FreliSKY Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Witam, mam problem, nie moge zdjąć korby zee. Potrzebuje ją zdjąć aby wymienić suport, w rowerowym nie chcą mi tego zrobić ponieważ moje miasto to dziura i mówią że nie mają takich kluczy, po odkręceniu dwóch śrubek zaciskających lewe ramie i tej plastikowej od osi korby nie da się zdjąć lewego ramienia, psikanie WD-40 i uderzanie gumowym młotkiem nic nie daje, ramie ani drgnie. Jakieś pomysły jak to zdjąć?
Puncu Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Między śrubami w szczelinie korby, którymi się zaciska ramię na wielowpuście jest taki plasticzek. Trzeba go podważyć. Tam jest taki ząbek, on czasem mocno trzyma ramię by samo nie odpadło. Może tu jest problem?
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 własnie nie ma tam żadnego plastkiczku
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zrób foto bardzo bliskie i wklej się może zobaczy co jest nie tak
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 teraz już założone śrubki bo trzeba było do sklepu pojechać
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Rozumie że oprócz tych dwuch śrub które są przykrecone odkrecasz też ta plastikową która jest wkrecona w ramię korby, weź jak masz cieli nożyk w szczelinie korby pogrzeb delikatnie powinien tam być plastik który trzyma korbe po odkreceniu wszystkiego, powinien pójść do góry
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 tę plastikową też odkręciłem, grzebałem tam nożykiem do tapet żeby wyjąć brud i byłem przekonany że tam będzie jakiś plasticzek bo jak oglądałem na youtube poradniki jak zdjąć tego typu korbe własnie mówili o tym, lecz nic takiego nie było poza tym jak zakładałem korbe to też nie było żadngo plasticzku a weszła elegancko bez żadnych większych oporów
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Chyba że plastik się złamał i zostało go np połowa,Masz sprężone powietrze warto by było przedmuchac lub delikatnie śrubokręt płaski wsadzić w szpare korby (tylko delikatnie) poruszać tak jak gdybyś chciał ją rozgiąc, wycięciem w dół i delikatnie postukaj mlotkiem w korbe tylko gumowym może jak zostało to wypadnie?
halasma Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Byc moze za mocno skreciles i sie zagniotlo na wielowypuscie. Normalnie powinno zejsc po otwarciu plastikowego wspomnianego zabezpieczenia, niemal samo.Romki dwa i b'(o)twin(a)
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 przepsiukałem sprężonym powietrzem i sprawdziłem igłą, nie ma tego plastiku, normalnie mogę igłę wsadzić w ten otwór w osi w którym miał być ten plasticzek tak samo jak i od środka osi mogę wsadzić igłę w ten otwór
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Może zwyczajnie się zapiekła jednak nie wiem czy jest to możliwe w tym systemie mocowania korby, połóż rower na boku popsikaja wd40 poczekaj chwilę może puścić.Nie wiem czy nie spotkam się z krytyką ale ja bym położył rower na boku i dwoma dużymi płaskim srubokretami spróbował bym ruszyć to na siłę, zapierając płaskie powierzchnię śrubokręta o nakrętki suportuChyba że ma ktoś inny sposób 🧐
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 suport i tak do wymiany więc można spróbować tylko jak popsuje ząbki na klucz ciężko będzie z odkręceniem, jeszcze się z tym posiłuje
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Ciekaw jestem czy gdyby odkręcał support czy wtedy siła która by działała nie zdjeła by korby?
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 psiknąłem wd-40 poczekalem 2/3 minuty i delikatnie przez szmatke śrubokrętem udało się zdjąć, dzięki wszystkim za pomoc i jeszcze jedno pytanie, czy w takim razie dostane gdzies ten plastik żebym nastepnym razem normalnie ją zdjął?
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Jak będziesz montować korbe na nowo przesmaruj wieloklin smarem, nie będziesz miał problemu z ponownym zdjęciemCo do plastiku jak masz sklep w okolicy podskocz do nich może mają nowe lub stare z demontażu
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 kupiłem nową korbę a teraz jak ją myłem to zauważyłem takie coś, moge normalnie ją założyć?
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 A jak wygląda druga część znaczy ośka korby? Ten wieloklin Korba wygląda na sponiewieraną i to bardzo
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Nie miałeś luzu podczas jazdy?Brzydko to wygląda i teraz już wiesz czemu nie chciał zejść 🧐Teraz pytanie dlaczego tak się stało Dla mnie jest to dla podrarowania gdyż nie takie rzeczy robiłem w pracy, można by było delikatnie takim malitkim pilnikiem (iglakiem) najlepiej trójkątny zlikwidować te zadziory w korbieNie powinieneś mieć tam podkładki dystansowej?A jak wygląda wewnętrzna strona suportu od strony uszkodzeń? Jest w jakiś sposób uszkodzona?
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 żadnej podkładki nie było jak kupiłem korbe, a suport wygląda normalnie, nie jest w żadne sposób uszkodzony
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Jak byś miał taki pilniczek jak pisałem poprawił byś delikatnie te zęby by nic się nie blokowało
FreliSKY Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 nie miałem trójkątnego, kwadratowym poprawiłem ząbki i założyłem, wchodziło i z chodziło z oporem, nie dużym ale też nie zbyt lekkim dzięki za odpowiedzi zamykam temat
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Nie ma za coNastępnym razem pewnie korba będzie do wymiany
Rekomendowane odpowiedzi