RonamySnimado Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam! Chciał bym was prosić o pomoc z problemem jakim jest głośne terkotanie napędu w zależności od biegu. Mój napęd to Sram NX 1x11 (jest nowiutki w hornecie pro który przyszedł do mnie wczoraj), a problem wygląda mniej więcej tak, że od przerzutki 1 do 7 słychać jakby ocieranie łańcucha o ząbki kółka górnego przerzutki ale jest na tyle głośne że nie da sie praktycznie jezdzic w ten sposob natomiast od 7 do 11 slychac to dopiero jak stane w miejscu i zakręce kołem w powietrzu, lecz im niższy bieg tym bardziej staje się to wyraźne, glosniejsze i odczuwalne podczas jazdy. Z tego co udało mi się zaobserwować łańcuch nie wchodzi równo na ząbki górnego kółka przerzutki tylko nachodzi na nie po wcześniejszym otarciu stroną zewnętrzną. Dźwięk mógł bym porównać m.in. do łańcucha który próbuję przeskoczyć ale nie może. Proszę was o pomoc jest to dla mnie naprawdę ważne, rower ma 1 dzień i nie chce za tydzień wymieniać przez to całego napędu. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez SpiderMAN Pisownia!!! Odnośnik do komentarza
krystianwie Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Cześć, wydaje mi się, że musisz sobie wyregulować przerzutkę. Tu masz jak zrobić: https://m.youtube.com/watch?v=0unfHLlHAuA Odnośnik do komentarza
RonamySnimado Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 13 minut temu, krystianwie napisał: Cześć, wydaje mi się, że musisz sobie wyregulować przerzutkę. Tu masz jak zrobić: https://m.youtube.com/watch?v=0unfHLlHAuA Problem w tym że przerzutka wszystkie biegi od największego do najmniejszego i pomiędzy zmienia prawidłowo. Pozostaje problem ocierajacego (nie wchodzącego równo na ząbki?) łańcucha. Czy może to być spowodowane nie prawidłowym założeniem łańcucha? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Nie wiem jak w 11 rzędwych SRAMacha, ale w Eaglu łańcuch jest kierunkowy, może tutaj też... A dwa, to terkotanie zdarza się jak śruba regulacyjna B jest za mało wkręcona... Trzy, skoro wchodzi łańcuch na zębatki, ale tak jakby nie mógł, to masz za słabo naciągniętą linkę przerzutki. Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zakresy góra i dół mogą być ok, ale jak kolega pisał naciąg linki popraw śrubą baryłkową i odległość kółeczka prowadzącego od kasety na największej zębatce sptawdz. Powinna wynosić około 5 mm. Pozatym w napędzie 1x11 będzie łańcuch bardziej słychać na skrajnych zębatkach, przekosy są jakie są i nic z tym nie zrobisz. Odnośnik do komentarza
RonamySnimado Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Na Internecie znalazłem coś takiego ,,Dość często zdarza się, że przerzutka - mimo regulacji indeksowania - hałasuje ociera i sprawia kłopoty szczególnie na największym trybie kasety ( u mnie też na największym sprawia najwięcej). Jest to najprawdopodobniej źle wyregulowane odsunięcie górnego kółka przerzutki od zębów kasety. Przypadłość ta trapi głównie przerzutki SRAM i Shadow, w których nie ma sprężyny dociągającej wózek do kaset." Rozumiem że za to odpowiada ta śruba b? A pro po tego tego łańcucha który brzmi jak by chciał a nie mógł to chodziło mi o to że tak brzmi te ocieranie na górnym kółku. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 3 minuty temu, RonamySnimado napisał: Na Internecie znalazłem coś takiego ,,Dość często zdarza się, że przerzutka - mimo regulacji indeksowania - hałasuje ociera i sprawia kłopoty szczególnie na największym trybie kasety ( u mnie też na największym sprawia najwięcej). Jest to najprawdopodobniej źle wyregulowane odsunięcie górnego kółka przerzutki od zębów kasety. Przypadłość ta trapi głównie przerzutki SRAM i Shadow, w których nie ma sprężyny dociągającej wózek do kaset." Rozumiem że za to odpowiada ta śruba b? A pro po tego tego łańcucha który brzmi jak by chciał a nie mógł to chodziło mi o to że tak brzmi te ocieranie na górnym kółku. O tym właśnie pisałem ja a także @Zbysio... Odnośnik do komentarza
RonamySnimado Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ok w takim razie po powrocie z roboty od razu zabieram się za nią. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Powinno pomóc. Ps. Przepraszam @SpiderMAN. Po nocce jestem coś mi się chyba przewidziało. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Zbysio Ortografia! Odnośnik do komentarza
RonamySnimado Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Zbysio napisał: Powinno pomóc. Czegoś takiego właśnie szukałem. Dziekuje! Odnośnik do komentarza
Dariusz Pietrzak Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 U mnie na NX 1X11 na żadnym przełożeniu nie hałasuje.Czy to największa czy najmniejsza zębatka.Naped jest absolutnie nieslyszalny. Odnośnik do komentarza
Kuba77 Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Czesc, W moim eagle Nx 1x12 nie schodzi mi lancuch z ostatniej zebatki (50 ) - nawet przy odkreconej lince Regulowalem to na 1000 sposobow, wymienilem lancuch na nowy i nic. Jakis pomysl? Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Odległość kółeczka górnego prawidłowo ustawiona z największą koronką? Hak prosty? Odnośnik do komentarza
Kuba77 Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 10 minut temu, Kruk napisał: Odległość kółeczka górnego prawidłowo ustawiona z największą koronką? Hak prosty? Koleczko gorne jest dobrze ustawione. Gdy lancuch jest na gornym biegu i przegrece srobe opasania kasety - wtedy lancuch schodzi. Ale nie dziala gdy nie porusze sroba. Hak jest prosty - przynajmniej nie uniem zaiwazyc zeby bylo cos krzywo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi