wojtek6000 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Cześć:) Ostatnimi czasy zauważyłem, że moja przerzutka tylna (Sora) nie działa prawidłowo. Jeżeli uda mi się ją wyregulować na np. 1-2 zębatce to po przełączeniu na np. 7-9, łańcuch przeskakuje, nie "trzyma się" na zadanej zębatce i ogólnie jakość zmiany przełożeń jest do chrzanu. Sytuacja jest taka sama jak reguluje odwrotnie, czyli na 7-9. Wymieniłem linki, pancerze, łańcuch i nie zauważyłem żadnej różnicy w tej płaszczyźnie (fakt, linki i pancerze były trochę zardzewiałe i teraz jest trochę lżej). Po kilkunastu próbach regulacji zauważyłem że wózek tylnej przerzutki nie jest idealnie równo w pionie. Jeśli poruszam nią delikatnie palcem to daje się wyczuć luz. W ten sposób udało mi się dojść do wniosku, że przerzutka idzie do wymiany. Moje pytanie brzmi: czy sora ma kilka rodzajów przerzutek tylnych? Wiem, że powinienem dobrać długość wózka taką jak mam obecnie, ale czy są jeszcze jakieś dodatkowe parametry o których powinienem wiedzieć zmieniając przerzutkę na nową? Dodam, że mam rower szosowy Bulls Vulture 2 z kompletną grupą shimano sora, ale nie wiem jaka jest to konkretnie wersja, podejrzewam że jedna z pierwszych.
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A wiesz jak pomocne było by zdjęcie aktualnej przerzutki Poza tym to każda 9 rzędowa Sora będzie pasować...
wojtek6000 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Rozumiem. Jak tylko wrócę z pracy to wrzucę zdjęcie:)
IOO Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A kiedy ostatnio sprawdzałeś wyciągnięcie łańcucha? Przyczyną może też być zużycie napędu.
wojtek6000 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Stary łańcuch sprawdzałem i nie był jeszcze wyciągnięty, ale wymieniłem go profilaktycznie. Kaseta jest w bardzo dobrym stanie, a zębatki na korbie są lekko zużyte ale nie wydaje mi się żeby to było przyczyną kiepskiego przerzucania na kasecie. Zresztą, po południu wrzucę zdjęcia to sami zobaczycie.
hanus Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Przed zmianą zmieniarki sprawdź najpierw hak Jeśli prosty wtedy można myśleć o kupowaniu nowej zmieniarki. Ogólnie sora nie jest jakoś super zaawansowana i ma "luz roboczy" przynajmniej u mnie od nowości, ale zmienia biegi perfecto!
wojtek6000 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Hmm... w sumie na hak nie zwróciłem uwagi:P Przyjrzę się temu przy okazji robienia zdjęć. EDIT: Oto zdjęcia. Może uda się coś z nich wywnioskować. Wydaje mi się że wózek jest mocno skrzywiony. Co myślicie na ten temat? Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez wojtek6000 Dodanie zdjęć do posta
Rekomendowane odpowiedzi