańcuch ociera o wózek przerzutki. Próbowałem wyregulować - bezskutecznie. Zaniosłem do serwisu, który akurat mam obok i Panowie z początku myśleli, że osłona na korbie uniemożliwia dalsze wychylenie wózka przerzutki. Zdjęli ją, ale i tak nei dało się tego odpowiednio wyregulować i powiedzieli, że korba jest niekompatybilna z przerzutką. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Czy udać się do sklepu, w którym zakupiłem ten rower i zażądać wymiany przerzutki/korby na kompatybilną z korbą/przerzutką? Moim zdaniem jest to ewidentna wada fizyczna rzeczy polegająca na tym, że komponenty są ze sobą niekompatybilne. Czy ktoś z Szajbajkoforumowiczów zna się na tyle, iż potrafi stwierdzić, że ww. komponenty faktycznie są ze sobą niekompatybilne?

Drugi problem jaki przejawia się z tą korbą to strzały jakie zaczęły mi towarzyszyć podczas pedałowania. Dźwięk jaki się z nich wydaje to taki, który wraz z pedałowaniem - rośnie i maleje. Występuje tylko podczas pedałowania o standardowej sile. Jednak gdy użyję znacznie większej siły i wywołuje większy nacisk to strzały/zgrzyty ustępują. Poniżej zamieszczę nagranie tych zgrzytów, które nagrałem podczas jazdy. 

https://www101.zippyshare.com/v/2L61S9yg/file.html

Z góry dzięki za pomoc i wszystkie rady!

http://pl.author.eu/cross-country/mtb-27-5/author-spirit-2016-ua42863502#!technicka-specifikace

41 minut temu, Vapourize napisał:

Drugi problem jaki przejawia się z tą korbą to strzały jakie zaczęły mi towarzyszyć podczas pedałowania. Dźwięk jaki się z nich wydaje to taki, który wraz z pedałowaniem - rośnie i maleje. Występuje tylko podczas pedałowania o standardowej sile. Jednak gdy użyję znacznie większej siły i wywołuje większy nacisk to strzały/zgrzyty ustępują. Poniżej zamieszczę nagranie tych zgrzytów, które nagrałem podczas jazdy

Odkręć pedały, nasmaruj gwinty. Jeżeli to nie pomoże odkręć zębatki i też daj troszkę smaru na śrubki. 

44 minuty temu, Vapourize napisał:

powiedzieli, że korba jest niekompatybilna z przerzutką.

Tak się zastanawiam jak oryginalnie założony osprzęt może być niekompatybilny...

3 / 6 i dalej powoduje taki przekos lańcucha, że będzie on ocierał o przednia przerzutke. Tak się poprostu nie jezdzi. Wyjasnij dokladniej co rozumiesz pod pojeciem 3/6+, bo może kometni inaczej to widziy. Konkretnie co to za model zmieniarki? Acera ale jaka? Z tylu powinien być podany nr modelu.

Kompatybilnośc możesz sprawdzić tu...

http://productinfo.shimano.com/#/com/2.9

Edytowane przez Gość
35 minut temu, PrzeLuka napisał:

3 / 6 i dalej powoduje taki przekos lańcucha, że będzie on ocierał o przednia przerzutke. Tak się poprostu nie jezdzi. Konkretnie co to za model zmieniarki? Acera ale jaka? Z tylu powinien być podany nr modelu.

Znam zasady o krzyżowaniu łańcucha i na 3/6 nie jeżdżę. Od 3 i 6 zaczyna się ocieranie. Co do zasady jeżdzę tak: 1 (1,2,3) 2 (3,4,5,6,7) 3 (7,8,9). 

Nie wiem jaka to acera, ponieważ nie ma tam nr modelu tejże acery :/

45 minut temu, Heboket napisał:

Odkręć pedały, nasmaruj gwinty. Jeżeli to nie pomoże odkręć zębatki i też daj troszkę smaru na śrubki.

Rower ma 4 miesiące zaledwie. Regularnie go czyszczę. Niestety nie mam narzędzi, żeby odkręcić pedały czy samą korbę. Gdybym miał to bym sie nawet nie cackał tylko odkręcił wszystko, przeczyścił i nasmarował. 

47 minut temu, Heboket napisał:

Tak się zastanawiam jak oryginalnie założony osprzęt może być niekompatybilny...

Też się tak zastanawiam, ale serwisanci, którzy sie zajmują rowerami i nartami tak powiedzieli. Ile w tym prawdy? Dunno

Musi gdzieś być jakieś oznaczenie. Po za tym jest internet. Można porownać ze zdjęciami. Bez tego nie ustalisz nic.

A może jest źle założona... może wystarczy lekko ją obrócić do wewnetrznej lub zewnetrznej. 

Edytowane przez Gość
5 minut temu, PrzeLuka napisał:

Musi gdzieś być jakieś oznaczenie. Po za tym jest internet. Można porownać ze zdjęciami.

Ok znalazłem, była lekko zakurzona wygrawerowana i ledwo widoczna. FD M3000-TS

2 minuty temu, Vapourize napisał:

Ok znalazłem, była lekko zakurzona wygrawerowana i ledwo widoczna. FD M3000-TS

I jak wynika z tej stronki, którą kolega wyżej zamieścił. FD-M3000 TS jest kompatybilna z moją korbą FC-M4000. No to teraz już nie wiem dlaczego tak jest

3 godziny temu, Puncu napisał:

A z której strony ociera? Od wewnętrznej czy zewnętrznej? Może to kwestia naciągnięcia linki? 

Od zewnętrznej. Po sprawdzeniu na ww. stronie kompatybilności komponentów i potwierdzeniu, że przerzutka jest kompatybilna z korbą spędziłem trochę czasu nad odpowiednią regulacją i wszystko pięknie chodzi :)

Godzinę temu, GBike napisał:

Jaki masz założony łańcuch? Czy aby napewno do napędów 9s? 

Tak