Skocz do zawartości

Rose Pro SL kilka pytań przed zakupem

csm-101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Obejrzałem ten film i zakochałem się w rowerze który pokazuje Szajbajk. Wszystko mi się wywróciło do góry nogami. Mam kilka pytań co do niego a nie bardzo umiem znaleźć odpowiedzi w  google. Przekopałem internet i nie dowiedziałem się niczego. Chodzi o rower z tego filmu: 

Jeszcze nie widziałem tak pięknie dopracowanej ramy w tej cenie. Brak spawów na wierzchu, kształt rur - cudo. I ten przepiękny mat.  A moje pytania i wątpliwości: 

- to jest Rose Pro SL-2000 rocznik 2017 prawda?

- Czy takim cackiem warto / da się jeździć po kiepskiej jakości asfaltach (30% - 40% moich dróg)? Już byłem nastawiony na zakup gravela Author Aura xr 2017 o którego pytałem Was tu na forum a niespodziewanie ten Rose zawrócił mi w głowie...

- szukam roweru gravel opcjonalnie endurance do wygodnej kilkugodzinnej jazdy, czy ten rower ma znacznie bardziej agresywną geometrię niż typowy endurance? A może jakiś inny równie piękny rower bez spawów w czarnym macie w podobnej cenie?

- czy wejdą do niego opony 28 mm na gładkim bieżniku? (32 mm to już pewnie tylko marzenie?)

- jak to wygląda cenowo po przeliczeniu na złotówki? Kupował ktoś ten model?

Z góry dzięki za pomoc, znowu 😁

Opublikowano

To rama, która wciąż jest w produkcji, aczkolwiek szykujemy niespodziankę dla wszystkich zwolenników szosy, którzy szukają roweru w tym budżecie. Odnośnie komfortu niech Szajbajk się wypowie, bo przejechał wertepy pod Karkonoską. Geometria tego roweru jest wyważona - przy właściwie dobranej ramie można wygodnie przejechać kilka godzin. Aczkolwiek jeśli inwestować w rower na długie dystanse to może warto dołożyć ok tysiaka za taki karbon: https://www.rosebikes.pl/rose-2651194-2651194 ? 

Opony 28 mm - niestety 105tka 5800 ma takie szczęki hamulcowe, że przepchanie czegoś szerszego niż 25 mm to ciężka sprawa, ale wspomniałem o niespodziance więc... 

Płatność niestety tylko w euro (przynajmniej na razie). Może warto rozważyć założenie konta w kantorze internetowym? 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rosebikes napisał:

To rama, która wciąż jest w produkcji, aczkolwiek szykujemy niespodziankę dla wszystkich zwolenników szosy, którzy szukają roweru w tym budżecie. Odnośnie komfortu niech Szajbajk się wypowie, bo przejechał wertepy pod Karkonoską. Geometria tego roweru jest wyważona - przy właściwie dobranej ramie można wygodnie przejechać kilka godzin. Aczkolwiek jeśli inwestować w rower na długie dystanse to może warto dołożyć ok tysiaka za taki karbon: https://www.rosebikes.pl/rose-2651194-2651194 ? 

Opony 28 mm - niestety 105tka 5800 ma takie szczęki hamulcowe, że przepchanie czegoś szerszego niż 25 mm to ciężka sprawa, ale wspomniałem o niespodziance więc... 

Płatność niestety tylko w euro (przynajmniej na razie). Może warto rozważyć założenie konta w kantorze internetowym? 

Dziękuję za odpowiedź. Karbonu nie chcę, jakoś mam sentyment do aluminiaków. Poza szerszymi oponami myślę że wszystkie moje potrzeby ten rower spełnia. A kiedy można się spodziewać tej niespodzianki mniej więcej jeżeli to nie tajemnica? :) 

Edytowane przez csm-101
Opublikowano
2 godziny temu, Rosebikes napisał:

Kiedy zaprezentujecie modele na 2019 ?

Opublikowano

nowy film Szajbajka o tym rowerze 

a podobno ta niespodzianka ma byc zaprezentowana we wrześniu 

• Pomógł 1
Opublikowano

Z tego co gdzieś czytałem ta niespodzianka to nowe klamkomanetki z grupy 105 oraz możliwość montażu opon 28mm. Premiera nowego modelu prawdopodobnie na początku września.

Opublikowano
8 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Kiedy zaprezentujecie modele na 2019 ?

My nie mamy cyklu takiego jak inni producenci zatem premiery nie są związane z danym rokiem modelowym, sezonem. Modele X-LITE FOUR i SIX pokazaliśmy w styczniu tego roku, późną jesienią droższy będzie miał w opcji wybór zintegrowanego kokpitu, a w kolejnych miesiącach dojdą do tego nowe koła karbonowe. Niektóre modele zmienią malowanie na zgodne z nową linią, na pewno wprowadzimy nową grupę Shimano 105 zatem nie będzie wysypu nowości tak jak ma to miejsce w czasie targów Eurobike. 

