flukem Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam Jak w tytule po ostatnim wypadzie rowerowym mój Recon SL zablokował się w najwyższym położeniu. Po rozebraniu okazało się że tłumik jest zmiażdżony... czy ktoś miał podobny problem ? Ja nie widzę żadnej możliwości fizycznej i jestem dosłownie głupi .. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Sam ciekaw jestem jak. Wymień i zapomnij. Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 No ciekawie...widać coś się w środku przyblokowało, ale że aż tak? Kurza Twarz sam mam Recona i aż się boję Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 8 minut temu, PrzeLuka napisał: Sam ciekaw jestem jak. Wymień i zapomnij. numer katalogowy według manuala to 11.4015.306.000 szukam 2 dni i nie znalazłem w Polsce. Według manuala można to zastąpić dwoma innymi i robi się kwota około 300 zł z przesyłką a to już powoli połowa wartości amorka. Jak mam mi się to powtórzyć to już żaden interes... dlatego pytam gdzie szukać przyczyny aby nie powtórzyć przygody. Chyba, że ktoś z forumowiczów ma taki tłumik do odsprzedania ? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Ktory to rocznik? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 10 godzin temu, flukem napisał: Witam Jak w tytule po ostatnim wypadzie rowerowym mój Recon SL zablokował się w najwyższym położeniu. Po rozebraniu okazało się że tłumik jest zmiażdżony... czy ktoś miał podobny problem ? Ja nie widzę żadnej możliwości fizycznej i jestem dosłownie głupi .. Widząc to uszkodzenie nasuwa mi się pytanie, czy kiedykolwiek robiłeś serwis tego amorka? Bo tak się kończy jak się do amora nie zagląda... Niestety. To jest na 100% przyczyna tej awarii. Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Serwisu nie robiłem. I w takim razie wytłumaczyłeś mi to w 100% jaka jest przyczyna. Jak to mówią mądry Polak po szkodzie.... Pytanie czy ktoś jest w stanie pomóc w nabyciu odpowiedniego tłumika ? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez SpiderMAN Ortografia! Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Podaj rocznik amora, dokładne oznaczenia, poszukamy, pomożemy. A jak nie to zostaje wymiana amora, albo szukanie używanego amorka po dzwonie, ze złamaną sterówką lub coś w tym stylu na dawcę części. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Godzinę temu, flukem napisał: Pytanie czy ktoś jest w stanie pomóc w nabyciu odpowiedniego tłumika ? Skontaktuj się z : http://harfa-harryson.com.pl/all/serwis/ lub wyślij zdjecia do: http://www.wichuworkshop.pl/ oni powinni mieć. 1 Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. załączam zdjęcia z których morze uda się wszystko wywnioskować. Z moich domysłów wynika, że jest to model z 2010-11 proszę o poprawienie jeśli się mylę ps. moja korona ma mocowanie na linkę do blokady a jest to wersja z sprężyną stalową czy taki "mix" był w oryginale czy coś tu już było przy nim robione. Amorek był zakupiony z drugiej ręki i nie znam jego historii Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez flukem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 To jak sprężyna stalowa to lepiej będzie kupić nowego amorka powietrznego. Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Też się nad tym zastanawiam.... Tylko ja właśnie po urlopie jestem i kasy teraz brak... a pogoda piękna i rowerek stoi w garażu a mnie ściska. Ja waże 115 kg mam rurę sterową 1.1/8 koło 26 i jeżdżę tylko w terenie i to górskim. Jak widać połączenie najgorsze z możliwych bo tu się cena robi i mały wybór... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Decyzja należy do Ciebie, ja w naprawę sprężynowca bym nie inwestował. Chyba, że poszukasz uszkodzonego w inny sposób dawcy... Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Decyzja należy do Ciebie, ja w naprawę sprężynowca bym nie inwestował. Chyba, że poszukasz uszkodzonego w inny sposób dawcy... Popieram...najlepiej poszukać dawcy...czasami ludzie montują manetkę blokady i stary tłumik wystawiają na sprzedaż Może też uda się dobrać od innego modelu... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Ten Recon ma 32mm golenie górne? Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Tak 32mm Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 czy wszystkie revelationy miały golenie górne 32mm ?? bo mam taki tłumik do nabycia Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 W dniu 8.08.2018 o 19:22, flukem napisał: czy wszystkie revelationy miały golenie górne 32mm ?? bo mam taki tłumik do nabycia Revelation to nowa konstrukcja i ma 35mm golenie... Co do Recona to raczej wszystkie mają 32mm jak Reba... Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Temat do zamknięcia. Amortyzator zrobiony i śmiga aż miło. Wyjątek potwierdził regułę czyli serwis, serwis i jeszcze raz serwis do tej pory nie brałem tego tak do końca na poważnie bo myślałem, że takie rzeczy dotyczą tylko grupy ludzi jeżdżących zawodowo i eksploatujących swoje rowery w znacznym stopniu a tu proszę nawet taka amatorszczyzna wymaga serwisu. Piszę to tylko w celu uświadomienia innych tak sceptycznie podchodzących do tematu jak ja do czasu tego posta, a najgorsza kara dla mnie jest taka, że przez 3 tygodnie byłem bez rowera w środku sezonu !!! Ps: przyczyną tej usterki była fatalna jakość oleju w tłumiki co wpłyneło na przepływ jego przez zawór tłumika i podczas zjazdu na jednej z "hopek" tłumik przytkało na przepływie zaworu co spowodowało włączenie jakby blokady i skończyło się własnie tak... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Tak to już jest napisze że nawet nowy amortyzator np rock shox powinien odrazu mieć zrobiony servis zerowy gdyż są w nim minimalne ilości oleju i smaru Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Niezłe zniszczenie, wygląda tak jakbyś na zablokowanym amorze zleciał z jakieś hopki lub syf zatkał komorę i tak po trochu ją zgniatało. To jednak plastik a ciśnienie duże przy pracy amortyzatora. Odnośnik do komentarza
flukem Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 29 minut temu, Kruk napisał: Niezłe zniszczenie, wygląda tak jakbyś na zablokowanym amorze zleciał z jakieś hopki lub syf zatkał komorę i tak po trochu ją zgniatało. To jednak plastik a ciśnienie duże przy pracy amortyzatora. I tak właśnie się stało. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 No to nic innego nie pozostaje jak zmienić tłumik lub nowy (używany) amor kupić. Jeśli nie chcesz ładować w rower to kup używkę. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 No to nic innego nie pozostaje jak zmienić tłumik lub nowy (używany) amor kupić. Jeśli nie chcesz ładować w rower to kup używkę.Amortyzator koleg już naprawił, nawet napisał by temat zamknąć Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi