Qi110 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Cześć, Fundusze uzbierane, teraz pora wziąć się do roboty - pracuje nad customowym projektem roweru szosowego. Chciałbym stworzyć coś niepowtarzalnego, co zapiera dech w piersiach :D Ogólnie to całość ma przeważać kolory czerni i złota. Na razie mam niewiele, ale najważniejszą część - ramę Canyon AEROAD CF SLX + frameset. Resztę mam zamiar zamówić w tym tygodniu!! :) https://www.canyon.com/pl/road/aeroad/2017/f-aeroad-cf-slx-me.html Napęd prawdopodobnie najnowszy Dura Ace lub Sram Red. Shimano mi lepiej pasuje kolorystycznie, ale co lepiej działa? Campa mi się aż tak bardzo nie podoba. Jakie koła polecacie i są teraz na topie? Zippy, Lightweight za drogo :/ 10k to już ponad moje siły. Budżet ok. 3-4,5k zł. Stożek minimum 50mm optymalnie 60-80 (nie jeżdżę po górach). Proszę o propozycje.
Roman Wawa Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Cześć, Niestety nie doradzę w temacie kółek do szosy ale będę z zainteresowaniem obserwował Twoje poczynania. Podstawa ZACNA! Pisz proszę o postępach. Pozdro.
Qi110 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Okej! Będę wrzucał w tym wątku na bieżąco info jak maszyna powstaje! Proszę osoby, które coś więcej wiedzą o karbonowych kołach o wypowiedź. Jeździłem kiedyś na Corimach, ale to stare dzieje 7 lat temu, stożek 40mm i jechało aż miło!
Qi110 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Cześć Szajbajki! Poszukałem trochę kół wczoraj w internecie do mojej maszyny. Znalazłem spoko promocję na Roval Rapid CL60 Carbon z 7k na 5200 zł w metrobikes. Brzmi nieźle. Czy ktoś kiedyś jeździł na Rovalach lub zna sklep? Z wyglądu podobają mi się jeszcze Evanlite Black 88. Wysoki stożek do tri, ale wygląd rakieta i cena bardzo do zaakceptowania. Na płaskie idealnie. https://evanlite.com/product/evanlite-black-88/#configuration Doczytałem się, że to polska marka. Zna ktoś opinie o nich?
LuQ Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 14 minut temu, Qi110 napisał: Cześć Szajbajki! Poszukałem trochę kół wczoraj w internecie do mojej maszyny. Znalazłem spoko promocję na Roval Rapid CL60 Carbon z 7k na 5200 zł w metrobikes. Brzmi nieźle. Czy ktoś kiedyś jeździł na Rovalach lub zna sklep? Z wyglądu podobają mi się jeszcze Evanlite Black 88. Wysoki stożek do tri, ale wygląd rakieta i cena bardzo do zaakceptowania. Na płaskie idealnie. https://evanlite.com/product/evanlite-black-88/#configuration Doczytałem się, że to polska marka. Zna ktoś opinie o nich? Jeździłeś kiedyś na stożkach? Pytam bo 88mm to jest żagiel, jesteś świadomy jak zachowuje się rower przy bocznym wietrze? Moim zdaniem 50mm to max przynajmniej na przód.
Qi110 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 @LuQ Jeździłem kiedyś na 60mm i z tego co się orientuje, to jest maximum co kolarze biorą do szosy na start wspólny po płaskim. (w szosie był o tym kiedyś artykuł). Mam dylemat - bo ten 88mm stożek to taki rozmiar do jazdy na czas jest, ale piękny design i by całość zacnie wyglądała Ale znalazłem, że mają jeszcze podobne 50mm https://evanlite.com/product/tubular-black-50/# Także mam dylemat między tymi 2 rozmiarami. Podoba mi się cena, ale liczę jeszcze na dobry stosunek do jakości. Myślicie, że warto brać to za taką kasę czy dołożyć do wspomnianych Rovali za 5k? Zastanawia mnie czy będzie jakaś różnica w jeździe między Evanlite vs Roval?
Nemrod Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 No dobra ale mają to być koła pod szytkę czy oponkę ? Rovale są na piastach dt240. Evanlite skonfigurowane na tych samych piastach i szprychach cx ray wychodzą 4,9 k. Ja brałbym Rovale bo cena dobra i jakoś lubie Speca.
LuQ Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Mam koła Evanlite 50mm pod oponkę. Za dużo o nich nie mogę powiedzieć ponieważ za krótko je użytkuje. Ostatnio w sobotę coś mi zaczęło "latać" po obręczy w środku, zaniosłem do serwisu bo mam blisko. Okazało się że odpadł kawałek żywicy, niby nie dokładnie oczyścili resztki przy produkcji... sam nie wiem co mam o tym myśleć. Pojeżdżę i zobaczymy czy będzie już wszytko ok.
Qi110 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Prawie jestem zdecydowany na Evanlite Black 50mm pod szytkę czyli ten model https://evanlite.com/product/tubular-black-50/# ale na piastach DT 350. Do DT 240s nie chcę już dopłacać, bo z tego co wczoraj z nimi rozmawiałem, to są podobne technologicznie piasty i główna różnica polega na wadze, więc wole mieć już to 1500 zł w kieszeni zamiast 50g lżejszy rower Dopytałem się ich wczoraj o co chodzi z tą żywicą jak pisał @LuQ bo pierwsze o czymś takim słyszę. Z tego co zrozumiałem, używają jej przy obrabianiu konstrukcji obręczy w miejscu powierzchni hamowania, żeby obręcz była tam bardziej wytrzymała. Ogólnie całość wygląda dla mnie na duży plus i odniosłem wrażenie lepszego kontaktu i obsługi niż w przypadku tych "wielkich brandów"... więc jestem spokojny o przyszłe używanie kół Rovala chyba odpuszczam by przyoszczędzić i nie przekroczyć budżetu, a jakościowo może jest to samo, okaże się. Wrócę dzisiaj z pracy lub na spokojnie w weekend kupię kółka i wyślę Wam foty i opinie jak to wygląda na żywo.Maszyna może będzie gotowa w przyszłym tygodniu, bo paczuszka z dura ace już w drodze, dorwałem za 4,9k cały set
Antyszprycha Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Mam evanlite black 50mm na szytkach tufo high composite carbon I piastach novateca. Zrobiłem na nich już ok 3000 i śmiało mogę polecić. Jakies 2 tyg temu złapałem też kapcia w szytce. Naprawa za pomocą mleka uszczelniającego od Tufo i po 5 minutkach można bylo jechać dalej a szytka ma przekulane po naprawie ok 500km i trzyma ciśnienie jak nowa Jedyne co to zmieniłem klocki na swiis stopy bo te fabryczne (dołączone do zestawu) strasznie hałasują i mają zdecydowanie mniejszą siłę hamowania Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Antyszprycha
Rekomendowane odpowiedzi