Heboket Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Wstęp: Cześć, dość niedawno kupiłem palnik spirytusowy z myślą o zagotowaniu w lesie wody na kawę. W internecie jest o nim bardzo mało filmów/informacji. Pierwsze wrażenia: > Przy zakupie palnika warto kupić trójnóg, który pozwoli nam postawić menażkę/kubek. > Wczoraj pojechałem do lasu przetestować palnik. Do zagotowana około 0,5 litra wody palnik potrzebował około 7 minut. Warto dodać, że wiał silny wiatr a palnik nie był w żaden sposób osłonięty. > W miarę upływu czasu będę aktualizować ten wpis, jeżeli macie jakieś pytania, śmiało piszcie. Plusy: > Pierwszym argumentem jest cena paliwa, np. denaturat kosztuje około 7 zł. Pół litra paliwa powinno starczyć na 20 - 30 zagotowań wody. > Kolejnym plusem palnika jest jego rozmiar, 75 x 48 mm. Jego waga to zaledwie 65g. > Cena palnika to kolejna rzecz, która przekonała mnie żebym go kupił (około 20 - 30zł) Minusy: > Może być (będzie) mniej wydajny w zimę. > Bardzo podatny na wiatr. (Można go w łatwy sposób osłonić np. karimatą.) > Niektóre paliwa przy okazji ciepła produkują osad na naszych naczyniach. Linki: > Palnik > Trójnóg > Paliwo Galeria: Odnośnik do komentarza
revolta1 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Poczytalem wlasnie troche na temat tego palnika i chyba kupie z ciekawosci Sa komplety trojnog z palnikiem razem 38zl Mam pytanie Napisane jest ze palnik zalany do pelna i mozna gotowac wode kilkukrotnie. nie przecieka palnik jak sie go zakreci? w czasie przewozenia transportu ? Czy trEba wozic z soba odzielnie paliwo i palnik ? Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez revolta1 Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 6 minut temu, revolta1 napisał: nie przecieka palnik jak sie go zakreci? Nie przecieka, już kilka razy przewozilem w nim paliwo Odnośnik do komentarza
revolta1 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Ok . dzieki 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi