Tredu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam, w mojej ramie (NS Central 2, bliźniacza rama do NS Suburban) aktualnie znajduje się piasta 135x10 na nakrętki. I czy do tej ramy podejdzie piasta 135x9 oczywiśćie + napinacz tylnego koła żeby oś nie przesuwała się. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Tylna oś na QR naprawde ma 10 mm nie 9 mm. Odnośnik do komentarza
Tredu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Rozumiem że taka piasta z qr9 podejdzie pod moją ramę i będzie kompatybilna z napinaczem koła tylnego ?? Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Tredu Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Tego to nie wiem. Oś nie oprze się o haki na calej grubosci haka po to aby qr mogło wszystko właściwie spiąć. Z każdej strony bedą około 2 mm luzu. Oś nie będzie wystawać po za obrys haków. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Piasta wejdzie ale napinaczy nie założysz. Odnośnik do komentarza
Tredu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 A jakiś sposób jest żeby koło nie przesuwało się w hakach ?? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) A w jakim celu chcesz zmienić piastę 135x10 na 135x9 ? Jeśli chcesz przejść na szybkozamykacz z osią 5mm (czyli popularny QR9) to nie jest to zbyt rozsądne wyjście przy tak zaprojektowanych hakach. Dla mnie jest to mało bezpieczne wsadzanie szybkozamykacza, no chyba że pójdziesz w skręcany na imbus. Poza tym producent zaleca stosowanie piast 135x10 z mocowaniem osi na śruby. Raczej nie bez powodu...? Jeśli denerwują Cię te śruby to moze rozważ zastosowanie jedną z osi od DT SWISS lub NOVATEC. Skręcane, ale pewne i wygodniejsze w użyciu. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
Tredu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Aktualna piasta rozleciała się, a za żadne skarby nie mogę znaleźć w sklepach rowerowych piast na nakrętki. Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jeżeli dobrze Cię rozumem to chodzi Ci o piastę z boltami, dwie środki zamiast szybko zamykacza. Mam takie koło na zbyciu 26 cali, piasta shimano a obręcz mavic, jeśli dobrze pamiętam. Jak jesteś zainteresowany to za tydzień kończę urlop i mogę to jakoś ogarnąć. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, IOO napisał: Jeżeli dobrze Cię rozumem to chodzi Ci o piastę z boltami, dwie środki zamiast szybko zamykacza. Źle rozumiesz. Jemu chodzi o pełną oś wystającą poza haki na nakrętki jak to kiedyś było w starych rowerach. Odnośnik do komentarza
Tredu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 A jest możliwość ,,Przerobienia" pierwszej lepszej piasty 135x9 czy 135x10 które standardowo są na szybkozamykacz na takową oś na nakrętki ?? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi