Skocz do zawartości

Black Bastard - budżetowy custom CX Spinnera :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak wszyscy wiemy szajba jest zaraźliwa a przebywanie na różnych forach szkodzi - jak nie nam to już na 100% naszym kieszeniom :P

Miałem crossa - stykał do wszystkiego... Wszędzie piszą 29er, 29er... No to dokupiłem... Potem jak się okazuje cross jest zbyt blisko 29era... Crossa zamieniłem więc na stalowego gravela dzięki uprzejmości kumpli rowerowych w Anglii a w szczególności kol. IVANa... No i niesamowicie polubiłem baranka oraz ten typ roweru...  Tak więc pomyślałem, że coś takiego ale taniego, z aluminium do katowania w lesie by mi jeszcze przypasowało... Coś jak CX, coś jak monstercross... Aby poszaleć bez stresu... No dobra - jakoś musiałem sobie usprawiedliwiać własną zachciankę... :$

Trzymałem się dzielnie bo jak podliczyłem takie przedsięwzięcie to i tak "tysie lecą" ale od czego są znajomi :D Tak więc zimą, w niesamowicie atrakcyjnej cenie, zakupiłem bazę przyszłego projektu. Projekt został przez poprzedniego właściciela porzucony po nieudanych próbach pomalowania ramy a że ja chcę go zrobić na czarno projekt dostał ksywę roboczą BLACK BASTARD :D Takie cosik do mnie zawitało z Wysp:

lp373_S01.jpg

Oprócz ramy i karbonowego widła (to Boardman CX Team) w komplecie była korba kompaktowa FSA i przerzutki Tiagra 4600, klamkomanetki 105 5600 (planuje napęd 10rz, jak we wszystkich moich rowerach - ułatwia to życie przy ludzkich kosztach), hamulce BB5, sztyca, mostek, siodełko Bontragera, opona SmartSam 28x1,65, stery, hak itp... Siodełko dam do Treka a tutaj przełożę Selle Italia, oponki dam póki co szutrowe Dureme 700x40 bo leżą nieużywane, kółka stare od TREKa (zwykłe Mustangi)... Póki co więc wykorzystuje to co mam ale nic nie stoi na przeszkodzie aby potem np wymienić przerzutki na 105 z serii 5700 (spokojnie dostępne są nówki).

Póki co "zbeszczeszczone zwłoki boardmanki" wyglądają tak:

ia779_S02.jpg

hm138_S03.jpg

ho655_S04.jpg

jq9_S05.jpg

in511_S06.jpg

fi243_S07.jpg

Rama będzie piaskowana delikatnie i pójdzie na proszek... Widelec niestety jest z karbonu więc czeka mnie ręczna tyrka...;) Niestety klamkami też się muszę zająć bo pomalowano je (dźwignie) zwykłą czarna farbą, która się łuszczy... :S

Nie wiem czy kogoś to interesuje ale wrzucę tutaj co jakiś czas postępy z prac ;)

Edytowane przez Spinner
  • Pomógł 3
Opublikowano

No to trzymam kciuki za udaną modernizację i czekam niecierpliwie na ciąg dalszy prac. Może i ja się zmobilizuję i się wezmę za jakiś projekcik a chodzi mi już kilka po głowie.

Opublikowano

Takie tematy ogląda się najchętniej. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż składanie roweru samemu :)

Niedawno skończyłem składanie swojego ale już mam ochotę na kolejny, niestety portfel musi trochę odpocząć.

Wrzucaj koniecznie postępy prac i powodzenia :)

Opublikowano

Ano tyrka była, sama farba odpada ale jak ją chcesz porządnie ściągnąć to...

dx590_S08.jpg

Na widelcu dodatkowo przy zdejmowaniu pomarańczu i matowieniu oryginalnej powłoki musiałem dodatkowo powalczyć z naklejkami oryginalnymi:

ls339_S09.jpg

lh607_S10.jpg

Opublikowano

Stare klamki chociaż na chwilę odzyskały ciut starego szyku...

hz711_S12.jpg

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Rany, ależ to finalnie wyjdzie cudeńko... Zazdroszczę tej perspektywy zabawy. Powodzenia!

Opublikowano

Skromnymi nakładami ale pomysł jest na czarnucha z delikatnymi czerwonymi akcentami:-)

Opublikowano

BTW,  Pany - jakieś stery zintegrowane tapered w czerwonej anodzie tak do stówki polecacie? Widzę Accenta jakieś, KCNC ale co toto wsio warte to nie wiem...:-/

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez kielbtomcl7
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czekam na dalsze postępy.:P

Lubię takie renowacjeB|

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

O sorki, nie było mnie długo, pracę postępują, wkrótce ppkażę coś więcej, wstrzymuje mnie kiera póki co, jeszcze jej nie mam...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ano jest, pierwsze testy za mną - jeszcze trochę szczegółów (czerwony zacisk sztycy, śruby korby, tarcz hamulcowych itp) i będzie gicio do katowania po lubuskich lasach i polach:-)

xw733_IMG_20171028_154232m.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Co to za kierowniczka? Możesz pokazać zdjęcie z siodła, bądź z przodu roweru? Wygodnie się na takiej hamuje, zmienia przełożenia? :ph34r:

@edyta

To ta: On-One Midge Handlebar?

Edytowane przez hanus
Opublikowano (edytowane)

Fotka nie do końca w osi ale daje pojęcie:

dw36_IMG_20171028_154145m.jpg

To Ritchey Comp VentureMax dodatkowo w potężnym rozmiarze 46cm :-)

Edytowane przez Spinner
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Wygodnie się na takiej jeździ? Jak wypada w porównaniu z klasyczną? Wygodnie używa się klamek?  Bo wygląda super ;) 

Edytowane przez hanus
Opublikowano

Wszystko wskazuje na to, że tak ale ja się nie wypowiem jeszcze - zrobiłem na niej dziś tylko kilkanaście km...:-)  W gravelu mam zwykłą.

Opublikowano

Śliczny :x

Tylko ta lampka z tyłu tak odstaje. Sam u siebie to zauważyłem i rozglądam się za czymś mniejszym. Może ProX Minor ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Noooo.....rowerek idealnie trafiony w mój typ, jak to mówią toczka w toczkę tylko, że u mnie MTB 

Opublikowano
Dnia 28.10.2017 o 22:16, Puncu napisał:

Śliczny :x

Tylko ta lampka z tyłu tak odstaje. Sam u siebie to zauważyłem i rozglądam się za czymś mniejszym. Może ProX Minor ;)

Albo Mactronic Red Line - bardzo ładnie przylega do sztycy.

Opublikowano

Ale takie na USB mnie póki co nie przekonują, no i to zdejmowanie do ładowania to trochę lipa;-/