Piotr123 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Od ponad stu lat siodełko wygląda prawie tak samo. Z założenia minimalistyczny pojazd jakim jest rower musi mieć także minimalistyczne siodełko które stwarza problemy z komfortem i powoduje też szereg dolegliwości a także jest podejrzane o szereg chorób. Na jeden centymetr powierzchni siodełka przypada kilka kilogramów ciała rowerzysty i w dodatku przypada to na bardzo wrażliwe miejsca. O problemach z komfortem jazdy na rowerze można przeczytać na szeregu forach. Pianka, żel, otwory nie rozwiązują problemu. Jestem wynalazcą i mam parę patentów. Od kilku lat zajmuję innym podejściem do siodełka rowerowego. Wykonałem szereg prototypów. Udało mi się zrobić wygodne siodełko które ma także atrakcyjny wygląd i wpisuje się w minimalizm pojazdu jakim jest rower. Myślę ze jest to przełom i jak tylko wejdzie do produkcji zobaczymy je na ulicach jeśli ktoś tym się zainteresuje. Posiadam patent na to siodełko. Wyślę link lub zdjęcia. Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Piotr123 Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Są już na rynku podobne siodła osobiście spotykam wyłącznie tradycyjne siodełka tylko o różnych kształtach, ale o zarysie wciąż tradycyjnym...myślę, że taki kształt siodełka jak mamy obecnie jest najbardziej optymalny do jazdy rowerem i wszelkie wariacje na tym polu są z góry skazane na niepowodzenie nie wiem ile daję szeroka kanapa skoro ciężar i tak spoczywa na kościach kulszowych szacunek Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Taka kanapa to raczej tylko do rowerów miejskich, jakoś nie widzę zastosowania w MTB czy rowerach szosowych. Odnośnik do komentarza
Wojtek Z. Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Oczekiwania są proste lekkie, czyli jak najmniejsze siodełko, na którym będzie wygodnie i z którego nie będziemy się zsuwać. Od wielu lat siodełka się zbytnio nie zmieniają, bo po prostu dobrze dobrane spełniają swoje zadanie. Odnośnik do komentarza
Piotr123 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 4 godziny temu, Kruup napisał: Taka kanapa to raczej tylko do rowerów miejskich, jakoś nie widzę zastosowania w MTB czy rowerach szosowych. Zgadza się. To jest odpowiedź na rowery miejskie lub na dłuższe wypady. Odnośnik do komentarza
bombka Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 No nie wiem, jak patrzę na to siodło, to mnie tył uda boli, nie wyobrażam sobie jechać na nim w długą trasę. W ogóle jak na tym pedałować ? Odnośnik do komentarza
Piotr123 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Siedzi się jakby na brzegu ławki, kiedy noga idzie w dół i się prostuje to między nogą a pośladkiem tworzy się łuk na kształt siodełka dlatego taki a nie inny kształt. Dodatkowo każda część siedziska jest lekko wahliwa i lekko się przegina więc jak noga idzie w dół to siedzisko się przegina a drugie siedzisko nie, w tym czasie na drugim siedzisku siedzimy na płaskiej części. Może trudno sobie to wyobrazić ale po prostu trzeba się na tym przejechać. Ja już jeżdżę na tym pół roku. Wcześniej miałem bóle w kroczu a po zejściu z roweru mrowienie w nogach które świadczą o tym że krew słabo dochodzi do nóg co wpływa na szybsze zmęczenie mięśni. Odnośnik do komentarza
bombka Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Może nagraj jakieś wideo z jazdy, ciekawy jestem jak to wygląda w akcji ? Odnośnik do komentarza
wozo13 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Taka kanapa to raczej tylko do rowerów miejskich, jakoś nie widzę zastosowania w MTB czy rowerach szosowych.No w szosie to ja tego kompletnie nie widzę...może niech wynalazca podaruje kilka siodełek do testów znanym kolarzom mtb czy szosowym lub podróżnikom, którzy łykają kilometry jak młody pelikan wtedy będzie jakiś konkret...bo to że ktoś zrobi siodełko dla siebie i jest mu wygodnie to oczywiste a czy innym będzie wygodnie??? Odnośnik do komentarza
Piotr123 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zrobię niedługo cały film prezentujący działanie tego siodełka. Tak też zrobię, ale do sportu to raczej nie jest przeznaczone. Odnośnik do komentarza
dora1 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 W dniu 4.08.2018 o 12:49, Piotr123 napisał: Od ponad stu lat siodełko wygląda prawie tak samo. Z założenia minimalistyczny pojazd jakim jest rower musi mieć także minimalistyczne siodełko które stwarza problemy z komfortem i powoduje też szereg dolegliwości a także jest podejrzane o szereg chorób. Na jeden centymetr powierzchni siodełka przypada kilka kilogramów ciała rowerzysty i w dodatku przypada to na bardzo wrażliwe miejsca. O problemach z komfortem jazdy na rowerze można przeczytać na szeregu forach. Pianka, żel, otwory nie rozwiązują problemu. Jestem wynalazcą i mam parę patentów. Od kilku lat zajmuję innym podejściem do siodełka rowerowego. Wykonałem szereg prototypów. Udało mi się zrobić wygodne siodełko które ma także atrakcyjny wygląd i wpisuje się w minimalizm pojazdu jakim jest rower. Myślę ze jest to przełom i jak tylko wejdzie do produkcji zobaczymy je na ulicach jeśli ktoś tym się zainteresuje. Posiadam patent na to siodełko. Wyślę link lub zdjęcia. Witam gdzie można kupić takie siodełko do roweru Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Noo kanapa typowo do miejskiego czy trekkingu, na pewno wygodna ale do rowerów bardziej wymagających się raczej nie sprawdzi Odnośnik do komentarza
Romek17 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Jaki to dokładnie model wygodny ? Gąbka? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi