Skocz do zawartości

Przerzutka slx m7000- trzaski przy wrzucaniu

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano 3 minuty temu

Witam. Posiadam naped 1x10, korba m590 narrow wide 30T kaseta sunrace 11-42 i przerzutka tylna slx m7000. Gdy zamontowałem przerzutke i ja wyregulowalem wszystko chodziło jak złoto. Dopiero po włączeniu sprzęgła cały czar prysł. Wiadomo biegi trochę ciężej zaczęły chodzić ale problemem jest co innego. Przerzutka w sumie działa pod względem dokładności tak jak i bez sprzęgła, ale nie mogę zrozumieć dlaczego przy wrzucaniu biegów z małych koronek na duże łańcuch tak jakby w środkowej części kasety nie siedział prawidłowo na zębach, powstają głośne trzaski i Ewidentnie słychać, ze to łańcuch który nie układa się na kasecie. Sprawa jest o tyle dziwna ze podczas zrzucania z dużych koronek na małe łańcuch bez problemu trafia na zęby kasety i cichutko chodzi. Nie ma możliwości ze problemem jest złe wyregulowana przerzutka, probowalem na wszystkie możliwe sposoby. Łańcuch jest dwukierunkowy ale i tak probowalem go zamienić. Poniżej wstawiam filmik, może ktoś z was się spotkał z taka sytuacja. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś poratuje. Na filmie słychać te trzaski. Najdziwniejsze jest to, ze przykładowo wrzucam na 5 bieg to trzaska z 5 wrzucę na 4 tez trzaska a jak z 4 zrzucę z powrotem na 5 to już nie trzaska.po prostu trzaski są tylko przy wrzucaniu z małych koronek na duże...Jeśli sprzęgło jest wyłączone takiego problemu nie ma. 

PS. Łańcuch ma przebieg około 150 km Wiec tez nie możliwe ze jest wyciągnięty. 

Edytowane teraz przez Bruno824

Edytuj

Czekałem ponad tydzień, koszt z wypiaskowaniem malowaniem podkład i lakier 150 zł. Malowanie według mnie rewelacja. Dołożyłem naklejki i całkiem niezłe wyszło.

kurcze to muszę kombinować z ta przerzutka, trochę mnie to drażni bo przerzutka za 200 zł i nie chodzi to jak należy...  sam już nie wiem czy ten lakier nie przeszkadza bo na początku nie mogłem dokręcić haka bo była taka warstwa farby na ramie ze sruby się nie łapały. Dopiero trochę śrubokrętem zadarłem lakieru i złapało. 

IMG_2811.JPG
  • Lubię to! 1

Kurczę niestety śruba regulacyjna B nic nie pomogła... oddaliłem wózek sporo od kasety i dalej to chrobotoanie. Dziwne to jest bardzo ponieważ występuje tylko na 3 środkowych biegach.  Licząc od dołu to przy wrzucaniu na 4/5/6. Na pozostałych nie ma tego. Nie wiem co już zrobić, szkoda mieć przerzutke ze sprzęgłem i jeździć bez niego.