Opublikowano

@Rosebikes Rose Pro SL będzie jeszcze dostępny w rozmiarze 53cm? Jeśli tak to kiedy?

Opublikowano

@Rosebikes Dodajcie do Pro SL Disc nową 105 i sztywną oś z tyłu, zostawiając obecne malowanie 😊

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.08.2018 o 21:53, csm-101 napisał:

- szukam roweru gravel opcjonalnie endurance do wygodnej kilkugodzinnej jazdy, czy ten rower ma znacznie bardziej agresywną geometrię niż typowy endurance? A może jakiś inny równie piękny rower bez spawów w czarnym macie w podobnej cenie?

- jak to wygląda cenowo po przeliczeniu na złotówki? Kupował ktoś ten model?

Z góry dzięki za pomoc, znowu 😁

Hej. Mam ten rower od około tygodnia więc co nieco mogę skrobnąć, możesz zajrzeć do tego tematu dzięki któremu go wybrałem to się coś może wyjaśni KLIK

- jeśli chodzi o geometrię jest bardziej agresywna niż te typowe endurance ale jak sprawdzałem Stack/Reach Ratio  w geometriach typowo sportowych to jest dużo mniej agresywna, więc jest czymś pomiędzy. Moja pierwsza szosa i jak dla mnie wygodnie (poza siodełkiem, pomimo wielu ustawień wciąż za twarde i uciska krocze - ale siodełko pewnie sprawa indywidualna). Aczkolwiek na dłuższe przejażdżki niż 2h się nie wybierałem póki co,

- Ja kupowałem bez prowizji za przewalutowania  i zapłaciłem 1121e z przesyłką (dają 10e voucher za subskrypcję newslettera) co przy przeliczeniu na złotówki w tamtym czasie dawało ~ 4800zł. 

Co do Roweru to na pewno świetnie wygląda, dużo lepiej niż na zdjęciach i na razie więcej nie mogę powiedzieć bo w tydzień jeszcze nic nie zepsułem więc poza siodełkiem jestem bardzo zadowolony :)

Edytowane przez Qeriks
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.08.2018 o 23:12, Qeriks napisał:

Hej. Mam ten rower od około tygodnia więc co nieco mogę skrobnąć, możesz zajrzeć do tego tematu dzięki któremu go wybrałem to się coś może wyjaśni KLIK

- jeśli chodzi o geometrię jest bardziej agresywna niż te typowe endurance ale jak sprawdzałem Stack/Reach Ratio  w geometriach typowo sportowych to jest dużo mniej agresywna, więc jest czymś pomiędzy. Moja pierwsza szosa i jak dla mnie wygodnie (poza siodełkiem, pomimo wielu ustawień wciąż za twarde i uciska krocze - ale siodełko pewnie sprawa indywidualna). Aczkolwiek na dłuższe przejażdżki niż 2h się nie wybierałem póki co,

- Ja kupowałem bez prowizji za przewalutowania  i zapłaciłem 1121e z przesyłką (dają 10e voucher za subskrypcję newslettera) co przy przeliczeniu na złotówki w tamtym czasie dawało ~ 4800zł. 

Co do Roweru to na pewno świetnie wygląda, dużo lepiej niż na zdjęciach i na razie więcej nie mogę powiedzieć bo w tydzień jeszcze nic nie zepsułem więc poza siodełkiem jestem bardzo zadowolony :)

Dzięki za pomocny komentarz. Napisz jak wrażenia jak trochę pojeździsz. Na żywo ten rower bardziej wpada w mat czy raczej w czerń bo po zdjęciach z internetu ciężko ocenić. Każde wychodzi inaczej. 

Tak przy okazji: nie wnikając zupełnie w opłacalność tego zabiegu to czy da się przejść z systemu pressfit na coś wkręcanego?

Edytowane przez csm-101
Opublikowano

Token, accent robią "przejściówki"

Tapatalk'd

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, csm-101 napisał:

Tak przy okazji: nie wnikając zupełnie w opłacalność tego zabiegu to czy da się przejść z systemu pressfit na coś wkręcanego?

Jaki jest sens kupowania nowego roweru z myślą o przerabianiu newralgicznego punktu. Nie ma co się oszukiwać pressfit  jest dziadostwem w swej ideii przypominającym miseczki i wianuszki z czasów "Wigry" 

Edytowane przez GBike
  • Pomógł 1
Opublikowano

@GBike masz w swoim rowerze pressfit, że wyrażasz o nim taką opinię ?

• Pomógł 1
Opublikowano

@Antyszprycha Nie mam i nigdy nie zamierzam, już rok temu było na forum o tym głośno. Szczęśliwi użytkownicy kilkaset km po zakupie zgłaszali problemy z pressfit'em. Nawet ojciec dyrektor tego forum w sposób maksymalnie negatywny wypowiadał się o tym wynalazku. Niewyobrazam sobie żebym co 1000 km musiał smarować łożyska korby i nikomu tego nie rzyczę. Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż własnych. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Uwielbiam jak ktoś wypowiada się na temat czegoś czego nigdy nie doświadczył opierając się na tym co mówią inny. W takim razie zaskoczę Cię. W moim Colnago posiadam właśnie pressfit i po przejechaniu już ok 3500 nic, dosłownie nic się nie dzieje. Zero jakichkolwiek dźwięków lub niepokojących zachowań.

