velaskez Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich Szajbajków! Chciałem Wam zaprezentować swój rower, którym jest BTwin Triban 500SE w rozmiarze M (54cm). Mieszkam w UK. Był on dostępny swego czasu 2014/2015 tylko w ofercie Decathlon UK, przez swoją relatywnie niską cenę jest ich bardzo dużo na rynku wtórnym. Dla mnie miało to być pierwsze spotkanie z szosą. Rower kupiłem rok temu za £160. Mia absolutnie wszystko stockowe. Rama aluminiowa, widelec carbonowy. Osprzęt Microshift 3x8, korba Shimano Claris na Octalinku, opony Hutchinson 23c. Waga roweru oryginalnie: 10.6kg. Od momentu zakupu trochę się w nim zmieniło. Poprzednia właścicielka nie dbała o niego za bardzo, cały był brudny i w smarze. Łącznie z klockami 😂 Rower przeszedł gruntowne mycie. Rozebrałem go właściwie do ostatniej śrubki po zakupie. Przez ostatni rok wprowadziłem trochę zmian. - Krótszy mostek - 80mm - bo byłem niewyćwiczoną kluchą i 100mm to było za dużo. Teraz coraz bardziej mi to przeszkadza i chyba wrócę do starego mostka. - Wszystkie linki i pancerze na nowe - Osłony łap ze starych niebieskich, całych w smarze, na nowe czarne - Klocki z ultegry, w końcu mam hamulce a nie spowalniacze. - Nowe opony Continental Gatorskin 25c. - Nowe siodło (Btwin Sport Ultralight) oraz sztyca umożliwiająca precyzyjną regulacje kąta pochylenia siodła. - Do kokpitu w czerwcu Wahoo Elemnt Bolt podwajając wartość roweru 😊 - Pedały M520, bo używam go też do dojazdów do pracy i fajne jest jednak móc chodzić. Podsumowując dodatki i zmiany myślę, że zamknęłyby się w kolejnych £160. Czy lepiej byłoby szukać innego? Może. Natomiast jak go kupowałem, to nie sądziłem, że tak się wkręcę w jeżdżenie. Czasem myślę o zmianie roweru, natomiast pewnie w zimie upoluję Tiagrę 4700 (ergonomia łap Shimano to w porównaniu z Microshiftem to jest niebo a ziemia...) na eBayu oraz nowe, lżejsze koła i Triban zostanie ze mną na kolejny sezon. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez velaskez 1 Odnośnik do komentarza
Medzamir Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 2 godziny temu, velaskez napisał: ergonomia łap Shimano to w porównaniu z Microshiftem to jest niebo a ziemia No patrz... A ja mam odwrotnie przy porównaniu Sh 5700 do SB R472. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Bardzo fajny opis, super się czytało. Wielu setek udanych kilometrów! Odnośnik do komentarza
Wojtek Z. Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Ładna maszyna Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi