Konus Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Hej, kupiłem kilka lat temu za grosze takie pedały do serwisu. To CHYBA jakieś HT Nano, które kiedyś były w błękitnym malowaniu, bo wystaje spod czarnej farby, wyglądają na AN06. W jednym przy obrocie czuć łożysko, drugi ma ciut luzu i chciałbym je odbudować. Widzę zestawy naprawcze za jakieś grosze, czego jeszcze do takiej odbudowy potrzebuję i na czym mogę polec? Widziałem jakieś nagranie w sieci, z którego wynika, że największa gimnastyka jest z wyjmowaniem łożysk. Muszę do tego mieć specjalne narzędzie, czy da się to zrobić domowymi gratami? I czy w ogóle warto, czy szkoda czasu, hajsu i energii? Miłego! Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Moim zdaniem szkoda zachodu. Gwint uszkodzony. Ja bym tego w korbe nie wkręcał. 1 Odnośnik do komentarza
Konus Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ok, o gwintach nawet nie pomyślałem, widzisz po tym zdjęciu, że jest uszkodzony? W sumie nowe HT to kwestia 200, a komplet naprawczy z przesyłką to już blisko 50 + moja robocizna, także chyba faktycznie nie ma co liczyć dyszek. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Gwint jest jeszcze spoko... Gwintownikiem raz czy dwa go przelecieć i będzie ok. Ja bym serwisował 50zł to 1/4 ich ceny jako nowych. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Próbuj najwyżej się nie uda. Wszystko da radę zrobić domowymi sposobami. Nasadki, śruby, nakrętki i podkładki ale może wybijanie i wprasowywanie nie będzie konieczne. Rozkręć i zerknij. Dobrze by było je wyszkiełkować lub wypiaskować ale drobnym ziarnem i odmalować. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 41 minut temu, SpiderMAN napisał: Gwint jest jeszcze spoko... Gwintownikiem raz czy dwa go przelecieć i będzie ok. Ja bym serwisował 50zł to 1/4 ich ceny jako nowych. Gwintowniki są do gwintu wewnętrznego. Zewnętrzny wykonujesz narzynkami. To w kwesti technicznej. Teraz dalej. Kolega na 100% nie posiada takiej narzynki. O ile prawy gwint to kwetia około 20zł to już z lewym gwintem nie będzie tak kolorowo bo koszt około 60 zł + oprawka do narzynek. Użyje raz. 50 minut temu, Konus napisał: widzisz po tym zdjęciu, że jest uszkodzony? Dobre zdjęcie zrobiłeś. Na 2 i 3 zwoju widać. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Oczywiście chodziło mi o narzynkę... :D Odnośnik do komentarza
Konus Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dobra chłopaki, bardzo Wam dziękuję, jednak odpuszczę. Nie mam gwintownika, nie mam piaskarki, a oczywiście trzeba z nich zedrzeć to badziewiarskie "malowanie". Musiałbym kupować narzędzia albo płacić komuś za serwis, piaskowanie i lakierowanie tych pedałów, to się nijak nie spina finansowo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi