Skocz do zawartości

Czyszczenie łańcucha i spinka

n3onDG

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie. Proszę się ze mnie nie śmiać :) W moim rowerze na łańcuchu znajduje się taki element czy to jest spinka? Zastanawiam się nad tym, ponieważ jeśli chodzi o serwis rowerów dopiero się w niego wdrażam i nie wiem czy rower kupiony w sklepie może fabrycznie spinkę posiadać. Łańcuch ma zrobione 1000 km i zaczynam słyszeć w nim trzaskanie, zapewne kurzu dostającego się między ogniwa i chciałem sobie go porządnie wyczyścić a z tego co się zorientowałem najlepiej go zdjąć i w benzynie wyszejkować :) Dziękuję z góry za odpowiedz i pomoc :)

IMG_20180808_180810.jpg

1000 km bez czyszczenia? Oj długo ten napęd nie pociągnie 😉

Ja łańcuch myję w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Szejkuje może ze 2 razy w miesiącu w alkoholu izopropylowym.

O napęd trzeba dbać regularnie co znacznie przedłuża żywotność napędu. Ja napęd szczęszczę co jazdę. Przy odrobinie wprawy zajmuje to dosłownie kulka minut.

Edytowane przez Gość

To nie tak że bez czyszczenia, do tej pory czyściłem wodą i płynem ale na rowerze. Odtłuszczałem i później smarowałem. Chciałem go teraz całkowicie zdjąć i przeczyścić ale że jestem laikiem to nie wiedziałem że w rowerze mam spinkę i bez problemu go zdejmę. Przypuszczałem że będę go musiał rozkuwać :) Napęd i łańcuch czyściłem praktycznie po każdej wyprawie, głównie dlatego że lubię jak rower się błyszczy :)

Edytowane przez n3onDG
4 minuty temu, Wojtek Z. napisał:

Czyszczenie łańcucha wodą zdecydowanie nie jest na dłuższą metę dobrym pomysłem

Teoretycznie tak. Ale bierząca woda bardzo dobrze wypłukuje drobinki brudu spod ogniw. Jeżeli później wytrze łańcuch do sucha i go nasmaruje to wszystko wykona poprawnie ;)

46 minut temu, Wojtek Z. napisał:

Czyszczenie łańcucha wodą zdecydowanie nie jest na dłuższą metę dobrym pomysłem

Na łańcuchu tak traktowanym średnio robię 4000 km i wymieniam wcześniej niż przymiar pokaże 100 %

40 minut temu, Puncu napisał:

wytrze łańcuch do sucha i go nasmaruje

I to jest właśnie sekret tej metody. 

Edytowane przez Gość

Tak? A ile czasu zajmuje Wam odtłuszczenie łańcucha wodą, wymycie go dokładnie z brudu i idealne wysuszenie? Bo szejk trwa minutę, potem 2gi szejk w czystej benzynie kolejną minutę, ściereczka, kilka minut i łańcuch jest na rowerze, smarowanko i po problemie na kolejne kilkaset kilometrów.

Nie wiem ile, mnie czas nie goni. Wrzucam łańcuch do myjki ultradźwiękowej (odpowiednik szejka) i ide czyścić reszte napędu. Po 5min łańcuch jest odtłuszczony i suchy. Ide z nim po kran i "pracuje" każdym ogniwem osobno by wypłukać drobinki. Przecieram szmatką, smaruje i napęd gotowy.

7 minut temu, Puncu napisał:

Nie wiem ile, mnie czas nie goni. Wrzucam łańcuch do myjki ultradźwiękowej (odpowiednik szejka) i ide czyścić reszte napędu. Po 5min łańcuch jest odtłuszczony i suchy. Ide z nim po kran i "pracuje" każdym ogniwem osobno by wypłukać drobinki. Przecieram szmatką, smaruje i napęd gotowy.

Ja robię identycznie, ale na koniec pod kranem czyszczę łańcuch szczotką do rąk. Szczotka jest przeznaczona tylko i wyłącznie do tego celu :) 

14 minut temu, Sziva napisał:

Ja robię identycznie, ale na koniec pod kranem czyszczę łańcuch szczotką do rąk. Szczotka jest przeznaczona tylko i wyłącznie do tego celu :) 

O to to. Ostatnio właśnie używałem i robi robote ;)