Skocz do zawartości

przerzutka shimano deore xt SGS

dziarski.chenk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam przerzutkę shimano deore XR M8000. Od niedawana usłyszałem, że łańcuch pracując na najcięższych przełożeniach uderza o blaszkę (patrz na zdjęcie oznaczony literą A)na nierównym terenie. Jest to o tyle irytujące że przy nie wielkich nierównościach uderza tak intensywnie że czuje się jak bym miał grzechotkę przymocowaną do roweru. Ok rozumiem, że ta blaszka pełni funkcję zabezpieczającą ale w ten sposób niszczę powoli łańcuch i samą przerzutkę. Dodam, że przerzutka płynie wrzuca jak i zrzuca biegi.

lanuch.JPG

łańcuch dobrze założony, sprzęgło włączone. Przerzutka jest nowa ma 1-2 miesiące. nie zależnie od tego jakiej długości będzie łańcuch odległość w tym miejscu miedzy łańcuchem a "blaszką" będzie taka sama oraz między kółeczkami. Jak już sama przerzutka porusza się przy nierównościach... ale co mam sprzęgło podkręcić? nie mam pomysłu.

Nie pozbędziesz się tego efektu. Niestety mocna sprężyna w XT i sprzęgło powodują ten efekt i występuje on u wszystkich, niezależnie od tego jaki łańcuch. Jeśli ktoś twierdzi że nie ma tego problemu to po prostu jeszcze tego nie zauważył.

W tym drugim wątku nagrałem nawet film jak sobie łańcuch wali o ta blaszkę.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka