Skocz do zawartości

Merida Magnesium Elite - powód, dla którego wciąż siedzę na 26"

Konus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, z dumą prezentuję oldtajmera :) Nabytek sprzed 5 albo 6 lat, oczywiście kupiony jako używka. Do dzisiaj wymieniłem w rowerze chyba z 80% szpejów, obecnie setup jest taki:

Rama - rozmiar 20", przy moim wzroście 185 jest fajnie.
Amor - Rock Shox SID Dual Air (był Psylo)
Mostek - Bontrager Race 100mm (był Titec 110mm)
Kierownica - RDO Niner Flat Top 710mm (była Titec enduro 58mm)
Gripy - Renthal Kevlar Lock-On 
Hamulce - Avid Juicy 7 (były Hayes Nine, potem z przodu Grimeca System 12)
Koła - Shimano MT-65 (były DT-Swiss 420 SL)
Opony - Maxxis Aspen w rozmiarze 2.1 (były Smart Samy, Geax Saguaro, Furious Fredy)
Sztyca - Rock Shox amortyzowana, stara jak świat
Siodło - jakieś Ritchey Pro, dokładnie nie kojarzę modelu
Napęd - 3x10 Deore, blaty i kaseta XT (blaty starsze, kaseta model sprzed 2-3 lat, o ile dobrze pamiętam)
Korba - Shimano XT FC-M751 (była jeszcze starsza XT)
Przerzutki - tył Shimano XT, nie pamiętam dokładnie modelu, seria sprzed kilku lat, przód wiekowy XTR (były stare Deore)
Pedały - VP-565
Oświetlenie - przód Noise 02, tył Lezyne Micro Drive

Przed laty to był chyba top MTB Meridy. Jak pewnie większość z Was wie, z magnezu w produkcji ram szybko zrezygnowano, bo jest kruchy i ramy przy zawodniczej eksploatacji szybko pękały. Ta przypadłość nękała głównie rurę podsiodłową i pewnie dlatego tych rowerów do tej chwili przetrwało niewiele. Rama jest lekka i bardzo sztywna, a magnez doskonale absorbuje drgania. Geometria jaka jest, to widać - dość klasyczna dla HT sprzed lat. Nie mam wagi, ale masa roweru to jakoś między 10 a 11kg. Do niedawna był o jakieś pół kg lżejszy, bo jeździłem na Furious Fredach z mlekiem (w takim zestawie kupiłem koła), ale wystarczyły na niepełny sezon rekreacyjnej jazdy (to chyba i tak dużo jak na moje 90kg i na te gumy). 

Rower jest bardzo wygodny, zrywny i zwrotny, zrobiłem nim kilka tysięcy km po mieście i różnych regionach kraju (w tym roku zjeździliśmy m. in. okolice Jastrzębiej Góry, pośmigaliśmy po Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim i po lasach chotomowskich). Nawet przy długich trasach nigdy nie poczułem dyskomfortu i nigdy nie zsiadłem z bólem. Zaliczyłem na nim kilka ostrych gleb w pierwszym sezonie jazdy, między innymi wygiąłem tylne drzwi taksówki przy prędkości koło 25/h, bo mi pasażer otworzył przed nosem. Staram się ogarniać serwis samodzielnie, wszystkie wymiany i regulacje zrobiłem sam, a że nie mam mentora i bazuję tylko na tutorialach i poradach w sieci, bywa sporo nerwów :) 

W tym sezonie chcę zmienić siodło i pedały, w planach też zakup narzędzi do demontażu suportu i kasety, bo chcę samodzielnie serwisować napęd. Powinienem też oddać do serwisu sztycę - działa bo działa, ale nie widziała przeglądu od lat i podejrzewam, że to już nie jest takie działanie, jak było w założeniach. Mam sygnały, że do tych sztyc już nie ma części i raczej powinienem się z nią powoli żegnać. Ten rower leży mi tak bardzo, że do tej pory jakoś nie mam motywacji do przesiadki na 29". Miłego dnia!

e8ebdd3e8eaabe1fmed.jpg

Edytowane przez Konus
  • Lubię to! 1