....za nim napiszesz coś co powiedzieliby Ci co MAJA lub MIELI złe doświadczenia z pressfitem typu „ Widocznie masz szczęście” to proszę Cię i innych również aby wyrażali się na dany temat w oparciu o własne doświadczeni albo chociaż wyrażali swoje opinie dopisując ze jest to usłyszane od innych użytkowników bo później sieje ske ferment.

Nie od dziś wiadomo ze o negatywnych doznania w każdej dziedzinie wypowiadamy się bardzo chętnie, jeśli zaś wszystko jest w porządku to tego nikomu nie oznajmiamy.

Amen

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Pomógł 1
Opublikowano
9 godzin temu, csm-101 napisał:

Dzięki za pomocny komentarz. Napisz jak wrażenia jak trochę pojeździsz. Na żywo ten rower bardziej wpada w mat czy raczej w czerń bo po zdjęciach z internetu ciężko ocenić. Każde wychodzi inaczej. 

Kolor jest mocno matowy, zdjęcia pewnie tak tego nie oddają a to ze strony sklepu to już w ogóle niepodobne.

• Pomógł 1
Opublikowano

Do jakiej kwoty rower może zejść poza sezonem? Jakieś przypuszczenia macie 😁

Opublikowano (edytowane)

Do takiej jaka jest. Bardzo rzadko Rose ma przeceny.

Edytowane przez macko1
  • Pomógł 1
Opublikowano
13 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Uwielbiam jak ktoś wypowiada się na temat czegoś czego nigdy nie doświadczył opierając się na tym co mówią inny. W takim razie zaskoczę Cię. W moim Colnago posiadam właśnie pressfit i po przejechaniu już ok 3500 nic, dosłownie nic się nie dzieje. Zero jakichkolwiek dźwięków lub niepokojących zachowań.

....za nim napiszesz coś co powiedzieliby Ci co MAJA lub MIELI złe doświadczenia z pressfitem typu „ Widocznie masz szczęście” to proszę Cię i innych również aby wyrażali się na dany temat w oparciu o własne doświadczeni albo chociaż wyrażali swoje opinie dopisując ze jest to usłyszane od innych użytkowników bo później sieje ske ferment.

Nie od dziś wiadomo ze o negatywnych doznania w każdej dziedzinie wypowiadamy się bardzo chętnie, jeśli zaś wszystko jest w porządku to tego nikomu nie oznajmiamy.

Amen

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Ja mam z tym czymś złe doświadczenia i prawie od razu przerobiłem to na suport HT2.

Ostatnio mój dobry znajomy też nie wytrzymał i zastosował skręcana przejściówkę tokena, bo też mu skrzypiało i trzeszczało. 

Coś na rzeczy musi być, bo wiele osób na presfit narzeka a w ofercie wielu firm są przejściówki które rozwiązują ten problem ;) 

Opublikowano
58 minut temu, Stryjek napisał:

Ja mam z tym czymś złe doświadczenia i prawie od razu przerobiłem to na suport HT2.

Ostatnio mój dobry znajomy też nie wytrzymał i zastosował skręcana przejściówkę tokena, bo też mu skrzypiało i trzeszczało. 

Coś na rzeczy musi być, bo wiele osób na presfit narzeka a w ofercie wielu firm są przejściówki które rozwiązują ten problem ;) 

Oczywiście zgodzę się, że problem istnieje ale jeśli poza tym, że wypowiadają się onim użytkownic pressfitu dochodzą opinie osób które opierają się na tym co usłyszały to wychodzi na to, że każdy kto posiada pressfit jest niezadowolony :) Ja póki co narzekać nie mogę, jeśli jednak coś się wydarzy i będę poirytowany na pewno o tym napiszę. Słyszałem, że stosuje się m. in. Token Ninja 

• Pomógł 1
Opublikowano

Po 2,5tys km mój pressfit w Giant Fastroad działa jak nowy, zero dźwięków.

• Pomógł 1
Opublikowano

Problemy z pressfitem w szosie to głównie problemy wynikające ze słabej kontroli jakości, chodzi o właściwą tolerancję wykonania ramy (gniazda). Jak jest byle jaka to efekty są takie, jakie wiemy.  W rowerach mtb, które eksploatowane są w innych warunkach pressfit sprawdza się gorzej i dlatego w takich rowerach  stosujemy BSA. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Starsza rama, koła raczej nieoryginalne chyba, że rower kupiono na wyprzedaży ROSE w siedzibie firmy, w Bocholt - tam zdarzały się modele różniące się specyfikacją od tych ze strony. Geometria bardzo podobna (trochę inny kształt ramy) tzn punkty podparcia są umiejscowione tak samo. 

• Pomógł 1