Skocz do zawartości

Opony do roweru MTB. Dętka czy system bezdętkowy?

Vapourize

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Od 4 miesięcy delektuję się swoim nowym rowerem. Dokonałem w nim już pare małych upgrade'ów. Przyszedł czas na większy. Mój rower to Author 2016 27,5 Spirit. Link do niego zamieszcze na samym dole. Z uwagi, że standardowe opony Author Rocket 27,5 2.10 są mocno przeciętne, żeby nie powiedzieć słabe to zacząłem się zastanawiać nad lepszymi oponami. Jeśli chodzi o użytkowanie to lubię sobie czasem pośmigać szybko po drogach rowerowych ale jednak mimo wszystko zawsze musze zahaczyć o jakiś żwir, szutr, las, łąką whatever. Zaliczyłem jeden poważny zjazd górski i z pewnością będę celował w kolejne. Ponadto, mam zamiar w niedalekiej przyszłości spróbować swoich sił w zawodach MTB. Jakie opony mi zatem polecicie? Na razie najmocniej zastanawiam się nad Maxxis Crossmark. Dodam jeszcze tylko, iż nie wiem czy jest możliwość zamontowania w nim szerszych opon niż 2.10, albowiem dwie dolne rurki ramy wydają się być dość wąskie i obawiałbym się o to czy nie obcierałyby opony o nie. 

Kolejną sprawą jest czy przy zmianie opon warto przejść na system bezdętkowy? Druga sprawa to czy te koła (AUTHOR Radon 27.5 32 otwory) podołają temu i można w nich takowy zamontować?

Z góry dzięki za wszystkie rady!

http://pl.author.eu/cross-country/mtb-27-5/author-spirit-2016-ua42863502#!technicka-specifikace

7 minut temu, Vapourize napisał:

Kolejną sprawą jest czy przy zmianie opon warto przejść na system bezdętkowy?

Zdecydowanie warto 😊

7 minut temu, Vapourize napisał:

Druga sprawa to czy te koła (AUTHOR Radon 27.5 32 otwory) podołają temu i można w nich takowy zamontować?

W każdych kołach można zrobić system bezdętkowy, trzeba tylko kupić odpowiedni "set" do tego 

Teraz, Heboket napisał:

Musisz kupić:

> Taśmę na obręcz 

> Wentyle

> Mleko

Ah no tak, myślałem że są jakieś dedykowane zestawy dlatego się zacząłem zastanawiać o co kaman :D Zatem coraz bardziej jestem przychylny ku systemowi bezdętkowemu

Musisz wymyślić patent na zaworek bo masz samochodowy a nie dedykowaną prestę. Nie dam Ci gwarancji, że gdzieś kiedyś przy takim patencie nie puści i będzie lipa. Opony jak najbardziej od Maxxisa bo to najlepszy obecnie produkt na rynku. 

2 minuty temu, Ares napisał:

Musisz wymyślić patent na zaworek bo masz samochodowy a nie dedykowaną prestę. 

Ok, przyjrzę się temu. Dzięki za radę!

Opony jak najbardziej od Maxxisa bo to najlepszy obecnie produkt na rynku. 

Najlepszy produkt ich czy wgl jeśli chodzi o opony takiego przeznaczenia? 

1 minutę temu, Vapourize napisał:

Ok, przyjrzę się temu. Dzięki za radę!

Link do zaworu, który będzie pasować. 

"Caffe Tubeless zostały wyposażone w redukcję umożliwiającą montaż w obręczach wyposażonych w otwór po zawory Schrader!" 

1 minutę temu, Heboket napisał:

Link do zaworu, który będzie pasować. 

"Caffe Tubeless zostały wyposażone w redukcję umożliwiającą montaż w obręczach wyposażonych w otwór po zawory Schrader!" 

Wielkie dzięki!

• Lubię to! 1
33 minuty temu, Vapourize napisał:

Najlepszy produkt ich czy wgl jeśli chodzi o opony takiego przeznaczenia? 

Obecnie robią najlepsze opony na rynku do szeroko pojętego MTB. Przemyśl Ikona a jak byś miał trochę cięższy teren to Ardenty. 

Obecnie robią najlepsze opony na rynku do szeroko pojętego MTB. Przemyśl Ikona a jak byś miał trochę cięższy teren to Ardenty. 

A to Ikony lepsze od Crossmarka?

Dziwie się też, ze Schwalbe nikt nie poleca

Lepsze nie lepsze, po prostu inne. Opony dobiera się do terenu w jakim się jeżdzi najwięcej. Schwalbe by były dobre trzeba kupić z bardzo dobrą mieszanką a to znowu kosztuje. Zresztą ja jestem bardziej specjalistą od cięższego zastosowania a tutaj dzieli i rządzi Maxxis. 

25 minut temu, tadzikpl napisał:

A może Ardent na przód i Ikon na tył. Mam taki zestaw w Canyonie i oceniam bardzo pozytywnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czym sie sugerowales tworzac taki zestaw? Innymi slowy dlaczego tak dobrales opony? 

11 godzin temu, Ares napisał:

Musisz wymyślić patent na zaworek bo masz samochodowy a nie dedykowaną prestę. Nie dam Ci gwarancji, że gdzieś kiedyś przy takim patencie nie puści i będzie lipa. Opony jak najbardziej od Maxxisa bo to najlepszy obecnie produkt na rynku. 

Bez problemu zrobi wentyl ze starej dętki... W wielu poradnikach odnośnie przerabiania na tubeless to widziałem i wygląda, że to działa.

10 godzin temu, Ares napisał:

dzieli i rządzi Maxxis. 

powiedzmy ;)

Po piętach depce mu Specialized ze swoimi oponami...

Butcher, Slaughter oraz Hillbilly i Purgatory