Skocz do zawartości

Zablokowane tłoczki Sram Guide R

ludwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój nowy wpis więc bardzo proszę nie bić mocno jeśli temat się powtarza (przeszukałem forum) lub zrobiłem jakąś inną niewłaściwą rzecz.

Jestem szczęśliwym posiadaczem hamulca Sram Guide R (nie wiem jakiej generacji). Rower zakupiony jako używany, niedawno zauważyłem pewną anomalię która nie daje mi spokoju, mianowicie dwa tłoczki od zewnętrznej strony korpusu nie odbijają tak samo jak od strony wewnętrznej. Efekt jest taki że klocek po lewej jest zdecydowanie bliżej tarczy nić strona lewa. Hamulec działa bardzo dobrze, klocki wymienione i co najbardziej mnie zastanawia to fakt że nie słychać szurania o tarczę. Próbowałem różnych technik regulacji i wszystkie kończyły się tym samym. 

Stawiam hamulce jako priorytetowe w każdym z moich rowerów, więc dbam o nie szczególnie, znalazłem zestaw tłoczków do wymiany przy okazji przeszukiwania internetu o podobne tematy, ale żaden wątek nie dotyczył tylko jednej strony. Proszę o jakąś poradę bo nie wiem jak ugryź ten temat tak aby uniknąć kupowania nowego hamulca.

Opublikowano

A spróbuj najpierw rozruszać tłoczki. Wyciągasz klocki, odkręcasz zacisk i wciskasz wszystkie tłoczki na maksa. Potem delikatnie naciskasz na klamkę hamulca tak, aby tłoczki lekko się wysunęły, czyli tak na około 5mm (trzeba uważać, żeby nie wyleciały, bo wtedy trzeba zalać hamulec od nowa i odpowietrzyć). Jeśli wysuwa się tylko jedna strona, to blokujesz palcem/klockiem drewnianym/czymkolwiek te lepiej się wysuwające i starasz się zmusić do pracy te zastałe. Jak tylko trochę wyjdą, wciskasz je znowu placami do oporu. Powtarzasz całą operację kilka razy, aż wszystkie tłoczki będą gładko chodzić - to czuć podczas wciskania, że opór jest już mniejszy. Jeśli masz smar do tłoczków (specjalny do pracy z płynem DOT), to można posmarować brzegi tłoczków podczas tej operacji.

Opublikowano

Oczywiście robiłem reset wielokrotnie, na początek sezonu (jak otrzymałem rower w okolicach czerwca), przed wyjazdem w góry, po górach, po małej kąpieli w błotku i wymianie klocków. Efekt niestety jest ten sam, ale bardzo dziękuję za propozycję i przy okazji taką instrukcję :) Dodam że w przypadk Guide jest to zdecydowanie mniej niż 5mm.

Cały szkopół w tym iż podejrzewam problem z tłoczkiem w manetce (wiele wątków w internecie na to wskazuje) lub uszkodzenie uszczelek tłoczków.

Opublikowano
Godzinę temu, ludwi napisał:

Dodam że w przypadku Guide jest to zdecydowanie mniej niż 5mm.

Nie rozumiem. W moich Guide'ach normalny tryb pracy to też mniej niż 5mm. Mi chodzi o procedurę rozruszania tłoczków. Jedno wciśnięcie nic nie da - trzeba to zrobić kilka razy pod rząd. U mnie też były przyblokowane tłoczki (w nowych Guide Ultimate) i ta procedura pomogła.

Możesz też całkowicie rozłożyć zacisk i przesmarować. Sram pokazuje na filmie, jak to zrobić:

Opublikowano

Rany Julek! Ale konkret :D W weekend spróbuję je rozruszać w takim razie, jak nie pomoże to je rozbiore i przy okazji wymienię korpus. Odezwę się z rezultatami. Przepraszam, treść  musiała dotrzeć do mojej głowy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawozdanie pooperacyjne: poniekąd pomogło ich rozruszanie, jednak nadal tłoczki z jednej strony cofają się zdecydowanie zbyt słabo, żebym był zadowolony. Wymienione klocki i użycie szczeliwa do gwintów (do śrubki trzymającej klocki) zdało egzamin i przeżyłem maraton.

Na koniec sezonu, czyli już niedługo wykonam pełen serwis pokazany na tym cudownym filmiku mimo wszystko.