Skocz do zawartości

Selle Italia SLR Max - jak konserwować skórę?

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Po tysiącu km moje siodełko Selle Italia SLR Max wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Widoczne są ślady wytarcia skóry. Nie wygląda to najlepiej i strach się bać jak będzie wyglądało za kolejny tysiąc.

86636299_SelleItaliaSLRMax.thumb.jpg.c59f659b41660370ee9b1561fa63baa8.jpg

Macie jakieś patenty jak o taką skórę dbać, aby nie powiększać problemu czy może taki to już urok siodełek z prawdziwej skóry? A może po prostu pechowy egzemplarz? 

Edytowane przez mariuszm

nie spotkałem się z czymś takim

ja tam co jakiś czas smaruję bezbarwną pastą do butów :)  albo jakimś woskiem - też do kupienia w obuwniczym, zależy co pod ręką

p.s.

pewnie są jakieś "specjalne" smarowidła do siodełek :)

Edytowane przez Gość
53 minuty temu, jermak napisał:

Witam A czym Ty tak to wytarles 😂 Dopiero co kupilem to siodlo I testuje

Stawiam na tyłek 😀 

Samo siodełko mi pasuje idealnie. Dla mnie bardzo wygodne, ale wygląda na delikatne. 

22 minuty temu, Sziva napisał:

Dzięki. Wygląda na to, że przyjdzie mi udać się do specjalisty z tym od renowacji skóry.

A profilaktycznie da się czymś zabezpieczyć resztę siodełka?

9 godzin temu, mariuszm napisał:

Samo siodełko mi pasuje idealnie. Dla mnie bardzo wygodne, ale wygląda na delikatne. 

''Delikatne'' to tak delikatnie powiedziane.Masakra ,zastanawiam się jak będzie wyglądać po 4-5 tyś.Pewnie zostanie sama skorupa +pręty.Dobrze podpowiedziała Ci @Sziva z tym preparatem ,ewentualnie taki zestaw 

https://www.samochodowekosmetyki.pl/produkt/2423/gliptone-zestaw-do-pielegnacji-czarnej-skory?gclid=EAIaIQobChMIgdnrsJbV3AIVhbTtCh0mOwOyEAQYAiABEgIEJvD_BwE

Chociaż ja swoje siodełko  Speca,też pokryte skórą przecieram tylko wilgotną gąbką,bez żadnych specyfików.

• 3 tygodnie później...

Kupiłem to siodełko kilka dni temu bo niezła cena w Decathlonie i mega mi podpasywało. Widząc zdjęcie które wstawił autor postu po 1k kilometrów chciałem się jakoś przed tym zabezpieczyć i przeczytałem instrukcję użytkowania od producenta siodełka (LOL). Oto co pisze na temat konserwacji:

"Siodełko należy czyścic z zabrudzeń i potu przy użyciu wilgotnej szmatki i odrobiny neutralnego mydła. Zabrania się mycia siodełka bezpośrednim strumieniem wody. Pozostawić do wyschnięcia na powietrzu w miejscu osłoniętym przed bezpośrednim światłem słonecznym. Zabrania się stosowania odtłuszczaczy, benzyny, detergentów i rozpuszczalników do czyszczenia siodełka. Stosowanie produktów takich jak oleje lub kremy może negatywnie wpłynąć na szczelność pokrycia lub spowodować jego przedwczesne zużycie. Bezpośrednia i długotrwała ekspozycja na promieniowanie UV powoduje przedwczesne  starzenie się wyrobu"

Teraz pytanie czy stosować faktycznie jakieś środki żeby się przed tym "zabezpieczyć" czy jednak według zaleceń producenta 🤔

Edytowane przez Qeriks
  • 3 tygodnie później...

Moje skórzane Selle Italia Lady Gel Flow też dostało otarć na bokach. Mam dwa siodełka z tej firmy zrobione ze sztucznej skóry i takich cyrków nie ma.

Posmarowałam wytarte miejsca tłuszczem do skóry i mam nadzieję, że się dopolerują. 

28 minut temu, mariuszm napisał:

Ja średnio co 2  tygodnie smaruję te otarcia tluszczem do siodeł końskich (https://www.decathlon.pl/smar-do-skor-250-ml-id_8400948.html) i jak na razie obszar wytarć się nie powiększa ani nie pogłębia. Mam wrażenie, że jakość i/lub grubość skóry w tych siodełkach nie jest najwyższych lotów.  

Swego czasu zajmowałam się dość mocno kaletnictwem (takie hobby sobie wymyśliłam) i został mi balsam do skóry przeznaczony do siodeł i tłuszcz Palc. Będę smarować i zobaczymy, ale skóra faktycznie ma słaby lakier.

• 1 rok później...