marcin1987 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witajcie, od niedawna jestem w posiadaniu nowego roweru na hydraulicznych hamulcach tarczowych tektro vela. Rower posiada koła zamontowane na standardowe szybkozamykacze i niestety jak się domyślam - tu rodzi się problem. Problem polega na tym, że gdy przyspieszam to czuję przenoszenie drgań ocierającej tarczy hamulca na korbę, a więc i na pedały. Ten problem występuje TYLKO gdy depnę na pedały czyli jadę pod oporem... Jak się domyślam ma to związek z mikro ruchami w samej osi (brak sztywnej osi, która uniemożliwiałaby ruchy koła na boki). Dodam jeszcze, że hamulec jest ustawiony idealnie, a same tarcze są idealnie proste. Czy tak będzie z każdymi hamulcami w połączeniu z szybkozamykaczem ?... to jest strrasznie wkurzające... nie cierpię jak coś mnie spowalnia. Proszę pomóżcie ! Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 4 minuty temu, marcin1987 napisał: Problem polega na tym, że gdy przyspieszam to czuję przenoszenie drgań ocierającej tarczy hamulca na korbę, a więc i na pedały. Jeszce nigdy się z tym nie spotkałem, masz dobrze wyregulowane zaciski? Odnośnik do komentarza
krystianwie Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, ja bym obstawiał nie hamulce a ocierający o łańcuch wózek przedniej przerzutki. Przypatrz się jej. Zjawisko powinno się nasilać, gdy z tyłu masz wybrane skrajne przełożenia. Jeżeli drgania przenosiłyby się z hamulców, to czułbyś je w całym rowerze (również na sterach i na siodełku) a nie tylko na korbie. Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez krystianwie Kolejna myśl Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Kłania się sztuka regulacji napędu, a konkretniej śruba B w przerzutce... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Ewidentnie to coś z napędem a nie z heblami. Owszem tylny trójkąt będzie się uginał ale nie aż tak by "przenosić drgania z tarczy na korbę". Przypomną, iż tylny trójką jest integralną częścią ramy wiec czułbyś te drgania "całym rowerem". Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Wojtek Z. Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 7 godzin temu, SpiderMAN napisał: Kłania się sztuka regulacji napędu, a konkretniej śruba B w przerzutce... @marcin1987 Tu masz rozwiązanie. Kumpel miał to samo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi