Skocz do zawartości

Problem z Roy 02

maldek

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem przednią lampkę Mactronic Roy.02 i po zamontowaniu jej na kierownicy pojawił się problem. Podczas jazdy z włączoną lampką licznik rowerowy bezprzewodowy zaczął "świrować". Mianowicie licznik przestaje odbierać sygnał od czujnika prędkości, natomiast od czujnika kadencji odbiera normalnie. Po wyłączeniu lampy, wskazania wracają do normy. Nie pomogło zwiększenie odległości lampki od licznika. Tu mam do was pytanie (może wśród Was jest jakiś elektronik) jakim cudem zwykła lampa może generować jakikolwiek sygnał zakłócający, przecież to tylko dwie diody plus akumulator ? 

Diody LED potrzebują stabilnego zasilania. I dlatego siedzą na dość skomplikowanych płytkach drukowanych. Zwłaszcza te mocniejsze. Dlatego lampki robione po taniości, ze słabo zaprojektowanymi układami i bez ekranowania, rozsiewają zakłócenia.

• 3 miesiące temu...

Niestety takich lamp z rezystorem i akumulatorem + diody już prawie nie ma, są one ok ale nie dają wielu trybów pracy. Dlatego steruje się ledami poprzez PWM, niestety on daje wiele zakłóceń ponieważ pracuje bardzo szybko z silnie narastającymi zboczami sygnału także widmo zakłóceń wchodzi na pasmo wielu urządzeń radiowych, szczególnie czułych odbiorników radiowych. To dość częsty przypadek przy licznikach pracujących na dość niskiej częstotliwości radiowej. Kiedyś ktoś próbował ekranować latarkę ale nie pomogło. 

• 2 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...

Moi drodzy udało się rozwiązać problem. Metoda może nie jest estetyczna, ale jest skuteczna. Lampka została owinięta folią "amelinową" (4 warstwy), następnie folię zamaskowałem taśmą izolacyjną. Licznik jest parę centymetrów od lampki i bez problemu odbiera sygnały z czujników. Pozdrawiam.

20190228_143954.jpg 20190228_144333.jpg

Edytowane przez maldek